Kotimaa

Tass: Yhdysvallat ja Venäjä neuvottelevat ydinasesopimuksesta Helsingissä maanantaina

Yhdysvallat ja Venäjä neuvottelevat Helsingissä jatkosta ydinaseita rajoittavalle Uusi Start -sopimukselle.

Yhdysvallat ja Venäjä käyvät maanantaina ydinaseita koskevia neuvotteluita Helsingissä, kertoo Venäjän valtion uutistoimisto Tass, jonka tiedot ovat peräisin Venäjän ulkoministeriöltä.

Maat neuvottelevat strategisten ydinaseiden rajoittamisesta.

Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä on ensi helmikuussa raukeamassa vuodesta 2011 voimassa ollut Uusi Start -sopimus, joka rajoittaa venäläisten ja yhdysvaltalaisten ydinaseiden määrää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maat pyrkivät neuvottelemaan sopimukselle nyt jatkoaikaa.

Venäläisen Kommersant -lehden mukaan Helsingin-neuvotteluissa Venäjän valtuuskuntaa edustaa varaulkoministeri Sergei Rjabkov.

Yhdysvaltain edustajana taas on Kommersantin mukaan lähettiläs Marshall Billingslea .

Tieto tapaamisesta levisi julkisuuteen sunnuntai-iltana. Kulisseissa sitä on todennäköisesti valmisteltu jo pitkään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sunnuntai-iltana tapaamisen yksityiskohdista ei kerrottu julkisuuteen juuri mitään lisätietoja venäläismedioissa kerrottujen tietojen lisäksi. Esimerkiksi neuvotteluiden kestosta, neuvotteluryhmien koosta ja tapaamispaikasta ei ollut sunnuntai-iltana tietoa.

Uusi Start -sopimus on viimeinen merkittävä Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen aseistariisumissopimus.

Sopimusta on mahdollista jatkaa viidellä vuodella, jos molemmat osapuolet suostuvat siihen. Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjä ei usko, että maat pääsevät sopuun jatkoajasta.

Neuvottelut ovat Reutersin mukaan tilanteessa, jossa Venäjä ei hyväksy Yhdysvaltojen asettamia ehtoja sopimuksen jatkamiselle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhdysvallat ja Venäjä ovat neuvotelleet sopimuksen jatkoajasta useita kertoja, Kommersant -lehden mukaan viimeksi elokuussa Wienissä.

Aikaisemmin osapuolten ydinaseiden määrää rajoitti myös Yhdysvaltojen ja Venäjän solmima, keskimatkan ohjukset kieltävä INF-sopimus.

Yhdysvallat kuitenkin vetäytyi sopimuksesta viime vuoden elokuussa. Yhdysvallat syytti tuolloin Venäjää sopimusrikkomuksista. Venäjä puolestaan kiisti rikkomukset.

Suomi valikoitui tapaamispaikaksi myös heinäkuussa vuonna 2018, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin neuvottelivat Helsingissä.

Presidentit neuvottelivat Helsingin Finlandia-talossa. Keskusteluiden sisällöstä kerrottiin julkisuuteen varsin vähän, mutta käsiteltävänä olivat ainakin ydinasesopimukset sekä Venäjän ja Yhdysvaltojen suhde.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi tuolloin, että Suomi valittiin kokouspaikaksi, koska Suomella on ollut pitkään hyvät suhteet sekä Yhdysvaltoihin että Venäjään.

Suomi oli kokouspaikkana myös vuoden 2018 heinäkuussa, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin (kolmas vasemmalta) ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (toinen vasemmalta) tapasivat Helsingissä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä