Kotimaa

Valiokunnat alkavat työstää tartuntatautilain muutosta, joka antaa alueille lisää keinoja torjua koronaa

Lakiesityksestä on sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk.) mukaan liikkeellä myös väärää tietoa.

Eduskunnan valiokunnat alkavat tällä viikolla paneutua tartuntatautilain muutokseen, joka antaisi alueille lisää toimivaltaa hillitä koronaviruksen leviämistä. Parhaimmassa tapauksessa laki voitaisiin saada eduskunnassa hyväksyttyä jo helmikuun puolivälissä.

Lakiesityksen mukaan kunta tai aluehallintovirasto voisi epidemian leviämisvaiheessa sulkea asiakkaiden käyttöön tarkoitettuja elinkeinotoiminnan tiloja sekä harrastus- ja huvitoiminnan tiloja.

Viranomainen voisi määrä suljettaviksi esimerkiksi alueen liikunta- ja urheilutilat, yleiset saunat, kylpylöiden allastilat, tanssipaikat, huvipuistot ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat. Sulkemispäätös olisi voimassa enintään kaksi viikkoa kerralla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pääsy kauppakeskusten kauppoihin on kuitenkin turvattava, eikä viranomaisten koronamääräyksiä noudattavia vähittäiskauppoja voisi sulkea.

Kunnat ovat voineet jo tähän mennessä sulkea omia tilojaan, mutta nyt tulisi mahdolliseksi sulkea myös yksityisten yritysten ja yhdistysten sekä uskonnollisten yhdyskuntien tiloja. Ravintoloita nyt käsiteltävä lakimuutos ei koskisi, sillä niiden rajoituksista päätetään erikseen.

Junat ja bussit puolityhjiksi

Epidemian kiihtymisvaiheessa viranomainen voisi määrätä toiminnan järjestettäväksi siten, ettei tartuntoja edistäviä lähikontakteja asiakastiloissa pääsisi syntymään. Se voisi tapahtua esimerkiksi tilajärjestelyin tai asiakasmäärien porrastuksen avulla.

Joukkoliikenteessä matkustajamäärät voitaisiin Traficomin päätöksellä rajoittaa enintään puoleen matkustajien enimmäismäärästä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Epidemian perustasolla hygieniatoimet, kuten mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja tehostettu siivous, olisivat asiakastiloissa lain nojalla velvoittavia. Nyt ne ovat yleensä suosituksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö voisi velvoittaa terveydenhuollon sekä asumispalvelun ja laitoshoídon yksiköitä lisäämään asiakaspaikkoja ja hoitamaan myös muita kuin niitä potilaita, joita tavanomaisesti yksikössä hoidetaan.

Tartuntatautilain nojalla tapahtuva eristäminen voisi tapahtua myös muualle kuin terveydenhuoltoyksikköön, kuten kotiin.

Elinkeinovapaus tarkasteluun

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kuulee lakiesityksestä asiantuntijoita keskiviikkona. Perustuslakivaliokunta käsittelee torstaina ja perjantaina muun muassa esityksen suhdetta elinkeinovapauteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Herkällä korvalla kuulemme sekä asiantuntijoiden että muiden valiokuntien näkemyksiä siitä, onko jotain muutettavaa, sanoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.).

Hän kertoo, että lakiesityksestä on ollut ihmisten keskuudessa liikkeelle myös paljon väärää tietoa.

– Kuten, että lapset voitaisiin erottaa vanhemmistaan pelkän koronaepäilyn perusteella. Sen tyyppistä säännöstä ei olla missään tapauksessa tekemässä. Tässä vain täsmennetään eristämissäännöksiä niin, että se voidaan toteuttaa myös kotona tai jossain lastensuojelulaitoksessa.

Ei maskipakkoa

Lähetekeskustelussa oppositiosta ehdotettiin maskipakon lisäämistä käsiteltävänä olevaan lakimuutokseen. Lohi ei sitä kannata.

– Jos sellaista edes harkittaisiin, se vaatisi hyvin perinpohjaisen valmistelun, hän sanoo.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi sanoo, ettei lakiesitykseen suinkaan sisälly lasten erottamista vanhemmistaan pelkän koronaepäilyn takia.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä