Skotlannin itsenäisyys jälleen pöydällä
Julkaistu: 28.11.2020 klo 0:00Skotlantilaiset saattavat äänestää maansa itsenäisyydestä ehkä jo ensi vuonna tai viimeistään vuonna 2022.
Asiasta vihjaisi maan pääministeri ja Skotlannin kansallispuolueen johtaja Nicola Sturgeon haastattelussaan, jonka hän antoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.
– Monista eri syistä järjestettävän kansanäänestyksen tulisi olla seuraavan parlamenttikauden alkupuolella, Sturgeon totesi.
Jos skotit äänestäisivät itsenäisyyden puolesta, kyse olisi Britannialle yhtä mullistavasta muutoksesta kuin Irlannin itsenäistyessä noin sata vuotta sitten.
Edellisen kerran itsenäisyydestä äänestettiin Skotlannissa vuonna 2014. Tuolloin Britanniaan jäämisen kannattajat saivat äänistä 55 prosenttia, joten tilanne oli tiukka.
Vielä vuosien 2017–2019 aikana toteutetut kyselyt osoittivat, ettei tilanne ollut muuttunut ratkaisevasti. Nyt puntit näyttäisivät siirtyneen itsenäistymisen puolelle.
Uutistoimisto Reutersin mukaan edellisen 14 kyselytutkimusta ovat osoittaneet skottien kannattavan itsenäistymistä. Kannattajien osuus on ollut kyselyissä 51–59 prosenttia.
Asenteita ovat muuttaneet erityisesti Brexit sekä Britannian ja sen pääministeri Boris Johnsonin tapa reagoida koronapandemiaan.
Maan parlamenttivaalit ovat ensi toukokuussa, ja pääministeripuolueelle odotetaan vahvaa kannatusta. Kansanpuolue on ilmoittanut tulkitsevansa vaalivoiton valtuutukseksi uudelle itsenäisyysäänestykselle.
Kommentit
Jätä kommenttiIhmettelija
28.11.2020 12:42
Miten tämä eroaa Katalonian itsenäistymisyrityksestä?
Siellähän vaalien järjestämisestä seurasi pitkiä vankila tuomioita järjestäjille.
Tuomitaanko nyt Nicola Sturgeon 14 vuodeksi vankilaan?
Barça
28.11.2020 16:37
Skotlanti poikkeaa täysin Kataloniasta itsenäisyyspyrkimyksissään. Espanja alisti Katalonian valtansa alle yli 200 vuoden ajan, erityisen pahasti 1939 – 1975, Kataloniaam muuttanut espanjankielinen väestö muutti Katalonian käytännössä kaksikieliseksi, mikä puolestaan on aiheuttanut ristiriitoja, koska katalaanien toimesta Kataloniasta yritetään tehdä yksikielinen, mikä on osittain toteutettu. Vastaavaa ei ole Skotlannissa tapahtunut – muuta kuin englantia puhuva vähemmistö oli Sotlannissa pieni jo 1700-luvulla.
Rajallinen
28.11.2020 5:21
Eikö ole hyvä että alueet oottavat vastuuta väestöstään ja luovat puitteita vakaudelle. Eli suunta on oikea paluu pienenpiin aluellisiin yksiköihin jotka tomivat vuorovaikutusessa toisten alueiden kanssa.Tätä kehitystä pitäisi jatkaa ja purkaa näitä suuria globaaleja hierarkia rakenteita Rakenteet pitää olla, selkeät ja kestävälle kehityselle rakentuvia näin on helpompi jakaa vastuut. Eli kun tiedetään vastuut ei synny mahdollisutta korruptioon tsi suljettuihin epä demokraatisiin järjestelmiin joista puttuu vaikutus mahdolisuudet tai vuorovaikutus. Vuorovaikutuus on uuden oppimisen avain jos ihminen ei opi uutta se tuhoa itseään eli taantuu. Elämässä tulee pyrkiä olemaan itsenäinen.. Eli riipuuvuksia, tulisi välttää… Toki itsenäisyys ei tarkoita itsekyyttä tai itseensä käpertymistä.. Vaan tarkoitaa itsensä tuntemista ja itsensä kehittämistä… Tämä itsensä kehittäminen voi syntyä vain vuorovaikutusessa, toisen ihmisen kanssa. Aluellinennitsenäisyys tarkoittta, alueen kehitämistä ja sen erilasuuden ymmärtämistä.