Mielipiteet

Työsuhteiden ketjutus ei helpota Kainuun hoitajapulaa

Olen viimeiset viisi vuotta kuullut virkamiesten vakuutteluita siitä, kuinka huutava pula on muun muassa sairaanhoitajista. Osittain tämä lienee myös totta.

Tästä asiasta kirjoitti viimeksi Kainuun Sanomat perjantaina 2.9. usealla sivulla.

Olin erittäin järkyttynyt, kun keskustelin kokeneen sairaanhoitajan (11 vuoden työkokemus) kanssa työpaikoista Kainuun sotessa. Hän oli muuttanut muualta Suomesta perhesyiden vuoksi Kajaaniin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hoitajille ei solmita vakituisia työpaikkoja, vaan heille tehdään vain jopa kuukauden työsopimuksia, joita ketjutetaan. Lukuisien lyhyiden työsopimusten jälkeen vasta avautuu edes mahdollisuus hakeutua vakituiseen virkaan. Meille kuitenkin on kerrottu, että hoitajat eivät halua vakituisia työpaikkoja.

Minä en ymmärrä, kuinka kukaan haluaisi ehdoin tahdoin muuttaa valtakunnan toiselta puolelta, kenties perheineen kuukauden-parin työsuhteen vuoksi. Tällä menettelyllä suorastaan ruokitaan hoitajapulaa.

Minun mielestäni on mahdollista, että osa hoitajista voi kokea työsuhteiden ketjutuksen ja epävarman tilanteen epätoivoiseksi. On varmaan todella houkuttelevaa muuttaa sellaiseen pitäjään, joissa työnantaja tarjoaa vakituista työsuhdetta ja samalla mahdollisuutta rakentaa elämää itselleen ja perheelleen.

Jo kymmeniä vuosia sitten työsopimusten jatkuva ketjutus on tuomittu Suomessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sopii miettiä, voiko muidenkin hoitoalan työntekijöiden kohdalla sama tilanne, esimerkiksi lääkärien kohdalla. Ainakin tiedossani on, että valmistuvia lääkäreitä ei välttämättä toivoteta avosylin töihin tänne Kainuuseen.

Viimeksi kesäkuussa Kainuun soten valtuustolle kerrottiin, että hoitajat eivät halua vakituisia virkoja, ainakaan kaikki.

Jatkossa päättäjille on kerrottava myös, että vakituisia työsopimuksia ei työnantaja suostu solmimaan. Hämmästyksekseni minusta tuntuu, että sote-valtuutetuille jostain syystä kerrotaan vain osittaista totuutta, tai kenties jopa puppua.

Marja Haapamäki

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

sote-valtuutettu (vas.)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä