Ulkomaat

Valko-Venäjällä aloitettiin lakkoilu hallinnon paineen alla – ihmisoikeusjärjestö: 155 pidätetty

Valko-Venäjän itsevaltainan johtaja Aleksandr Lukashenko ei taipunut maanantaina oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskajan uhkavaatimukseen erota tehtävästään. Maassa aloitettiin vastalauseena lakkoilu, joka ei näytä yltävän yhtä laajaksi kuin elokuun vaalien jälkeen.

Tehdastyöntekijät huusivat iskulauseita, opiskelijat järjestivät mielenilmauksen ja poliisi aloitti pidätykset maanantaina, kun Valko-Venäjällä vastattiin oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskajan kehotukseen asettua yleislakkoon itsevaltaista johtajaa Aleksandr Lukashenkoa vastaan. Asiasta kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Tsihanouskaja uhkasi aiemmin lokakuussa yleislakolla, mikäli Lukashenko ei eroa sunnuntaihin mennessä. Lisäksi Tsihanouskaja vaati väkivaltaisuuksien lopettamista ja poliittisten vankien vapauttamista.

Lukahsenko ei hievahtanut vallankahvasta. Valko-Venäjän sisäministeriön mukaan sunnuntain hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa pidätettiin yhteensä 523 henkilöä. Yli 350 oli maanantaina yhä pidätettynä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ei ole täysin selvää, kuinka laajalti lakkoja on maanantaina järjestetty.

Vaikka mielenilmaukset olivatkin odotettavissa, maanlaajuinen yleislakko on nähty laajalti epätodennäköisenä. Lakkoja on järjestetty viime viikkoina suurissa valtion omistamissa tehtaissa, mutta ne eivät ole olleet pitkäkestoisia.

Tsihanouskaja lupailee takuita

Liettuassa maanpaossa oleva Tsihanouskaja on kehottanut ihmisiä tukkimaan teitä, sulkemaan työpaikkoja, lopettamaan valtion omistamien liikkeiden ja palveluiden käytön sekä nostamaan kaikki rahansa pankkitileiltään.

Maanantaina hän kehotti Telegram-kanavallaan yksityisyrityksiä, papistoa ja urheilijoita liittymään lakkoihin, Deutsche Welle kirjoittaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Valtion tehtaiden ja yritysten työntekijät, liikennetyöntekijät ja kaivostyöntekijät, opettajat ja opiskelijat ovat menneet lakkoon tänä aamuna, Tsihanouskaja kirjoitti DW :n mukaan.

DW huomauttaa, ettei Tsihanouskaja antanut tarkkaa tietoa lakkoilevien ihmisten määristä.

Valko-Venäjän ammattiliittojen keskusjärjestön puheenjohtaja Aleksandr Jaroshuk sanoi DW :n mukaan, että jotkin ammattiliitot ja työntekijät olivat valmiina noudattamaan lakkokehotusta.

Jaroshukin mukaan osallistujamäärää oli kuitenkin vaikeaa ennakoida hallituksen painostuksen vuoksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lukashenko on vastannut kehotuksiin kysymällä, kuka ruokkii lapset, mikäli valtion omistamat yhtiöt menevät lakkoon.

Tsihanouskaja on lupaillut takuita BySol -säätiöltä niille, jotka menettävät lakkoilun seurauksena toimeentulonsa. BySol kerää lahjoituksia, joilla se tukee poliittisen sorron seurauksena työnsä menettäneitä valkovenäläisiä.

Opiskelijat marssivat ulos

Paikallinen media on raportoinut lakkoryhmittymistä useissa suurissa valtion omistamissa yhtiöissä, Reuters kirjoittaa. Maan pääministerin tiedottajan mukaan suurimmat teollisuusyhtiöt toimivat normaalisti.

Yliopistoilta puolestaan marssi ulos yhteensä satoja opiskelijoita Minskissä.

Minskin traktoritehtaan sekä Minskin autotehtaan edustalla nähtiin siviiliasuisia turvallisuusjoukkojen edustajia seisomassa pakettiautojen vieressä. Tut.by -verkkosivustolla olevat videot näyttävät, kuinka naamioituneet agentit pidättävät ihmisiä kaduilla.

Ihmisoikeusjärjestö Viasnan mukaan 155 ihmistä on pidätetty maanantaina eri puolilla Valko-Venäjää, BBC kirjoittaa.

Venäjän tuki koetuksella

Mikäli lakot saisivat Valko-Venäjän halvaantumisen partaalle, ne voisivat asettaa koetukselle Venäjän tuen Lukashenkolle, Reuters kirjoittaa.

Elokuussa alkaneesta poliittisesta kriisistä lähtien Venäjä on tukenut Lukashenkon hallintoa 1,5 miljardin dollarin lainalla sekä turvallisuusyhteistyön vahvistamisella. Venäjä jopa lähetti toimittajia työskentelemään Valko-Venäjän valtiolliseen televisioyhtiöön, kun sen omat työntekijät irtisanoutuivat protestina valtion propagandalle.

Lakkoilu ei kuitenkaan näytä toteutuvan yhtä laajasti kuin elokuussa, jolloin vaalien jälkeinen protestiliikehdintä oli kiivaimmillaan.

Valko-Venäjällä työntekijöillä ei ole kunnollista riippumattomien ammattiliittojen tarjoamaa turvaa, ja useat ovatkin menettäneet työpaikkansa edellisen lakkoaallon jäljiltä.

Lisäksi lakkojen johtohahmoja on pidätetty ja lähtenyt maasta. Esimerkiksi Minskin traktoritehtaan lakkokomitean puheenjohtaja Sjarhei Dyleuski pidätettiin, jonka jälkeen hän lähti maanpakoon. Dyleuski on yksi opposition koordinaationeuvoston johtajista.

Eläkeläiset järjestivät mielenosoituksen osana yleislakkoa Minskissä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä