Työskenteletkö kotona? Laita etätyöpiste kuntoon

Viime vuodet ovat pakottaneet valtaosan ihmisistä etätyöhön. Oma toimisto sai jäädä taakse eikä työpaikan kahvihuoneessa enää käyty napostelemassa herkkuja päiväkahvien lomassa. Monet etätyön aloittaneet ovat oppineet pikkuhiljaa, miten kotitoimistosta luodaan miellyttävä, toimiva ja osa kotia. Hybridityö tuli yhteiskuntaamme jäädäkseen. On tutkittua, että kotitoimistojen laatu ei kuitenkaan vastaa konkreettisen työpaikan työkaluvaatimuksia tai ergonomisia ratkaisuja. Expondo laittaa kanssasi etätyöpisteesi kuntoon kotona, jotta sinä voit keskittyä olennaiseen.

Panosta ergonomiaan ‒ käytä oikeita työvälineitä

Jos työskentelet kotona, on syytä huolehtia, että työvälineet ovat kunnossa. Teetpä mitä työtä näyttöpäätteellä tahansa, kannattaa hankkia omaan käteen sopivat erillinen hiiri ja näppäimistö. Mukavuudenhalusta molemmat kannattaa hankkia langattomina. Jos hiiri ja näppäimistö ovat niin sanotusti väärän kokoiset, saatat aiheuttaa tiedostamattasi itsellesi vaivaa ranteisiin, käsiin ja sormiin, myös virheellisten työvälineiden käytöstä johtuvat tenniskyynärpäävaivat ovat yleistyneet etätyön myötä.

Tykkäätkö työskennellä koko päivän istuen, seisten vai tehdä kumpaakin vuorotellen? Jos et ole sijoittanut sähköpöytään ja työskentelet koko päivää seisten, kannattaa ostaa kunnollinen työtuoli esimerkiksi paljon käytetyn keittiötuolin sijaan. Istut kuitenkin työtuolissa monta tuntia vuorokauden aikana, joten kunnollinen toimistotuoli tai pelituoli voisi olla paikallaan. Oikeanlaisessa työtuolissa saat asetuksilla juuri sellaisen asennon tuoliisi kuin sinun vartalosi tarvitsee. Hyvä tuoli parantaa varmasti työsuoritustasi ja pitää vartalosi vetreänä, ilman ylimääräisiä lihas- tai nivelkipuja.

Olethan huolehtinut myös tarvittavasta valaistuksesta ja onhan etätyöpisteesi lämpötila sopiva?

Missä kodin etätyöpisteesi sijaitseekin, järjestä niin, että pystyt olemaan rauhallisessa paikassa, pois mahdollisesta muusta asunnon hälinästä ja äänistä. Keittiön pöytä kävikin hetkellisesti etätyöpisteesta, mutta etätöiden jatkuessa paikka ei ole optimaalinen täydellisen etätyösuorituksen ja töissä jaksamisen kannalta.

Etätyöpisteessä tulee huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta ja sopivasta huoneen lämpötilasta, liian kylmässä tai liian kuumassa tilassa ei ole mukava työskennellä kenenkään.

Kun etätyöpisteesi on kunnossa, huolehdi tämän lisäksi itsestäsi. Muista ulkoilla, treenata, syödä ja nukkua hyvin. Jätä myös aikaa itsellesi eli panosta vapaa-aikaan pysyen poissa etätyöpisteeltä. Tämän voit varmistaa, hankkimalla omia kuntosalilaitteita ja treenata vaikka tunnin työpäivän päätteeksi etätyöpisteen äärellä.