"Täydellinen tapa vaientaa oppositio ja aktivistit" – Kiina ajaa Hongkongiin pakolla historiallisen lain, joka rapauttaisi Hongkongin autonomian
Julkaistu: 25.5.2020 klo 22:12Turvallisuuslaki on Kiinan kansankongressin muodollista hyväksyntää vaille valmis. Se saatetaan voimaan mahdollisesti jo ensi viikolla. Odotettavissa on suuria mielenosoituksia koronasta huolimatta.
Kiina on pakottamassa Hongkongiin historiallista lakia, joka murentaisi Hongkongin 23 vuotta kestäneen autonomian Kiinan keskushallinnosta.
Turvallisuuslaiksi nimetty laki tekisi siitä julkaistun luonnoksen perusteella Hongkongissa laittomaksi muun muassa "kumouksellisen toiminnan", itsenäisyyspyrkimykset, terrorismin ja ulkomaiset vaikuttamisyritykset.
Kiinan keskushallinto vakuuttelee, että lakia tultaisiin käyttämään hyvin rajoitetusti, mutta Manner-Kiinassa vastaavalla lainsäädännöllä on tukahdutettu oppositio, estetty Kiinassa valtaa pitävän kommunistipuolueen kritiikki ja demokratia-aktivistien toiminta.
– Turvallisuuslaki on läpeensä poliittinen laki, eikä ole mitään takeita, että sitä ei käytettäisi täysin mielivaltaisesti, sanoo Itä-Aasian tutkimuksen professori Lauri Paltemaa Turun yliopistosta.
"Täydellinen tapa vaientaa oppositio ja aktivistit"
Hongkongin erillisvapaudet ovat jo vuosia olleet piikki Kiinan keskushallinnon lihassa.
Nykyisin Hongkongissa on oikeus järjestää mielenosoituksia ja merkittävä osa lehdistöstä on vapaata toisin kuin Manner-Kiinassa, jossa vallitsee tiukka sensuuri.
Mahdollisesti jo ensi viikolla voimaan saatettava turvallisuuslaki kaventaisi näitä vapauksia ja lisäisi merkittävästi Kiinan valtaa Hongkongissa.
Turvallisuuslaki jättää määritelmät kielletystä toiminnasta löyhäksi. Löyhien määritelmien johdosta Kiinan keskushallinto voi Paltemaan mukaan tulkita mielensä mukaan esimerkiksi hallinnon kritiikin valtion turvallisuutta vaarantavaksi, ja pidättää näin kriittiset äänet.
– Laki on täydellinen tapa vaientaa oppositio ja aktivistit, Paltemaa toteaa.
Esimerkiksi Hongkongin itsenäisyyden vaatiminen tulisi yksiselitteisesti laittomaksi, mutta muutoin säännökset ovat tulkinnanvaraisia.
– Tulevaisuus näyttää, voiko jatkossa esimerkiksi vaatia autonomian lisäämistä tai saako kritisoida keskusjohtoa, presidentti Xi Jingpingiä tai kommunistipuoluetta, Paltemaa sanoo.
Kiina haluaa tukahduttaa mielenosoitukset
Lyhyellä aikavälillä Hongkongissa tullaan näkemään pidätyksiä ja poliittisia oikeudenkäyntejä, Paltemaa sanoo.
Hän arvioi, että Kiina tukahduttaa pidätyksillä ainakin radikaalimmat aktivistit, mutta vaikutus saattaa näkyä myös maltillisemmassa siivessä.
– Kiina voi toimia pidätyksillä, mutta maltillisemmat saattavat hiljentyä pelkästä pidätysten pelostakin.
Pidemmällä aikavälillä Kiina saattaa tuoda pöydälle lakeja, jotka ovat aiemmin törmänneet äänekkääseen oppositioon ja suuriin mielenosoituksiin.
Esimerkiksi lähes vuoden kestäneet demokratiamielenosoitukset saivat viime kesänä alkunsa lakiesityksestä, joka olisi sallinut rikollisten luovuttamisen Manner-Kiinaan. Kuukausien mielenosoitusten jälkeen esitys vedettiin takaisin.
Jatkossa Kiinan olisi helpompaa estää mielenosoitukset pidättämällä niitä koolle kutsuvat aktiivit ja ajaa tahtomansa lait läpi Hongkongissa.
Professori: Lain läpimeno varmaa
Turvallisuuslakia käsitellään perjantaina alkaneessa Kiinan kansankongressissa, joka on Kiinan korkein valtioelin.
Muodollisesti elin on Kiinan parlamentti, mutta käytännössä kyse on leimasinportaasta, joka hyväksyy mukisematta kaikki kommunistipuolueen esittämät lait.
Paltemaa sanoo, että on varmaa, että laki astuu voimaan.
– Kansankongressiin vietyjä lakiesityksiä ei ole koskaan vedetty pois.
Kiina haluaa turvallisuuslain voimaan, koska viime kesänä alkaneita mielenosoituksia ei ole saatu Hongkongissa kuriin. Paltemaa arvioi, että lakia on valmisteltu kulisseissa jo kuukausien ajan. Sen nojalla keskushallinto
Viikonloppuna mielenosoitukset ryöpsähtivät uudestaan turvallisuuslain takia. Ainakin 180 mielenosoittajaa pidätettiin.
USA:n ja Kiinan välit kiristyvät
Yhdysvallat on varoittanut Kiinaa kovista vastatoimista, mikäli turvallisuuslaki säädetään.
Vastatoimena Yhdysvallat saattaa kiristää kaupan ehtoja Kiinan kanssa ja asettaa pakotteita. Viime vuoden lopussa Yhdysvaloissa säädettiin laki, joka poistaisi Hongkongilta sen erillisaseman Kiina-kaupassa, jos Hongkongin autonomiaa heikennetään.
Kiinan ulkoministeri ilmoitti maanantaina, että Kiina on valmis vastaamaan Yhdysvaltojen tuleviin toimenpiteisiin.
Paltemaa sanoo, että odotettavissa on Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteiden kiristyminen entisestään.
– Lakia Yhdysvaltain vastatoimet eivät peru, eivätkä ne auta Hongkongia saatikka maailmankauppaa.
Turvallisuuslaki
Turvallisuuslaki estäisi "valtion turvallisuutta vaarantavat" teot.
Manner-Kiinassa vastaavalla lailla on hiljennetty oppositio ja aktivistit.
Kielletyksi tulee ainakin "kumouksellinen toiminta", terrorismi, itsenäisyyspyrkimykset ja ulkomaiset vaikuttamisyritykset.
Kiina ajaa turvallisuuslakia ohi Hongkongin parlamentin. Näin ei ole tapahtunut koskaan ennen Hongkongin historian aikana.
Kommentit
Jätä kommenttivaari pohjoisesta
26.5.2020 22:07
Tässäkin asiassa EU on täysin munaton ja mykkä.
On edes yksi asia jossa voi sanoa että herra Trump on oikealla asialla – yksin !!
Miten jaksaisi uskoa tällaisen EU:n tulevaisuuteen ??
Lisäksi Saksan ja Ranskan suunnitelma maksattaa pankkiensa pelastaminen muilla EU-mailla ”Välimeren rannan toivottomien reppanamaiden korona-lahjan nimissä” – USKOMATONTA jos Suomen hallitusta tässäkin viedään kuin pässiä narussa – siten ettei eduskunnallemme anneta aikaa ja mahdollisuutta ottaa oikeaa kantaa – eli estää moinen järjettömyys !!