Suurituloisin suomalainen Ilkka Brotherus harmitteli rikkaudet tuonutta yrityskauppaa aiemmin, kritisoi veropolitiikkaa ja sanoi olevansa "isänmaallinen hölmö"
Julkaistu: 3.11.2020 klo 14:01Suomen suurimmat tulot keräsi vuonna 2019 tämänhetkisten tietojen perusteella Sinituotteen omistaja ja Amer Sportin entinen suuromistaja Ilkka Brotherus. Hän pyysi verottajaa salaamaan tietonsa medialle jaettavalta suurituloisten listalta.
Suomen suurimmat tulot vuonna 2019 keräsi tämän hetkisten tietojen perusteella Ilkka Brotherus , 69, jonka suuret ansiot ovat etupäässä peräisin urheiluvälineitä valmistavan Amer Sportsin myynnistä.
Brotherus harmitteli aiemmin yrityskauppaa, josta hän nettosi viime vuonna kymmeniä miljoonia.
Hän oli yksi niistä lähes 4 500 henkilöstä, jotka olivat pyytäneet verottajaa piilottamaan tietonsa tiedotusvälineille toimittamalta listalta. Tulokärkeä käsitteleviltä listoilta siis puuttuu tänä vuonna lukuisia suurituloisia, mutta täydennämme verohallinnon puutteellisen listan tietoja tiedoilla, joita haemme verotoimistoista.
Brotherus tienasi viime vuonna yhteensä miltei 66 miljoonaa euroa ansio ja pääomatuloja. Lähes kaikki hänen tulonsa olivat pääomatuloja, ansiotuloja oli potista vain noin 100 000 euroa.
Brotheruksen perhe on omistanut siivousvälineitä valmistavan Sinituotteen vuodesta 1988 lähtien. Ilkka Brotherus toimii Sinituotteen hallituksen puheenjohtajana, mutta hänen viime vuoden jättitulonsa ovat suurelta osin peräisin Amer Sports myynnistä Kiinaan.
Brotherus oli Talouselämän mukaan Amer Sportsin suurin yksittäinen omistaja. Yhtiö myytiin keväällä 2019 kiinalaiselle urheiluvaateyhtiölle Anta Sportsille ja pienelle sijoittajajoukolle.
Amer Sportsista maksettiin noin 4,6 miljardia euroa.
Brotherus oli aiemmin myös Transtechin omistajia. Hän möi viimeisen palasen vaunutehtaasta vuonna 2018.
Yrityskauppa harmitti
Brotherus sanoi Talouselämälle keväällä 2019 ihmetelleensä osittain Amer-kauppaa.
Hän istui yhtiön hallituksessa ja suositteli muun hallituksen tavoin kaupan hyväksymistä yhtiön omistajille, vaikka hänelle "rakkaan" Amerin myynti Kiinaan ei ollut hänelle itselleen innostuksen aihe. Myyntiä kannattivat institutionaaliset omistajat eli esimerkiksi eläkeyhtiöt.
Brotherus sanoo odottaneensa, että ainakin joku kotimaisista institutionaalisista omistajista olisi halunnut säilyttää omistuksensa yhtiössä.
Hän olisi toivonut yhtiön säilyvän kotimaisessa omistuksessa, ja sanoi toivonsa, että yhtiön tuotantoa säilytettäisiin yhä Suomessa.
– Tarjous herätti vähintäänkin ristiriitaisia tunteita. Amer Sports on kuitenkin maailman ykkönen, johtava brändi monissa segmenteissä. Helsingin pörssissä ei ole yhtään sen veroista kulutustavarayhtiöitä, enkä usko, että niitä sinne tuleekaan, Brotherus sanoi Talouselämälle .
"Isänmaallinen hölmö"
Brotherus sanoi Talouselämän haastattelussa olevansa sijoittajana "isänmaallinen hölmö", koska hänen sijoituspäätöksiinsä vaikuttaa kotimaisten yhtiöiden sekä niiden työntekijöiden etu.
Suomalaista veropolitiikkaa Brotherus kritisoi ja arvioi, että lukuisia suomalaisia muuttaa matalamman verotuksen perässä ulkomaille, minkä hän uskoo vähentävän sijoittamista ja omistuksia kotimaisissa yhtiöissä. Tätä ei hänen arvionsa mukaan ymmärretä poliitikkojen keskuudessa.
– Tämä pitää ymmärtää ja kääntää kelkka. Kotimainen omistajuus ja pääoma on välttämätön tarvike, jos halutaan rakentaa tätä maata ja pitää hyvinvointiyhteiskunta, Brotherus sanoi Talouselämälle 2019 keväällä.
Hänen mukaansa palkka-, pääoma- ja perintöverotusta pitäisi pienentää ja verosuunnittelua tukkia sekä tehdä verotusta neutraalimmaksi esimerkiksi listaamattomien yritysten matalien osinkoverojen osalta.
Vakuutuskuoriin kuuluvat kapitalisaatiosopimukset ovat hänen mielestään haitallisia, koska niihin sidottuja varoja ei sijoiteta esimerkiksi kasvuyhtiöihin, mikä vaikeuttaa uusien yhtiöiden rahoitustilannetta.
– Meillä on yli 30 miljardia euroa sijoitettuna kapitalisaatiosopimuksiin ja sijoitusvakuutuksiin. Jopa jollakin tunnetulla poliitikolla. Tämähän on palvelu, jossa finanssialan yritykseltä ostetaan tuote, jossa piilotetaan omistus niin, että voidaan lykätä kaikkien pääomaverojen maksamista määräämättömäksi ajaksi, Brotherus sanoi Talouselämälle .
Vakuutuskuoret nousivat tunnetuiksi entisen pääministerin Juha Sipilän Vakuutuskuoret nousivat tunnetuiksi entisen pääministerin (kesk.) vakuutuskuorisijoitusten myötä. (kesk.) Vakuutuskuoret nousivat tunnetuiksi entisen pääministerin (kesk.) vakuutuskuorisijoitusten myötä. vakuutuskuorisijoitusten myötä.
Brotherus uskoo, että samalla kun suomalaiset yhtiöt saavat kapitalisaatiosopimusten vuoksi vähemmän sijoituksia, Suomelta jää saamatta suuri potti osinkoverojen tuottoa.
Kommentit
Jätä kommenttipap. mies
3.11.2020 12:53
Taas yksi isotuloinen hölmö, (tunnustaa olevansa hölmö), jonka mielestä isotuloisten ei tarvitse mielestään maksaa veroja. Kaikki joutuvat veronmaksajiksi, kukin tuloihinsa sidottuina. Isotuloiset ovat kuin pikkulapsia, jos joudun maksamaan veroja yhteiskunnalle, joka on hänen alkutaipaleensa syntymästä pitkälle eteenpäin ilmaisine kouluineen, hyvän infrastruktuurin päällystettyine teineen ja muine yhteiskunnan ylläpitämien asioiden ansiosta ilmaiseksi saanut, hän uhkaa muuttaa muualle. Muuttakoon. Turha täällä on roikkua. Mikä estää, vai onko Suomi kuitenkin paras paikkaasua ja valittaa. 65 miljoonaa euroa ei herralle riitä. Mihin piruun hän tuota omaisuuttaan tarvitsee. On jo iältään elämän ja kuoleman välimailla. Arkkuvaatteisiin ei taskuihin kovin paljoa mahdu. Joutavanpäiväinen narisija samankaltaisten porukassa. Poliitikkojen ei tarvitsekaan ymmärtää vähöjään niitä, jotka eivät halua osallistua yhteiskunnan ylläpitoon kukin varojensa mukaan. Kyllä pienituloinenkin ymmärtää veronmaksun tärkeyden, vaikka se kirpaisee kovasti. Lukeneilla ja rikkailla ei tätä ymmärrystä kovin usein tahdo löytyä. Mulle kaikki, nyt ja heti.