Tekniikan kehittyminen haastaa työnhakijan – ja työnantajan
Julkaistu: 25.2.2020 klo 9:57On siitä aikoja, kun toivottuun työpaikkaan käveltiin ilman kulkutunnisteita ja paperinen käsin laadittu ansioluettelo kourassa. Toisaalta voisi ajatella, että työnhaku on helpottunut entisestään, mutta toisaalta tapaaminen työnantajan kanssa kasvot vastakkain ei olekaan enää työnhakuprosessin alku vaan kokonainen saavutus.
Edellinen vuosikymmen on tuonut kehitystä monelle alalle yhtä paljon, kuin koko viime vuosisadan kaikki saavutukset. Tekniikan kehittyessä moni asia helpottui, mutta enemmän on sellaisia, joita päästiin oppimaan ihan alusta.
Vuokranantajien ja työnhakijoiden markkinat
Tämän päivän vuokra-asuntotilannetta Suomen pääkaupunkiseudulla voidaan rohkeasti sanoa vuokranantajien markkinoiksi: kysyntää riittää, ja vuokranantajat voivat valita vuokralaisia melko suuresta ihmisjoukosta. Vuokralaiset joutuvat puolestaan laittamaan hakemuksia vuokranantajille, mikä on ilmiönä melkoisen outoa.
Työmarkkinoilla on taas kaikki toisin: työnhakijat, jotka olivat viime vuosikymmenien aikana ikään kuin pyytävässä roolissa, ovatkin nyt sitä kansaa, joka markkinoista päättää. Erityisesti tekniikan alalla hyvin koulutetuista asiantuntijoista on pulaa, ja sen huomaa varsin helposti LinkedIn -verkossa: työnantajat mainostavat rekrytointejaan lähes päivittäin, ja ovat valmiita maksamaan markkinoinnista, jossa ilmoitetaan rekrytoinnin olevan päällä.
Tätä kaikkea tapahtuu sen lisäksi, että joitakin paikkoja ei edes ilmoiteta, vaan otetaan yhteyttä suoraan siihen henkilöön, joka LinkedIn-profiilinsa perusteella tuntuu sopivalta tyypiltä työnantajalle. Mitä tästä opimme? LinkedIn-aktiivisuus nykypäivänä kannattaa jopa enemmän kuin satojen ansioluetteloiden lähettäminen kymmeniin työnantajien sähköpostiosoitteisiin. LinkedIn-profiilin lisäksi on toki hyvä olla vielä toimiva cv-pohja käytössä.
Enemmän vuorovaikutusta
Työnantajat ja niiden HR-henkilöt ovat vihdoin viimein ymmärtäneet, että koko maailma toimii vuorovaikutuksella – ja mitä paremmin sitä pystyy tekemään, sitä parempia tuloksia voi saada aikaan. Se, että työnantaja julkaisee työpaikkailmoituksen ja odottaa, kunnes ovelle muodostuu hakijajono, ei ole enää normaalia HR-ajattelumaailmaa. Päinvastoin, HR yrittää hyvin monessa työpaikassa päästä neuvottelemaan hakijan kanssa monesta eri asiasta ja sen lisäksi saada käsityksen, minkälainen persoona pöydän toisella puolella istuu.
Vanhempi auktoritaarinen johtamistapa on pikkuhiljaa jäämässä historiaan, kun henkilön persoonallisuutta arvostetaan nyt paljon enemmän ja samalla myös tutkitaan, mitä muuta hyvä asiantuntija voisi tarjota työnantajalle pelkällä persoonallisuudellaan. Nyt ei siis olla enää harmaata työntekijämassaa, joka tottelee kaikkia ylhäältä tulevia käskyjä, vaan kehityttiin asiantuntijayhteisöksi, jossa jokainen asiantuntija on erillinen henkilö potentiaaleineen ja persoonallisuuksineen. Tämän ovat saaneet aikaan sosiaalinen media ja monet tutkimukset, joita toteutettiin useampi viime vuosien aikana.
Kilpailua ja pelaamista
Luovien alojen HR:t ovat päässeet jo tosi pitkälle: kilpailua vahvistetaan erilaisilla peleillä, joissa testataan hakijoiden ammattitaitoa, stressinsietokykyä, luovuutta, yhteistyötaitoja ja vaikka mitä muuta. Lähiaikoina peliin liittyy myös tekoäly, joka oppii HR:n ammattiin jo nyt ja voi analysoida isompiakin kokonaisuuksia kymmeniä tuhansia kertoja ihmistä nopeammin.
Tekoälystä tulee varmasti oiva työkalu työnantajien henkilöstöpalveluille, jotka omalta osaltaan saavat ensin opettaa tekoälyn tekemään tiettyjä johtopäätöksiä ja valintoja. Ja tietysti vanha tuttu kilpailuperiaate toimii kuten aikaisemminkin: työnantaja julkaisee tehtävän, jolla on deadline, ja tehtävän parhaiten tai nopeiten suorittanut henkilö saa palkinnoksi työsopimuksen.
Tällaisia rekrytointeja tehdään paljon IT- ja arkkitehtialalla, mutta muutkin silloin tällöin hyödyntävät tätä toimivaksi osoittautunutta periaatetta, joka kertoo ehkä jotain henkilön ammattitaidosta, mutta ei persoonallisuudesta.
Tällaisin kehitysnäkymin on kuitenkin mahtavaa aloittaa uusi vuosikymmen ja todeta, että ihmisissä nähdään nyt arvoa. HR on nyt enemmänkin työyhteisöä palveleva taho eikä käskevä ääni, ja työnantajatkin ovat taipumassa siihen suuntaan, että saavat työntekijänsä sitoutettua parhaiten luottamalla siihen työntekijään.
Webbipiste on kotimainen digitaalisen markkinoinnin yritys, joka auttaa yrittäjiä pääsemään alkuun oman nettinäkyvyyden kasvattamisen saralla. Kysy meiltä mitä tahansa apua digimarkkinoinnin haasteisiin maksuttoman konsultoinnin kautta.