Paikallisuutiset

THL: Syyslukukaudella yli 40 joukkoaltistusta kouluissa – 43 uutta koronatapausta

Peruskouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa ja varhaiskasvatuksessa on tullut tietoon yli 40 joukkoaltistusta syyslukukauden alun jälkeen, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) perjantaina.

Altistumisten takia on asetettu karanteeniin yhteensä yli 1 700 ihmistä, mutta THL:n mukaan jatkotartuntoja on toistaiseksi havaittu vain muutamia.

THL sanoo, että tartunnan saaneet ja altistuneet oppilaat on toistaiseksi tunnistettu varsin hyvin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

THL seuraa tehostetusti lasten ja nuorten tartuntatilannetta keräämällä tiedot altistumisista ja jatkotartunnoista.

– Ensimmäiset seurantatiedot kouluista viittaavat siihen, että tartunnan saaneet ja altistuneet oppilaat tunnistetaan varsin hyvin. Kevään 2020 tapaan jatkotartuntoja on toistaiseksi ollut vähän, kertoo asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikivi THL:stä.

Kainuussa toisen asteen oppilaitoksista Kuhmon lukion kaikki luokka-asteet jatkavat etäopetuksessa syyskuun 29. päivään saakka. Myös Kajaanin lukion abiturientit ovat olleet etäopetuksessa. Yo-kirjoitukset alkavat ensi maanantaina.

– Yo-kirjoituksissa pidetään turvavälit vieläkin pitempinä, kertoo Kajaanin koululiikelaitoksen johtaja Anssi Tuominen .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

THL seuraa tehostetusti lasten ja nuorten tartuntatilannetta keräämällä tiedot altistumisista ja jatkotartunnoista.

Myös lieväoireisena pitää mennä testiin

THL:n mukaan ohjetta lasten koronatestaamisesta on tulkittu paikoin väljästi. Alle kouluikäisten lieviä hengitystieoireita voi seurata kotona muutaman päivän ajan ilman testiin hakeutumista.

Sen sijaan isompien lasten, nuorten ja aikuisten tulee hakeutua testiin heti kun lieviäkin koronavirukseen sopivia oireita ilmenee. Oireisena ei tule myöskään liikkua kodin ulkopuolella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Erityisen tärkeää on viedä lieväoireinenkin lapsi testiin viiveettä, jos lapsi tai joku perheenjäsenistä on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle tai on matkaillut ulkomailla edeltävän kahden viikon aikana, Sarvikivi painottaa.

– Jos lieväoireiset eivät noudata ohjetta testaamisesta ja kontaktien välttämisestä, diagnoosi viivästyy ja jatkotartuntojen todennäköisyys sekä altistuneiden joukko kasvavat. Tämä vaikeuttaa epidemian torjuntaa.

Tänään on raportoitu 43 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu 470 tartuntaa, kun kahden edellisen viikon määrä oli 342. Kasvua oli siis 128 tapausta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä