Valitse pitopohjat, niin pääset helpolla
Julkaistu: 18.11.2015 klo 11:49 | Muokattu: 18.11.2015 klo 13:53Pitopohjaiset perinteisen hiihtotavan sukset ovat kehittyneet paljon viime vuosina. Kilpahiihtäjä Santeri Pirneskoski testasi pidon.
Anna Ruohonen
Mittarissa on yksi lämpöaste ja taivas täynnä räntää. Keli Ounasvaaran ensilumenladulla Rovaniemellä on mitä haastavin perinteisen hiihtotyylin pitopohjasuksien testaamiseen.- Luisto on kyllä nyt olosuhteista johtuen hieman ontuva, hiihdon nuorten suomenmestari Santeri Pirneskoski, 17, sanoo katsellessan taivaalle. Markkinoilla on kolmenlaisia pitopohjasuksia, joiden pohjamateriaaleissa on eroja. Pyysimme Pirneskoskea arvioimaan, mikä ero on zero-, nano- ja skin-pitopohjien hiihtotuntumassa.Hän testasi yhteensä seitsemän paria suksia neljältä eri valmistajalta.- Nämä kaikki kyllä nappaavat kiinni heti. Sukset pitävät. Pirneskosken testaamissa pitopohjasuksissa korkeampi hinta kertoi paremmasta luistosta. - Harrastelijoiden perinteisen hiihdon tekniikka eroaa kilpahiihtäjien tekniikasta yleensä siten, että harrastaja ei tee loppuliukua tai hän tekee sen vajavaisesti. Pitopohjasukset toimivat harrastajan käytössä, koska suksi sopii profiililtaan paremmin tällaiseen tekniikkaan, Pirneskoski sanoo.Kuntoilijoille ja harrastajille tarkoitettujen suksien materiaali on puu, ja niiden jäykkyys on suunnilleen sama. Puusukset ovat hieman kilpasuksia löysempiä. Kuntoilijoille ja harrastajille tarkoitetuissa suksissa ei kuitenkaan pidä miettiä jäykkyyttä yhtä paljon kuin kilpasuksissa. - Kilpasukset ovat materiaaliltaan ja profiililtaan erilaisia. Ne vaativat toimiakseen reippaan potkun ja hyvän loppuliu’un, Pirneskoski sanoo.Pitopohjasukset sopivat kuntohiihtäjälle, joka hiihtelee satunnaisesti ja mieluiten nollakeleillä. Zero- ja nano-suksien pito kärsii, mitä enemmän pakkasta mittari näyttää.Hieman arvokkaammat mallit sopivat aktiivisemmalle harrastajalle, jonka käytössä korostuvat myös suksen luisto-ominaisuudet. Mitä lähemmäksi nollakeliä mennään, sitä vaikeammaksi suksien huoltaminen eli voitelu käy, opastaa Rovaniemen Intersportin kauppias Vesa Ylilehto. - Harrastaja, joka haluaa päästä takaisin kiinni lajiin, säästyy liisterien kanssa värkkäämiseltä, jos valitsee pitopohjasukset, Ylilehto sanoo.Voiteluvapaa suksi tarkoittaa, ettei suksen pohjan pito-osaa tarvitse voidella laisinkaan, kuten tavallisen perinteisen suksen.Suksien pohjamateriaali sisältää grafiittia. Mitä enemmän grafiittia on, sitä laadukkaampi ja yleensä hintavampi suksi on kyseessä. Grafiitti imee suksivoidetta tehokkaasti, jolloin voide kestää suksen pohjassa pidempään ja suksi toimii paremmin pidempään. Pohjien kulumiseen vaikuttaa myös se, millaisella lumella hiihdetään: nihkeä, uusi pakkaslumi ja teräväkiteinen lumi kuluttavat pohjista voiteet nopeammin kuin vanha, liukkaaksi kulunut lumi.Suksityyppi, joka toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Siksi erilaisia suksia on vaikea vertailla keskenään. Niiden väliset erot kannattaa ymmärtää, jotta tietää, mitä ostaa ja mikä sopii omaan käyttöön parhaiten.Juttua varten on haastateltu myös Intersportin myyjää Ville Puomista.
Tästä on kyse
Pitopohjien erot ovat pohjien materiaaleissa
Zero-suksi
Mikä?
Pito- ja luisto-ominaisuudet perustuvat mekaanisesti käsiteltyyn pitoalueeseen, joka on merkitty suksen pohjaan eri värillä. Zero-suksia löytyy lähes kaikilta suksivalmistajilta.Milloin?
Parhaimmillaan nollakelissä, mutta suksen voi voidella myös yli 10 asteen pakkaskeleihin sopivaksi.Kenelle?
Harrastajalle, joka haluaa helppohoitoisen mutta luistavan suksen. Zero-pohjilla on saatavana myös kilpasuksia. Hoito:
Suksen pitopohjan kulumisvauhti riippuu siitä, millaisella lumella suksella hiihdetään. Pidon pettämisen tuntee. Vanha voide poistetaan voiteenpoistoaineella, minkä jälkeen pitoalueen pohjan pinta karhennetaan pyörivin liikkein hiomapaperilla, jonka vahvuus on max. 100. Luistoalue voidellaan normaalisti. Lopuksi pitoalueelle jäänestoainetta.
Zero-suksien hintoja:
Fisher Zero10+ ( n. 350 e)Fisher RCS Zero (n. 500 e)Madshus Ultra Sonic Classic Zero (n. 150 e) Peltonen Astra Zero (n. 230 e)Nanogrip
Mikä?
Ensimmäisenä markkinoille tulleet pitopohjasukset, jotka ovat jo siirtymässä takavasemmalle uusien pitopohjien tieltä. Nanosuksissa pitoalue on koko suksen mitalla, eli suksen pohja on hieman karkea kärjestä kantaan. Suksi toimii parhaiten nollakelillä ja muutamassa lämpöasteessa.
Kenelle?
Hiihtäjälle, joka arvostaa helposti huollettavia suksia ja joka hiihtää satunnaisesti. Sopii parhaiten kävelynomaiseen hiihtotyyliin.
Hoito:
Nano-suksien luvataan toimivan 2 000 hiihtokilometriä, minkä jälkeen ne ovat käytännössä elinkaarensa päässä. Nanoja ei saa voidella, mutta niiden pohjaan voi suihkuttaa jäänestoainetta.
Huom:
Peltosen Nanogripin, Yokon Optigripin, Salomonin Microgripin ja Atomicin Ultragripin pohjat on valmistettu samalla nanoteknologialla. Siksi niitä kutsutaan nano-suksiksi.
Nano-suksien hintoja
Peltonen Nanogrip Astra(n. 200 e)Salomon Equipe 8x MicroGrip (n. 250 e)Atomic UltraGrip (n. 200 e)
Skinit eli karvapohjat
Mikä?
Skinit ovat uusin versio pitopohjasuksista. Markkinoilla pari vuotta olleita suksia saa jo lähes kaikilta merkeiltä. Suksen idea on, että pohja liukuu myötäkarvaan ja pitää vastakarvaan.
Milloin?
Valmistajan mukaan skin-suksi luistaa ja toimii lähes kaikissa talvikeleissä, myös paukkupakkasella.
Kenelle?
Skinejä löytyy sekä aktiivi- että kuntohiihtäjille. Testisuksissa korkeampi hinta kertoi paremmasta liukuvuudesta.
Hoito:
Valmistajat lupaavat suksen toimivan 2 000 hiihtokilometriä. Likaantunut karva puhdistetaan tarvittaessa voiteenpoistoaineella. Luistoalue käsitellään kelin mukaan.
Skin-suksien hintoja:
Fisher Twin Skin (n. 400 e)Atomic Redster Vasa (300 e) Salomon XC Areo9 Skin (n. 220 e)Karhu Fiber Racer Skin
(n. 290 e)
Hinnat ovat suksien maahan-
tuojien arvioimia hintoja
tuojien arvioimia hintoja
"Pitopohjasukset
toimivat harrastajan
käytössä, koska suksi sopii profiililtaan paremmin tällaiseen tekniikkaan."
Santeri Pirneskoski
Kilpahiihtäjä