Kotimaa

THL: Koronatilanne on monen alueen osalta huolestuttava, tapausmäärät ovat nousussa

Covid19- tapauksia on havaittu Suomessa keskimäärin 300-400 päivää kohden. Viikossa tapauksia on ollut yli 2500 kappaletta.

Kanta-Hämeen, Kymenlaakson, Helsingin ja Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueet ovat parhaillaan koronaviruksen leviämisvaiheessa. Asiasta kerrottiin Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL.n) tiedotustilaisuudessa tiistaina.

THL:n mukaan Covid19- tapauksia on havaittu keskimäärin 300-400 päivää kohden. Viikossa tapauksia on ollut yli 2500 kappaletta.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi tilaisuudessa rokotekehityksen tilanteesta

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

-Rokotteiden kehitys on ollut melkoista kilpajuoksua ajan kanssa, Nohynek sanoi.

Hänen mukaansa aikaisemmin rokotteiden kehittämiseen meni jopa kaksitoista vuotta, mutta koronavirusrokotteen aihio on kehitetty vain kymmenessä kuukaudessa. Asiaan vaikuttaa se, että viranomaiset ovat avanneet nopeutetun arviointijärjestelmän koronarokotteeseen liittyen.

Koronarokotteissa on seitsemän erilaista tekniikkaa, muun muassa virusvektorirokotteita, MrNA ja DNA-rokotteita. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on suositellut Suomeen hankittavaksi kahta jälkimmäistä rokotetta.

Biontechin ja Pfizerin kehitteillä olevalla rokotteella on 95 prosentin teho, jota Nohynek kuvaa erinomaiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

-Näin hyviä rokotteita nähdään harvoin, mutta toisaalta on kyse hyvin pian toisen annoksen jälkeen mitatuista tuloksista. Emme vielä tiedä kuinka pitkään (rokotteen) teho kestää, Nohynek sanoo.

Hänen mukaansa vielä ei tiedetä, kuinka hyvin rokote estää tartuntaa tai tartuttavuutta. Rokotteen vaatima kylmäketju on vaativa.

Fimean lääkevalmisteiden arviointiprosessin vt. johtaja Marjo-Riitta Helle avasi tilaisuudessa rokotteiden myyntilupaprosessin vaiheita ja myyntilupaan vaikuttavia asioita.

-Joulun ja uudenvuoden tienoilla voisi olla odotettavissa ensimmäisiä myyntilupia, Helle sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lääkeyhtiö Modernan rokotteessa tehon pitäisi olla 94,1 prosenttia. Vielä ei tiedetä, kuinka hyvä rokotteen teho on erilaisissa riskiryhmissä. Kylmäketju ei ole rokotteessa yhtä vaativa kuin Biontechin ja Pfizerin rokotteessa.

Myös Oxfordin yliopiston ja Astra Zenecan adenovirusrokotteen kehittäminen on pitkällä. Rokotteen teho on 70 prosenttia. Tuote ei vaadi miinustiloja kylmäketjussa, vaan jääkaappilämpötila riittää.

Neljäsosa kaikista Suomessa todetuista koronavirustartunnoista on todettu muuta kieltä kuin Suomen virallisia kieliä puhuvilla. Koko väestössä muita kuin Suomen virallisia kieliä puhuvia on noin kahdeksan prosenttia.

-Syitä tähän voi olla monia. Taustalla voi olla esimerkiksi heikompi sosioekonominen asema, työskentely ammatissa, jossa etätyö ei ole mahdollista, tai suuret perhekoot ja ahtaampi asuminen, jolloin tartuntaketjujen estäminen on vaikeampaa, kuvaa tiedotteessa THL:n tutkimuspäällikkö Natalia Skogberg .

Ulkomaalaistaustaisten tartuntatilastojen kärjessä ovat samat ryhmät, joiden osuudet Suomen väestössä ovat suurimmat eli esimerkiksi venäjää, somalia, arabiaa ja kurdinkieltä äidinkielenään puhuvat henkilöt.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä