Tästä puhe: Miten Kainuun työvoimapula kitketään?
Julkaistu: 25.8.2019 klo 19:24Kainuun työllisyyskehitys on ollut positiivista. Työllisyys on noussut neljä vuotta putkeen ja työllisyysaste on tällä hetkellä 70 prosenttia.
Työvoimapula kuitenkin riivaa maakuntaa. Pulaa on niin lääkäreistä, poliiseista, siivoojista kuin varhaiskasvatuksen opettajistakin.
Työnteko on jatkuvan muutoksen keskellä ja tulevaisuudessa muutostahti tulee vain kasvamaan teknologian kehittyessä ja työtehtävien muuttuessa.
Maanantaina pääministeri Antti Rinne kertoo Kainuun Sanomissa, mitä keinoja hallituksella on Kainuun työvoimapulan kitkemiseksi.
Mitä mieltä sinä olet, miten Kainuun työvoimapulaan voitaisiin vastata?
Entä tulisiko tulevaisuudessa pyrkiä neljän päivän työviikkoon ja kuuden tunnin työpäivään?
Kerro mielipiteesi jutun alle kommenttikenttään tai lähetä meille sähköpostia osoitteeseen: ks.toimitus@kainuunsanomat.fi
Kommentit
Jätä kommenttiMaalaisjärki koulun käyttöön
27.8.2019 20:54
Taitaa olla vain tämä niin sanottu työvoima pula vain puheissa,sillä varjolla ollaan lisäämässä haitta maahanmuuttoa . Ja näistä nuorista jotka käy amista ei tule 8o % minkäänlaista ammatti työntekijää näitä ei opeteta kun ei ole opettajia kouluissa ,yksinään käyvät siellä kouluilla haauilemassa ja syömässä ja se on koulu päivä siinä 2-3 h.ei nuoret pääse edes ammattikoulusta työ harjoitteluun kun eivät osaa mitään ,kuka näitä ottaisi haitalle ammatti hommaan.ihmettelen miksi ei työn antajalle makseta jonkinlaista rahallista korvausta että ottavat nuoren oppisopimus koulutukseen ja samalla nuorelle kans oppisopimus ajalta pieni tunti palkka kannustaisi nuorta olemaan ja oppimaan työtä mihin köy ammatin.
vanhempi
27.8.2019 16:48
Nuori aikuinen lapseni pääsi amikseen joustavassa haussa. Opetusta ei ole toistaiseksi ollut juuri ollenkaan. On herännyt vakava huoli siitä, että miten hänen on mahdollista valmistua sieltä ammattiin?
maahanmuuttajia tarvitaan
27.8.2019 16:20
Kyllä se tuntuu sille, että esim.hoitoala ei kiinnosta tarpeeksi. En ymmärrä sitä ??
Eikä nykyisiä nuoria miehiä riittävästi jos ollenkaan kiinnosta ennen vanhaan miehekäs levyseppä-hitsaajan ammatti. Jonninjoutava peliala on trendi.
Metallialan kurssejakaan ei voida järjestää kun ei ole tarpeeksi hakijoita.
kjepulis
26.8.2019 17:42
kepu lopetti kajaanin okl:n,kiitos paljon vaan.
mehtäläenen
26.8.2019 16:28
Erittäin hyvä avaus Sanna Marinilta. Mutta miksi pitäisi haukata kerralla sekä nelipäiväinen viikko että kuusituntinen päivä? Ensiaskeleeksi riittää hyvin jompikumpi. Henkilökohtaisesti valitsisin nelipäiväisen viikon ja 8h/pv.
MOT
26.8.2019 15:51
Useassa kirjoituksessa täällä vaaditaan lisää korkeakoulutuspaikkoja Kainuuseen. Toive on aivan epärealistinen ja utopistinen. Jos katsoo syntyvyyttä, pikemminkin niitä pitää leikata reilusti. Ja jo nyt on jälkihakuja jatkuvasti koulutuspaikkoihin kun ei saada opiskelijoita. Ei Kainuuseen juuri kukaan muuta koulutuksen perässä. Tämä on aivan huuhailua tällainen puhe. Tällainen aluepolitiikka on vahingollista koko Suomelle. Kannettu vesi ei pysy kaivossa, se tiedetään jo.
realisti
26.8.2019 16:17
Nuo jälkihaut taitaa koskea esim. toista astetta (ammatillista koulutusta). Tuskinpa OKL:ssa oli aikanaan tällaista tilannetta. Korkeakoulupaikat ovat haluttuja -paikkakunnasta riippumatta – sen voi tarkistaa tilastoistakin (aloituspaikat / pyrkijät).
MOT
26.8.2019 19:05
Kajaanin OKL:ään pääsivät aikanaan ne jotka eivät päässeet muualle. Jos katsoo tämänhetkistä tilastoa Kainuun korkeakoulupaikkojen vetovoimasta, niin ei voida hurrata. Hyvin moneen on jälkihaut ja silti paikkoja ei saada täyteen. Tämä ei siis koske ammattikoulua.
OKL takaisin
27.8.2019 16:10
Tuo ei ole riittävä peruste lakkauttaa sata vuotta vanhaa koulutusta.
Seminaari oli aikoinaan maineikas ja ylpeyden aihe Kajaanissa ja OKL jatkoi samaa perinnettä.
Ja eikös Kainuussa ole opettajapula nykyisin , vaikka nuoriso väheneekin ?
sapeli
26.8.2019 11:32
Kaupungistumisen trendiä ei voida estää, mutta väestön muuttamiseen voidaan tosiaan vaikuttaa kunnon koulutuspaikoilla. Ja Kainuussa tulisi ennen kaikkea saada panostuksia korkeakoulutukseen, ei niinkään ammatilliseen koulutukseen. Ammatillista koulutusta löytyy joka puolelta pienemmistäkin kunnista ja sillä tavalla ei pystytä erottautumaan muista alueista.
Ja akuuttiin työvoimapulaan on käytettävä käytössä olevia työkaluja eli esim. palkkatukea. Mahdollista työvoimapulaa ei voida ratkaista millään erillisellä hankkeella tai ohjelmalla, sillä niihin käytetty aika ja raha ei kohdistu oikealla tavalla. Millä tavalla esim. hankkeen tuloksia ja vaikuttavuutta voidaan mitata? Siksi ”täsmälliset työkalut” parempia akuuttiin tarpeeseen.
Huolissaan
26.8.2019 10:08
En tiedä miten yhtälö työajan lyhentäminen ja työvoimapula oikein sopivat samaan yhtälöön. Minun matikalla se ei sovi. Nyt Lintilä tulee karsia puoluetukien korotus ja palkankorotus kansanedustajille. Kyllä eläkkeisiin ollaan tarttumassa. Hävetkää vihreät. Kaikki järki on edelleen sallittua.
Stop nuorisopako
26.8.2019 9:17
Moni nuori jäisi Kainuuseen, jos täällä voisi opiskella korkeakoulututkinnon vaativissa ammateissa . Koulutus voi nykyisin tapahtua laajasti hajautettuna verkossa. Opintojaksot yliopistopaikkakunnilla voivat jäädä aika vähäisiksi. Työharjoittelu voidaan varsin hyvin toteuttaa Kainuussa.
Jos nuori täältä kerran lähtee, niin ei hän tänne useinkaan palaa.
Hpöp höpö!
26.8.2019 8:49
Ei ole työvoimapulaa aloilla joiden palkka riittää elämiseen! Määräaikaisilla sopimuksilla ja vuokratyövoimalla leikkiminen vain lisääntyy työnantajan puolella.
Tietääkö kukaan?
26.8.2019 7:55
Mitkä puolueet ovat ajamassa ihmisiä pois maalta ja pieniltä paikkakunnilta?
Koulutustarve edelle
26.8.2019 0:51
Yliopisto-ja ammattikorkeakoulutusta on hajautettava maakuntiin eikä keskitettävä. Osa opettaja-, sosiaalityön ja lääkäri- ym. erikoisalojen koulutuksesta tai koulutusjaksoista voidaan toteuttaa maakuntien oppilaitoksissa ja sairaaloissa.
Suurin osa ammattiin koulutettavista ja ammattiosaajista ei välttämättä ole kiinnostunut tieteellisestä tutkimuksesta, joten sitä ei tarvitse hajauttaa nykyistä enempää.
Airi Pöllänen
25.8.2019 18:36
Työllisten määrä kasvaa kun lyhyempi työaika, työtä useammalle Tosin tällä keinolla tilastot kaunistuvat kun työllisyysaste nousee, mutta toimeentulotukien määrä kasvaa. Ei matala palkka-aloilla tule toimeen lyhennetyillä työajoilla, kun täyttä työaikaa tekeväkin saa venyttää penniä. Nimim. pelkkää politikointia.
MOT
25.8.2019 18:27
”Miten Kainuun työvoimapula kitketään?”
Ei Kainuussa ole osaaja pulaa ainakaan julkisen sektorin johtavissa viroissa. Myös pienemmät virat halutaan täyttää kainuulaisille. Aina löytyy joku ”pätevä” kainuulainen.
Tästä malliesimerkkejä olivat viimeiset kunnanjohtajavalinnat. Samoin myös maakuntahallinnossa jne… henkilövalinnoissa korostuu kainuulaisten suosiminen. Muualla maassa tiedetään tämä, ei tänne edes viitsitä hakeutua. Täällä on aivan turha valittaa osaaja pulasta jos tänne ei haluta edes ulkopuolisia, koska ne koetaan uhkaksi.
A. Kovakorva
26.8.2019 0:30
Johtaja- ja esimiesvirat julkisella puolella ovat pieni prosenttiosuus kaikista avoinna olveista työpaikoista. Siten niillä ei ole suurta merkitystä satojen työpaikkojen rekrytoinnissa.
MOT
26.8.2019 13:20
Kyllä niillä on erittäin paljon merkitystä. Jos tehtäviin valitaan epäpäteviä oman kylän poikia ja tyttöjä poliittisella mandaatilla, ketä todellista osaajaa kiinnostaa tehdä töitä tällaisen alaisuudessa? Ei ketään.
Jos esimiestaso on täynnä keskinkertaisuuksia tai alle sen, se jo syö koko alueen uskottavuutta. Jos ainoat kriteerit on paikallinen ja puoluepoliittisesti sopiva, ei silloin voi alue juurikaan kehittyä. Nyt tästä on mm. saatu kaksi esimerkkiä kunnanjohtajan muodossa. Valitettavasti ne ovat vain jäävuorenhuippu tästä surkeudesta Kainuussa.
Kaarina
25.8.2019 16:50
Elintarvike tehtaita Kajaaniin.Ja kokopäivä työtä.Täällä työllistetään vain tukitöillä.Kokemusta on.
Pentti
25.8.2019 16:26
Esim. Annettiin pois opettajain koulutus,ei ne takasi tule valmistuttuaan.
Ikubiub
25.8.2019 16:04
Miksi lääkörit koulutetaan kalliilla yhteiskunnanvaroin ihmisten kuin eläinten puolelle eikö velvoiteta työskentelemään julkisella puolelle??
Opiskelija
25.8.2019 16:00
Opettajankoulutus takaisin Kajaaniin.
Karhu
25.8.2019 15:41
Voi voi, ette saa edes lämmintä kättä.
Jaska
25.8.2019 15:28
Kolme asiaa:
1. Kunnallisvero pk-seudun tasolle 18.0
2. Maan kovimmat sähkön siirtohinnat alas
3. Kajaanissa ei käytännössä ole perusterveydenhoitoa lankaan (42pv kiireettömään lääkäriin ja hammaslääkäriin ei saa aikoja lainkaan). Peruspalvelut saatava toimimaan kuten muuallakin on,
ajansaanti max. viikkoon.
Nuo kun hoitaa kuntoon niin mahdollisuuksia kilpailla työvoimasta pks:n kanssa.