Paikallisuutiset

Ukkonen aiheutti tuhoja Sotkamossa – vesi tulvi kiinteistöihin ja katkoi puita

Keskiviikkona Kainuun yli pyyhkäissyt Aatu-ukkosmyrsky aiheutti tuhoja varsinkin Sotkamossa, jossa Kainuun pelastuslaitoksella oli illan ja yön aikana 23 erillistä pelastustehtävää. Myrsky kaatoi puita linjoille ja katkoi sähköjä myöhään yöhön asti.

Pelastuslaitoksen mukaan useita kiinteistöjä vaurioitui muun muassa vedentulvimisesta Sotkamossa. Henkilövahinkoja ei sattunut. Pelastustehtäviin osallistui 11 pelastusyksikköä Hyrynsalmelta, Kajaanista, Kuhmosta, Paltamosta, Ristijärveltä ja Sotkamosta.

Iltayhdeksän aikaan rajuilman aiheuttamia sähkövikoja oli korjaamatta reilulla 300 asiakkaalla. Tilanteen kerrottiin vaihtelevan hetkittäin paljonkin. Enimmillään sähkövikoja oli ollut Kainuun alueella 2927 taloudella vähän ennen puoltayötä. Torstaiaamuna sähkökatkoja oli vielä 65 taloudella, joista Puolangalla oli 42 ja Suomussalmella 14. Ristijärvi oli aamulla ainoa kunta, jossa katkoja ei ollut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vuorokausi sitten (Paula-myrskyssä) tulleita vikoja on edelleen korjaamatta. Pahimmat vika-alueet voivat varautua siihen, että vielä huomiseen mennessä kaikkia vikoja ei saada korjattua. Nyt nousee parhaillaan Kajaanin eteläpuolelta ukkosrintama, joka näyttäisi menevän koko Kainuun läpi. Toivon mukaan ei tulisi nyt hirveästi uusia vikoja, kertoi Kajaven käyttöpäällikkö Marko Manninen keskiviikkoiltana yhdeksän maissa.

Kello yhdentoista aikaan sähköt olivat poikki koko Kainuussa vajaalta 400 taloudelta, sillä etelän suunnasta tullut Aatu-myrsky oli ohittanut oikeastaan vasta Kajaanin ja Sotkamon ja möykkäsi parhaillaan Puolangan ja Suomussalmen alueella. Vikoja oli tullut jonkin verran lisää, mutta ei niin paljoa kuin pelättiin.

Mannisen mukaan myrsky oli ilmeisesti maan läpi kulkiessaan menettänyt enimmät voimansa Keski-Suomen päällä ja Savossa, kun taas maanantain Ahti ja tiistain Paula-myrskyt tulivat suoraan Länsirannikolta Kainuuseen ja kehittyivät matkan aikana koviksikin ukkosmyrskyiksi.

– Sitä ei tietysti tiedä, mitä se vielä saa aikaiseksi, mutta toivon mukaan alkaisi olla voiton puolella. Tai jos ei voiton puolella, niin paremmalla puolella ainakin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toki tässä on vielä iltaa ja yötä jäljellä, että seurataan hyvinkin tarkkaan, miten tilanne kehittyy.

Sähkövikoja oli keskiviikkoiltana korjaamassa noin 30 asentajaa, lisäksi maastossa oli muutamia kaivin- ja metsäkoneita sekä vajaa kymmenen metsuria, jotka jatkoivat illan ja yön aikana puuston raivausta teiltä ja sähkölinjoilta.

– Ei sinne isoa määrää vikoja pitäisi jäädä enää tämän yön jälkeen, Manninen uskoi.

Vaaranpaikkoja, kuten jännitteisiä sähköjohtoja ja puunrunkoja on vika-alueilla paljon, joten sivullisten ei ole syytä mennä paikan päälle. Myrskytuhojen raivaukset tulee jättää ammattimetsureille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sähkölinjalle kallistuneista tai kaatuneista puista tulee ilmoittaa Kajaven käyttökeskuksen maksuttomaan puhelinnumeroon 0800-92500. Soittamista tulee jatkaa niin kauan, että puheluun vastataan tai se yhdistyy nauhoitettuun häiriöinfoon, jonne voi jättää viestin kaatuneen puun sijainnista.

Myös Pölkky Oy tiedotti keskiviikkona nyt olevan tärkeää, ettei sahapuita aleta katkoa enemmän kuin on pakollista esimerkiksi sähkölinjoilta ja teiltä. Puiden katkonta on hyvä antaa ammattilaisten tehtäväksi paitsi turvallisuusnäkökohtien takia, myös siksi, että puut tulisi katkottua laadullisesti oikein niissä olevien vaurioiden vuoksi.

Puut säilyvät sinistymistä vastaan kohtuullisen hyvin, jos juuret ovat osittain maassa kiinni. Katkotut rungot taas menevät pilalle kesän lämmössä jo viikossa. Katkenneet rungot ovat lähtökohtaisesti kuitupuuta runkojen sisäisten vaurioiden eli sälöytymisen takia.

Pölkky Oy:n Koillismaalla sijaitsevat sahat toimivat läpi kesän ilman kesätaukoa. Myrskypuiden osto aloitetaan pysty- ja hankintakauppojen osalta mahdollisimman nopeasti tilanteen selkiydyttyä.

Myös korjuusuunnitelmaa päivitetään siltä osin kuin se on mahdollista jo sovittujen korjuuaikojen puitteissa, jotta myrskypuiden korjuuseen voidaan keskittyä.

Tiedotteessa korostetaan, että tilanteessa tarvitaan nyt malttia, koska kaikkia myrskytuhokohteita ei voida ostaa tai korjata samaan aikaan niiden laajuuden takia. Korjuu tulee jaksottumaan pidemmälle aikavälille jo senkin takia, että kaikkiin kohteisiin ei päästä ennen kuin maa on jäässä.

Alkuviikon myrskyt, eritoten tiistain Paula-myrsky, kaatoi merkittävän määrän puuta Koillismaalla ja Ylä-Kainuussa.

Pölkky Oy:n hankintaesimiehet ovat pääsääntöisesti lomilla juhannuksesta alkaen, mutta töissä olevat henkilöt ovat nähtävissä nettisivuilla osoitteessa https://polkky.com/fi/puunhankinta/myy-metsaa/.

Edit. kello 6. Päivitetty aamun tilanne

Alkuviikon myrskyt aiheuttivat laajoja metsätuhoja Ylä-Kainuussa ja Koillismaalla. Kuvassa maanantain Ahti-myrskyn kaatamaa metsää Suomussalmella.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä