Kotimaa

THL muutti ohjeistusta: Koronarokotepullot voi käyttää kokonaan – Rokotetta riittääkin 20 prosenttia enemmän

Käyttökelpoista rokotetta on ilmeisesti päätynyt Suomessakin roskikseen jo satoja annoksia.

Koronarokotteiden vajaakäyttö loppuu Suomessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut uuden ohjeistuksen, jonka mukaan injektiopulloista voi ottaa rokotetta enemmän kuin valmistajan ohjeen mukaiset viisi rokoteannosta.

– Rokotepullosta voi ottaa kuusi annosta, jos rokottaja on varma, että voi antaa täyden annoksen, sanoo THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio laitoksen tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uuden linjauksen ansiosta käyttökelpoista rokotetta pitäisi päätyä aiempaa enemmän pistoksiin eikä lääkejäteastiaan. Muutos on merkittävä, sillä rokotteita saadaan maahan vain rajatuissa erissä.

Rokotetta jää pulloihin tavanomaistakin enemmän

Kyse on EU:ssa myyntiluvan saaneista Pfizerin ja Biontechin koronarokotteista, joiden käyttö alkoi Suomessa sunnuntaina.

Valmistajan ohjeiden mukaa yhdessä injektiopullossa on rokotetta viiteen annokseen.

Yleensä rokotepulloissa on ylimääräistä rokotetta eräänlaisena varmuusvarana. Sillä varmistetaan, että luvatut annokset saadaan varmasti annettua erilaisilla ruiskuilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

THL:n mukaan Pfizerin ja Biontechin valmisteessa ylimääräistä rokotetta on tavanomaistakin enemmän. Myös Suomessa käytetyt rokotusvälineet ovat osoittautuneet rokotetta säästäviksi.

Käytännössä pulloissa on käyttökelpoista rokotetta vielä kuudenteenkin annokseen.

Uuden ohjeistuksen jälkeen rokotteita riittää yhdestä erästä siis jopa 20 prosenttia aiempaa suuremmalle ihmismäärälle. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi tuhannen rokotettavan sijaan rokotuksen saakin 1 200 ihmistä.

Jopa satoja annoksia jätteeksi

Ilta-Sanomien mukaan ohjeiden kirjaimellinen, viiden annoksen noudattaminen on johtanut Suomessa muutaman päivän aikana jo satojen rokoteannosten päätymiseen lääkejätteeksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Terveysviranomaiset pitivät keskiviikkona asiasta hätäkokouksen. Siellä THL sai odottamansa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean näkemyksen, johon THL ohjeistuksessaan nojaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö otti asiaan kantaa keskiviikkoiltapäivänä Twitterissä. Ministeriön mukaan ylimääräisten rokoteannosten hävittäminen pois ei ole tarkoituksenmukaista.

– Kaikki annokset tulisi käyttää, mikäli niin voidaan turvallisesti tehdä, ministeriö tviittasi.

Joissakin maissa rokotevalmisteet käytetään kokonaan. Sen sijaan esimerkiksi Norjassa on noussut Suomen tapaan käyttämättä jääneistä koronarokotteista.

Kipeästi kaivattuja koronarokotteita riittää rajatuista eristä nyt aiempaa suuremmalle ihmismäärälle.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä