Mielipiteet

Urheilijat vaativat: Liikunnan rahoitus turvattava

Suomalaisen liikunnan valtionrahoitus nojautuu pääosin Veikkauksesta saatuihin tuloihin, kuten monen muunkin hyvinvointia edistävän kansalaistoiminnan. Liikunnan ja urheilun rahoitus uhkaa kuitenkin romahtaa, johtuen Veikkauksen toimista peliriippuvuuden haittojen vähentämiseksi ja koronan aiheuttamista tulomenetyksistä. Valtiovarainministeriön esityksessä liikunnan rahoitus olisi putoamassa 40 miljoonaa euroa, eli noin neljänneksen. Tämä olisi kova isku liikunnan eri osa-alueille.

Liikunta ja urheilu tuottavat elämyksiä ja parantavat kansalaisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Liikunnan hyvinvointia lisäävä vaikutus on tutkittu ja tunnustettu laajasti. UKK-instituutin tutkimuksen mukaan liikkumattomuus aiheuttaa noin 3 miljardin euron menoerän yhteiskunnalle.

Hallituksen tavoitteena on ollut liikunnan lisääminen kaikilla sektoreilla. Sillä olisi vaikutusta, mutta nyt Veikkauksen alhainen tuloutus on uhkaamassa näitä tavoitteita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erityisesti lasten ja nuorten liikunnan edistämiseen tulee panostaa. Liikuntaharrastuksissa kehittyy elinikäisiä tottumuksia ja terveyshyötyjä sekä syntyy tärkeitä ihmissuhteita. Osa nuorista rakastuu urheiluun niin, että nousevat siinä huipulle luomaan elämyksiä ja esikuviksi uusille sukupolville.

Me allekirjoittaneet peräänkuulutamme rahapelituottojen menetyksen kompensoimista valtion budjettikehyksestä, ja näin liikunnan ja urheilun edellytysten turvaamista. Rahapeleistä riippuvaisen liikunnan rahoitus olisi tulevaisuudessa muutenkin hyvä rahoittaa suoraan valtion budjetista. Näin hyvinvointia edistävän kansalaistoiminnan osin ristiriitainen kytkös rahapeleihin poistuisi.

Marko Asell

Amin Asikainen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Matti Heikkinen

Sami Helenius

Tuuli Matinsalo

Petra Olli

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mika Poutala

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä