Paikallisuutiset

ST1:n tehtaalla sivutuotteena syntyvä ligniini hyötykäyttöön? – Kainuussa kehitetään biopohjaista raaka-ainetta liimoille

Kainuun puutuoteteollisuus voisi jatkossa käyttää öljypohjaisten liimojen sijaan bioraaka-aineesta valmistettuja liimoja, jos äskettäin alkanut kehitystyö tuottaa tulosta.

Kyse on Teli-hankkeesta, jonka tavoite on kehittää biopohjaisia liima-aineratkaisuja puurakentamiseen erikoistuneelle teollisuudelle Kainuussa. Teollisuuden sivuvirroista syntyvä ligniini on yksi mahdollinen raaka-aine tähän tarkoitukseen.

Hankkeessa yritetään parantaa teollisissa prosesseissa sivutuotteena syntyvien ligniinijakeiden liukoisuutta ja pilotoida niiden käyttöä liima- ja maaliteollisuudessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hankkeen toteuttavat Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikkö Kajaanissa ja kuitu- ja partikkelitekniikan tutkimusyksikkö Oulussa.

Tyypillisesti lastulevyistä, kovalevyistä, vanerista tai laminaateista valmistetuissa puutuotteissa käytetään fenolia ja formaldehydiä sisältäviä hartsiliimoja, jotka perustuvat fossiilisiin raaka-aineisiin.

Ligniini on puun ainesosa ja se toimii puussa kuitujen sidosaineena. Puulajista riippuen ligniinin osuus puun kokonaismassasta on jopa 20–30 prosenttia.

Eri teollisissa prosesseissa syntyvän ligniinin ominaisuudet ovat erilaisia, ja ligniinin jatkohyödyntäminen vaatii sen ominaisuuksiin sopivaa prosessointia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ligniiniä syntyy Kainuussa muun muassa St1:n bioetanolitehtaalla Kajaanin Renforsin rannassa. Tuotantolaitos käyttää raaka-aineenaan sahanpurua ja ligniiniä syntyy vuosittain noin 15 000 tonnia.

Se on ominaisuuksiltaan hankala liottaa ja siten hyödyntää muun muassa kemianteollisuuden raaka-aineena.

– Yritämme aktiivisesti löytää uusia ratkaisuja ligniinin hyötykäyttöön hiilineutraaliutta edistävänä materiaalina. Uusiin vihreisiin liuottimiin pohjautuvat käsittelymenetelmät ovat kehittyneet jo lähelle teollista valmiutta muun muassa puupohjaisten tekstiilien tuotannossa ja Teli-hankkeen avulla kartoitamme teknologian soveltuvuutta ligniinijakeemme jalostamiseen, kertoo tutkija Timo Leskinen St1 Oy:stä.

Ligniiniä syntyisi aikanaan myös vielä suunnitteilla olevalla KaiCell Fibersin sellutehtaalla Paltamossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hanke on vuoden pituinen ja budjetiltaan noin 200 000 euroa. Hanketta rahoittaa Kainuun liitto kansallisen liiketoimintaekosysteemin kehittämisen rahoituksen kautta.

St1:n bioetanolitehtaan toiminta on takunnut eikä tuotantotavoitteeseen ole päästy.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä