Susi on paremmassa turvassa kylän liepeillä kuin korvessa - Poliisin resurssit ovat edelleen pahin pullonkaula laittoman metsästyksen kitkennässä
Julkaistu: 18.9.2019 klo 13:45Arvioiden mukaan Suomessa salametsästys on yleisempää ja tulee päivänvaloon harvemmin kuin Ruotsissa. Suden kannanhoitosuunnitelman luonnos esittää keinoiksi asenneviestintää ja lisää poliisiresursseja. Myös haaskoihin on tulossa rajoituksia.
Laiton tappaminen on tutkijoiden mukaan susien yleisin kuolinsyy sekä Suomessa että Ruotsissa.
Meillä poliisin tietoon tulee arvioiden mukaan kuitenkin vain joka kymmenes, mutta naapurissa joka kolmas laiton sudentappo. Tarkkaan ottaen kyse on niin sanotuista kryptisistä eli selittämättömistä kuolemista, joiden todennäköisin syy on salatappo.
Luvut eivät ole suoraan vertailukelpoisia, koska menetelmät ovat erilaiset.
Ruotsissa on panostettu pidempään ja tehokkaammin muun muassa susien yksilölliseen dna-seurantaan, kun taas Suomessa arvio oli puhtaasti laskennallinen.
Erilaisten tutkimusten perusteella näyttää kuitenkin siltä, että Suomessa salatapot ovat yleisempiä kuin Ruotsissa. Siksi pienempi osa tulee todennäköisesti myös viranomaisten tietoon.
"Vaikea saada otetta"
Salatappoja on yritetty hillitä rangaistuksia koventamalla. Tapetusta sudesta langetettavaa korvausarvoa on nostettu ja vankeusrangaistusten asteikkoa pidennetty. Törkeissä tapauksissa vankeutta voi tulla jopa neljä vuotta.
Muutokset tehtiin jo vuosina 2010-2011, mutta susiin liittyvä rikollisuus ei ole vähentynyt.
Pelotevaikutus ei pure, jos todennäköisyys kiinnijäämiseen on pieni.
– Salametsästyksestä on vaikea saada otetta. Valvonta on hankalaa suomalaisissa olosuhteissa, joissa metsätieverkko mahdollistaa pääsyn syvällekin metsään, sanoo neuvotteleva virkamies Sami Niemi maa- ja metsätalousministeriöstä.
Sudelle on turvallisempaa pysyä kylillä
Johanna Suutarisen keväällä Oulun yliopistossa julkaistussa väitöskirjassa analysoitiin tekijöitä, jotka lisäävät suden riskiä tulla laittomasti tapetuksi.
Todennäköisimmin susi jää rikollisen tähtäimeen silloin, kun laillisia metsästyslupia ei ole ollut jaossa. Riski kasvaa myös susikannan kasvun mukana.
Eniten susia tapetaan laittomasti kevättalvella, harvan asutuksen alueella mutta siellä, missä susien liikkeiden seuraamisen mahdollistavia metsäteitä on runsaasti.
Niin sanottujen pihakäyntien määrä tai kotieläinvahingot eivät sen sijaan lisää riskiä joutua rikollisesti ammutuksi.
Kylän liepeillä pysyttelevä susi on toisin sanoen paremmassa turvassa salametsästäjiltä kuin "korpisusi".
Salatapot kohdistuvat aikuisiin
Erityisesti aikuisilla susilla on suuri riski joutua laittomasti ammutuiksi. Kun salatapot keskittyvät susien lisääntymisen kannalta oleelliseen kevättalveen ja omalla reviirillään eläviin susiin, on vaikutus susikantaan hyvin merkittävä.
Tämä tekee vaikeaksi sekä suden suojelun että kannan säätelyn vahinkojen välttämiseksi, sillä EU:n luontodirektiivi velvoittaa pitämään huolta suden suotuisan suojelun tasosta.
Niinpä salatappojen hillinnässä ei ole kyse vain rikollisuuden torjunnasta.
Laittomuuksia onkin pohdittu päivitettävänä olevassa susikannan hoitosuunnitelmassa, jonka luonnos on ollut jo lausuntokierroksella.
Järjestö: Uhkailua ja kiusaamista
Luonnoksessa susien laittomaan tappamiseen esitetään niin asennekampanjoita kuin lisävalvontaakin.
Pallo heitetään muun muassa metsästysseuroille.
– Metsästysseurojen aktiiviset jäsenet tuntevat hyvin toisensa ja alueella harjoitetun toiminnan. Heillä on parhaat edellytykset tunnistaa laiton toiminta ja tekijät, luonnoksessa todetaan.
Sen mukaan Suomen riistakeskus ja Suomen Metsästäjäliitto aloittavat yhteisen, susialueille kohdistetun kampanjan. Sen viesti on, ettei susien laitonta tappamista hyväksytä ja että epäillyistä laittomuuksista ilmoitetaan viranomaisille.
Salatapoista vaikenevissa kyläyhteisöissä tai metsästysporukoissa ongelman ydin ei silti välttämättä ole tiedon puute tai asenneongelma.
– Salametsästystä vastustavia henkilöitä on avoimesti uhkailtu, tehty kiusaa tai ääritapauksissa myös koiria on tapettu, väittää Luonto-Liitto kannanhoitosuunnitelmaan jättämässään lausunnossa.
Järjestön mukaan laittomuuksista kertoville olisikin saatava todistajansuoja.
Lisäresurssit valvontaan ovat vähissä
Luonnoksen mukaan jokaiselle poliisilaitokselle nimetään päällystötasoinen eräyhdyshenkilö. Heidän tehtävänään olisi koordinoida valvonnan suunnittelua ja toimeenpanoa omalla alueellaan.
– Tällä hetkellä poliisin toteuttama metsästyksen valvonta on joidenkin poliisilaitosten alueilla varsin vähäistä, ja puuttumisessa epäilyihin susien laittomasta tappamisesta on poliisilaitoskohtaisia eroja, luonnos toteaa.
Sisäministeriön poliisiosaston pitäisi myös lisätä taloudellisia panoksia erityisesti susialueiden metsästyksenvalvontaan.
Poliisin niukoilla resursseilla lisävalvonta voi kuitenkin osoittautua mahdottomaksi.
– Valvonta on iso pullonkaula, Niemi sanoo.
Itä-Suomessa perustetaan eräpartio pääasiassa metsästysrikosten estämiseen. Poliisista ja erätarkastajasta muodostuvan partion rahoitus tulee viisivuotisesta Susi-Life -hankkeesta, jota koordinoi Luke.
Eräpartion tehtävät keskittyvät kuitenkin Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan. Muualle maahan partiosta ei todennäköisesti ole paljoa apua.
– Onneksi Life-hankkeen mukana saadaan edes tämä lisäresurssi.
Erävalvojille lisävaltuuksia myös yksityismaille?
Resurssipulaa voisi ehkä helpottaa viranomaisten yhteistyöllä myös nykyisillä virkamäärillä.
Erityisesti Pohjois-Suomessa poliisi ja metsähallituksen erävalvonta sekä muut viranomaiset ovat valvoneet metsästysrikollisuutta yhdessä. Malli halutaan tuoda nyt laajentaa koko maahan.
Metsästysrikollisuuteen liittyviä tutkimuksia on tarkoitus käyttää tässä hyväksi.
Luonnoksen mukaan poliisi, rajavartiolaitos ja metsähallituksen erätarkastajat tekevät jatkossa yhteisiä valvontaprojekteja. Ne kohdennetaan Luken skenaarioiden perusteella sellaisille alueille ja ajankohtiin, jolloin salatapot ovat todennäköisimpiä.
Lisäksi esitetään metsähallituksen erätarkastajien toimivaltuuksien laajentamista valtion mailta yksityismaille.
– Se ulottaisi valvontaa laajemmalle alueelle, perustelee hoitosuunnitelman ohjausryhmän asiantuntijana toiminut Niemi.
Haaskojen käyttö kuriin
Valmisteille on myös tulossa asetusmuutos, jolla rajoitetaan suurpetojen houkuttelua haaskoilla. Lainsäädännöllinen pohja tälle tuli jo pari vuotta sitten metsästyslaissa, joskin se koskee karhunmetsästyksen valvontaa.
Todisteita susien ampumisesta haaskoilta ei Niemen mukaan ole. Karhu- tai petolintuhaaskoille asennetut riistakamerat antavat kuitenkin tietoa myös alueella liikkuvista susista.
Siksi haaskanpitoa halutaan tiukentaa.
– Vaikka suoraa linkkiä salametsästykseen ei ole, niin oma vaikutuksensa tällä vaikutuksia varmasti on, Niemi toteaa.
Oikeuden päätös tulee lokakuussa
Suutarisen tutkimuksen mukaan laillisten sudenmetsästyslupien määrä vähentää salatappoja.
Niin sanottua kannanhoidollista metsästystä kokeiltiin vuosina 2015-2016. Sen mahdollinen jatko on oikeusistuimien käsissä.
Luontodirektiivin tulkinnasta tehtyä kantelua käsittelee korkein hallinto-oikeus. Se pyysi asiasta Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen ennakkoratkaisua, joka on luvassa lokakuussa.
On mahdollista, että jatkossakin susia voi ampua laillisesti vain yksittäistapauksina käsiteltävillä poikkeusluvilla. Tekisikö se laittomien tappojen ehkäisystä entistä vaikeampaa?
– Kyllä se näin on, Niemi sanoo.
Kommentit
Jätä kommenttiOlli
21.9.2019 12:27
Olisikohan poliisilla jotain tärkeämpää tekemistä kuin suojella susia.
Pirkko Mikkonen
19.9.2019 7:58
Vaikka en metsästä niin tämä koko susikeskustelu varsinkin viranomaisten kannalta tuntuu ihan oudolta. Yritetään ikäänkuin siedättää sivukylillä asuvia susiin. Tämä on ihan alkujaan lähtenyt väärille raiteille koko homma , koska alunperin tuhoja ovat tehneet pannoittajien lempi sudet, niin niitä on suojeltu henkeen ja vereen asti. Kirjoituksissa on vedottu siihen että koirat tekevät ihmisille suurempia vaaratilanteita kuin sudet. Siinähän piilee melkein totuuden siemen, koska susihan on hyvin älykäs eläin, ja jos se oppii sukupolvien ajan pois ihmispelosta, niin tilanne vain pahenee. Tässä kaatokiintiö hommassa mentiin vain ojasta aallokko, sillä mitä se hyödyttää jos niistä poistetaan esim, joka kymmenes. Eikö ratkaisun kannalta olisi paljon järkevämpää jos pihasudet ja koira kimpussa olevat saisi poistaa heti. Suden perimään menisi viesti perille paremmin. Susikanta alussa notkahtaisi tai nousisi, mutta väitämpä että tilanne paranisi pitkässä ajan saatossa molempien osapuolten kannalta.
Näin on:
19.9.2019 12:56
Nämä pannoitetut jotenkin kartalla pysyy vaikka siellä laumassa on niitä ylimääräisiä joiden liikkeistä ei mitään tietoa, Näitä pannattomia onkin enempi kuin kymmenkertainen määrä ja niistä aina onneksi näköhavaintoja saadaan. Tuo kuuden tunnin viive on kyllä aikansa elänyt, mitä sillä on merkitystä kun parissa tunnissa sen kolmekymmentä km siirtyy helposti.
Virossa käytetään järkeä
19.9.2019 6:43
Loppuunkulunut suojelijamantra: ”Virossa osataan elää susien kanssa.” Joo, salametsästys loppuisi ja susi oppisi taas pelkäämään ihmistä jos tehtäisiin kuten Virossa. Siellä nimittäin ammutaan joka vuosi puolet kannasta! Muualla pihaan tulevan ja vahinkoja aiheuttavan suden saa luvan kanssa ampua heti, Suomessa pitää vain sietää kaikkea.
Vai resurssipula poliisilla? Soitapa häkeen että sutta on ilmeisesti ammuttu niin hetkessä paikalla on useampi poliisipartio ja rajavartijat helikoptereista lähtien!
100 vuotta pärjättiin oikein mainiosti ilman sutta!
Suurpetoihin käytetään veronmaksajien rahoja n. 20 miljoonaa euroa joka vuosi! Mieluummin laittaisin ne vaikka vanhustenhoitoon.
Salakaatoja, koirien tappoja, uhkauksia… Mutta ei rikosilmoituksia eikä mitään todisteita! Niin suojelijapropagandaa että! Kaikkien muidenkin lajien harrastajia voidaan ruveta syyttämään ties mistä rikoksista?
3000 pihakäyntiä vuodessa! Jokainen susi on pihassa pyörinyt vähän väliä tai jokin kanta- arviossa ei natsaa…?
Pena
18.9.2019 19:04
Hävettää kuulua metsästäjien joukkoon. Suurimmalla osalla metsästäjistä kaikenlainen luonnon kunnioittaminen on hävinnyt. Luontoa pidetään omana leikkikenttänä jossa pitää saada perseillä niinkuin huvittaa ja ampua kaikkea mikä liikkuu. Ajellaan lantikoilla pitkin mehtäautoteitä ja kännykästä katellaan missä koira menee, vehkeet on viimeisen päälle.
Metsästäjä minäkin
19.9.2019 18:15
Sanoppa muuta. Minäkin olen metsästäjä. Tämän syksyn osalta ihmettelin mm. pidennettyjä kanalintujen metsästysaikoja. Ei mene kaaliin miksi pitäisi kaikki linnut päästä tappamaan huhujen mukaan hieman paremman pesintäkauden päätteeksi. Kävelin parin kaverin kanssa metsässä pari pitkää päivää useammalla hyväksi tiedetyllä kanalintualueella. Havaintoja linnuista vielä vähemmän mitä viime syksynä. Ei sen puoleen, en ole koskaan luonnossa törmännyt susiinkaan vaikka paljon liikun. Ilmeisesti näiden susien tappamiseen innostuneet ovat aiheuttaneet osaltaan myös tämän kanalintukauden jatkamisen. Minun arvomaailmassa metsästyksellä suurin osa on muita arvoja kuin saalisarvo. Valitettavasti näitä salametsästäjiä ja autolla aamuhämärissä tieltä metsästäviä on metsästäjien joukossa valitettavan paljon.
Siitä huolimatta susi ja ahma eivät kuulu pihapiiriin, mutta kuuluuko se oma lemmikki Sesse sinne korpeen ? Jos susi vie lemmikin keskeltä korpea niin voi voi. Syy ei ole sudessa vaan sen lemmikin omistajassa.
Näin on;
20.9.2019 8:23
No miten olisimme päättäneet noin vaan pidentää metsästysaikoja, kyllä näistä päättää samat tahot jotka susi luvistakin päättää. Ihmettelen samalla kun Sami Niemi vaatii susiaitoja rakantamaan kotimme ympärille ja samalla koirametsästys on siellä missä susia todella on mennyt mahdottomaksi ja jokainen kerta kun lähden metsälle ni voi olla koiran viimmeinen metsästys reiss.
Kun tätä on jo parikymmentä vuotta opiskeltu ni osaamme jotenkin välttää pahimpia alueita mutta kun nämä lisääntyy jatkuvasati ni ei tässäkään enää ole turvallista aluetta, sattumoisin sudet liikkuut vuorokaudessa hyvinkin paljon ni ennakointi on hyvin hankalaa.
Hirven metsästys kun alkaa ni voi olla puutetta hirvistä ja koirista kuka haluaisi sulalla maalla laittaa hirven etsintään oman koiransa ja odotamme lunta tulevaksi ja näin viimmekin syksyllä eka lumiaamun jälkeen susia oli ja paljastui se tosiasia miksi hirvet tahtoi olla poissa alueeltamme.
Kanakoira metsästäjänä tiedät ettei ilman harjoittelua sinun koirasikaan pelaa ja ovat vielä lähihakuisia ja eivät hauku riistalle niin kuin haukkuvat koirat.
Sudet on kesyyntyny haaskaruokinnalla ja kymmeniin vuosiin ei ole susilupia myönnetty ammuntaa kun kuuluu niin sudet tulevat katselemaan valmiille hirven ropille ja miehet kun poistuu ja vievät hirven mennessään niin sudet heti puhdistavat suolikasan, samoin haukkuvan lintukoiran nappaavat siitä metsästäjän silmien edestä niin kuin tänäkin syksynä on tapahtunut, ei mitään välitä vaan vaikka kuin huutaa ja mekastaa siinä tilanteessa kun huomaa suden hyökänneen ja omakoira siinä lintua haukkuu, susi otti koiran hampaisiinsa ja vei kuin jäniksen mennessään. Tässä tilanteessa metsästäjä joutuu sellaisen tunneryöpyn valtaan että jos saisi sen suden silmiinsä uudestaan ni henki siltä lähtee välittömästi.
Kyllä niille on ihmisarkuutta saatava palautetuksi keinolla tai toisella ja toivon todella että laillisia keinoja yhteiskunta kunnioittaa ettei jouduta tekemään omia ratkaisuja susiongelman poistoon.
Wolf
19.9.2019 22:50
Totta, koira ei kuulu Suomen luontoon. Nämä koirien susille syöttäjät pitäisi laittaa syytteeseen eläinrääkkäyksestä.
Dog
20.9.2019 19:48
Jos mielestäsi susi rääkkää koiria, niin vielä enempi hirviä, peuroja, poroja ja jäniksiä; raatelee ja syö elävältä. Idässä petoja on niin paljon, ettei jäniskanta pääse elpymään, ja nuoret koirat tarvitsevat paljon harjoittelua. Mielestäni pitäisi puhua alueellisesti kaikkien petojen yhteisvaikutuksesta riistakantoihin.
Nimetön
18.9.2019 18:18
Tuo asiahan tässä EU.n susipolitiikassa ihmetyttää,että miksi eri Eu-hun kuuluvissa maissa kuten Viro.Voi olla eri Diregtiivin liite sudella.kuin esimerkiksi Suomella.EU itsehän toitottaa kokoajan yhtenäistä Euroopan Unionia,jossa pitäisi olla samat lait ja säädökset.Tuo edellämainittu asia pitäisi korjata EU.n taholta heti.Ja myös Suomelle Diregtiivin liite viisi suden kohdalle.
metsästäjä
18.9.2019 17:57
Taitaa sudet olla pieni ongelma maaseudulla todellisten ongelmien rinnalla.
Björn
18.9.2019 15:53
Koirat eikä ihmiset kuulu metsään.
Wolf
18.9.2019 15:50
Älä tapa.
K. Farin
18.9.2019 15:46
On vain ajan kysymys kun joku lapsi (koululainen) joutuu suden raatelemaksi. Jo nyt monilla paikkakunnilla lapsia kyyditään kouluihin susipelon takia taksilla ja kuntalaisten verorahoilla ja samaan aikaan EU ja erityisesti vihervasemmisto antaa rahaa susien suojeluun.
Kuka on vastuussa sitten kun tulee suden aiheuttamia vammoja/kuolemia ? Kuoleman jo nyt noin 10 henkilöä/10 vuodessa koiran pureminen.
Tämä on yliopistollisen keskussairaalan lääkäreiden antama ennakkovaroitus. Päättäjät pitäisikin saada vastuuseen jo nyt ennakolta, kun vaara on ilmeinen.
Wolf
19.9.2019 9:29
Toiveajattelua.
Näin on:
23.9.2019 7:39
Onneksi näyttää järkeä hiukan tulevan että näitä häirikköjä edes etelän taajamista ollaan poistamassa , meillä täälä maaseudulla saadaan kärsiä ylisuuresta susimäärästä jo vuosikymmeniä ja eikun vaan annetaan kannan kasvaa
Monin paikoin koululaiset ja kotieläimet ollaan jouduttu aitojen sisään laittamaan, koulukyydit sitten joutuu omasta pussista maksamaan ja kuntien susikyydit jää kuntalaisten maksettaviksi.
Itäsuomessa on alueita jossa sudet jopa päivisin kulkee pihojen läpi ja lapsia ei ole enää moneen vuoteen voinut jättää ulkoleikkeihin susivaaran tähden.
Globetrotter
18.9.2019 10:08
Ei sitä joka paikkaan jouda, kun aika menee noiden nopeuskameroiden kanssa touhutessa!
Tenho Liukkonen
18.9.2019 9:01
Ajatus joka ei miellytä kaikkia. Kun halutaan pannoittaa kaikki, tehdään se. Pannoitetuille realiaikainen näkyvyys ja jos tulee 5 km lähemmäs asumusta hukan saa lopettaa välittömästi tuolla etäisyydellä. Ilmoitus viranomaiselle heti uutta pannoìtusta varten. Tulisi kiintiö turvattua ja samalla pannoittajien ammattitaito testattua. Metsästäjillekin välitön hyöty .Voisi kokonaisuutena tulla jopa halvemmaksi kuin nykyinen järjestelmä.
Jouko s.
18.9.2019 8:47
Ihmettelen vain luken tuota luken esittämää kanta arviota. Joka on vuodesta toiseen sama.aina keväisin ennen penikoimista.onko pentukuolleisuus heidän mielestään 100 prosenttinen .huonollakin matikalla kanta lisääntyy 100/150 sudella joka vuosi .eikä laumojen koossa jälkien perusteella näy päänkään hävikkiä.
Ari
18.9.2019 8:23
Ranskassa aloitettu suden metsästys. 90 sutta jo tapettu ja kiintiötä nostetaan. Ja Ranska EU-maa.
Eero Koski
18.9.2019 8:04
apsoluuttinen tottuus : kyllä afriikassa pittää jellonat suojella.Elläinten kuningas on se.Mutta susi,aivan ilimanaikunen otus.Satoja vuosiaa oomme pärjänneet hyvin ilman suteja.Nyt niitä väkisellä yritettää istuttaa takasin meijän riesaksi.
Jaakko Pääkkö
18.9.2019 7:24
Tulisi muistaa että kyseessä on suuren luokan huijaus.
Harmaa susi, Grey wolf, ei ole uhanalainen laji. Harmaa suden tila IUCN:än eli kansainvälisen luonnonsuojeluliiton mukaan on vakaa, stable.
https://www.iucnredlist.org/species/3746/119623865
Populaatio globaalisti on niin suuri että lajin häviämiseen maailmasta ei ole pelkoa.
Sen sijaan median suosiollisella avustuksella kyseinen peto reitataan uhanalaiseksi Suomessa. I got news for you guys, ei ole sellaista lajia kuin Suomen susi.
Toivoisin tähän kiihkotonta kannanottoa medialta. Tällaiset kirjoitukset ruokkivat ääripäitä, sekä aiheuttavat turhaa porua ja mielipahaa. Olisi joskus hyvä kirjoittaa auki myös kolikon toimen puoli.
Näin on:
18.9.2019 7:11
Tuossahan tuo lauma oli sotkamon kirkonkylän eteläpuolella katselemassa tulevan talven varalle peuranpaisti kankaita. On laajentamassa taajamalaumaksi omaa reviriän. Kun tässä se uros susi on erittäin iso pannoituksessa melkein viiskytäkilonen ni ei peuralla mitään mahdollisuutta puhumattakaan muusta riistasta hirvestä lähtien. Sitä miten on väitetty salatapoista ei ole näyttöjä ja sami niemellä ei ole valtuuksia ja pakkomahdollisuutta suomessa laittaa hajaasutusalueiden asukkaita susiaitojen sisään vaikka kuin halua olisi.
Nimetön
17.9.2019 21:02
Luontojärjestöiltä pitäisi lakkauttaa Valtiontuet.Ja kohdistaa ne karjankasvattajille ym,myönnettäviin Suurpetokorvauksiin.Petoaitojen rakentamiseen ja Koulukyytien järjestämiseen susialueilla.Näin säästyvät Valtion verorahat voisi kohdistaa Vanhusten hoivapalveluihin.
Näin on:
17.9.2019 20:49
Maaseudulla kitistetään harrastukset minimiin ja metsästys viedään susialttarille, riista syötetään pedoille. Ikiaikainen metsästys koirilla ollaan tuhoamassa ja se jo on mennyt mahdottomaksi , koirat täytyy pitää panssariaitojen sisässä samoin karja ja muut kotieläimet. Miten susille saadaan ihmisarkuutta kun ei mitenkään saa häiritä susia jotka havaitaan pihoissa, montakertaa täytyy ensin havaita suden olevan pihassa kun sille yritetään saada karkoituslupaa, ja sitä on karkoitettava moniat kerra ennen kuin tiukasti säännellyllä ja mahdottomilla lupaehdoilla saisi sen suden kaataa. Lasten täytyy kulkea susialueilla kouluun joita valtio ei takaa eikä maksa susikyytejä vaan kunnan maksettavaksi ne jää.
Miten tässä olisimme valmiit hyväksymään ja lisäämään susisiedätystä kun luken kenttämiehet ovat kymmeniä vuosia valehdelleet ja sitten vielä ruokkineet ympärivuotisesti suuria susi laumoja joille muuten ei olisi ruokaa riittänyt vaan ruokinnan takia jatkuvasti suusien pentueet ovat luonnottoman suuria ja pennusta asti ovat opetettu valmiiseen emon tarjoamaan ihmisen asettamaan ruokaan. Kun nämä sitten erkanevat ja etsivät omia reviireitään ni helposti tulevat pihoihin katselemaan mahdolista evästä kun emo jo opetti helpon ruuan löytyvän sieltä missä ihminen on liikkunut. Ei nämä pelkää ihmistä vaan ottavat näkösältä koiran joka haukkuu riistaa siinä omistajan silmien alla. Pennusta asti saalistustaito on jäänyt vajavaiseksi haaskoilla opitun helpon ruoan hankinnan ansiosta.
Keijo
17.9.2019 20:42
Tuo salametsästysteoria on median luomaa hysteriaa. Uppoaa kansaan kuin häkä. Pitäisi kuitenkin olla virallista näyttöä, ennenkuin julkaistaan tuollaisia uutisia. Liikun paljon metsissä. Kyllä olisin huomannut, jos tuollaista tapahtuisi niin runsaasti kuin media väittää.
ihmettelijä
17.9.2019 22:50
Kyllä olen samaa mieltä susia ilmoitettaan ammutuksi vaan näytöt puuttuu ?
Marko Liikanen
17.9.2019 19:03
Tulipa luettua taas suojelupuolen katteetonta propagandaa. Ihan mutu tuntumalta kirjoitettu, ilman konkreettisia todisteita. Journalismin pitäisi pohjautua tutkittuun, todistettuun faktaa, ei olettamuksiin.
hukkahomma
17.9.2019 15:28
Se on sitä luontaista poistumaa,lienee poliisilla tärkeempääkin tekemistä kuin kytätä korvessa ja ajella kelkoilla talvella metässä,ei susi ole uhanalainen vaan kanta lisii kokoajan ja koiria menee entistä enemmän kun hukat tulee pihaan!