Valtuustosta viisaita: Hyvä mieli!
Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyminen hyvinvointialueille ei poista kuntien vastuita kuntalaisista.
THL:n mukaan mielenterveyshäiriöt ovat yleisiä ja monet mielenterveyshäiriöt ilmaantuvat ensi kertaa nuoruudessa.
Eri tutkimusten mukaan noin 20–25 prosenttia nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä ja ne ovat koululaisten ja nuorten aikuisten tavallisimpia terveysongelmia. Erilaisia häiriöitä voi olla useampia yhtä aikaa.
Kainuun maakunnallinen nuorisovaltuusto julkilausumassaan (7.12.2021) sanoo näin; "Mielenterveyden kartoitus ja avun saanti matalalla kynnyksellä erityisesti nuorille on saatava helpommaksi ja nopeammaksi.
Nuorten jaksamisen ja mielenterveydestä puhuminen kouluissa ja yhteiskunnassa pitäisi tulla yleisemmäksi ja vapaammaksi. Puhumista ja henkistä tukea tulee korostaa hoitomuotona ennen diagnooseja ja lääkkeitä. Kartoitusmenetelmänä nuorille voi toimia esimerkiksi vuosittainen kuraattorin järjestämä palaveri oppilaiden kanssa. Tukiverkon toiminnan tulee olla luotettavaa."
"Meillä ei ole varaa hukata enää yhtään nuorta eikä yhtään työikäistä!"
Koulukuraattorit siirtyivät hyvinvointialue-uudistuksessa kaupungilta hyvinvointialueelle. Se ei poista kuntien vastuuta alueiden nuorten mielenhyvinvoinnin tukemisesta.
Nyt valmisteilla on vasemmistoliiton valtuustoryhmän aloitteen mukaisesti KATE-Kainuun Mielenterveys ohjelma. KATE-Kainuun Mielenterveysohjelma -hankkeen tavoitteena on edistää Kainuun hyvinvointialueen asukkaiden mielenterveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä hyödyntäen osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Hanketta koordinoi Kajaanin hyvinvointikoordinaattori.
On todella tärkeää, että myös nuoret osallistetaan Kainuun mielenterveysohjelman laatimiseen. Mielenterveysohjelmassa tulee eritellä ne toimet, kuinka kunnat voivat etenkin nuorten mielenterveyttä tukea.
Mielenterveyssyyt ovat suurin tekijä, miksi ihmiset ajautuvat työkyvyttömyyseläkkeelle. Näissä tilastoissa nuorempi väestönosa on eniten edustettuna. Meillä ei ole varaa hukata enää yhtään nuorta eikä yhtään työikäistä!
Näistä Kajaanin kaupunginvaltuuston päätöksistä tulee hyvä mieli!
Turvallisempaa tulevaisuutta!
Kirjoittaja on kaupunginvaltuuston jäsen.
Kommentit
Jätä kommenttipakkoja ja direktiivejä
2.3.2023 9:32
Siis yritetään keskittyä oireiden hoitamiseen.Halvemmaksi tulisi hoitaa itse syytä,holhouspolitiikka ei toimi.Kuntien ”vastuu” ihmisten hyvinvoinnista on enemmän kuin ylilyövä ilmaisu.
Nykyinen ”valhetyöllistyminen” ihan maalaisjärjellä mietittynä ei paranna mitään ongelmia; rahaa tarvitsevat köyhätkin ja tämä pakkoholhous voi viedä tuhkatkin pesästä!Palkkatyössä on pohja,millä niin lasten kuin aikusten hyvinvointi on mahdollista.Miksi on luotu järjestelmä, joka mahdollistaa työttömän hyväksikäytön?!
Ei lasten järkeä kannata aliarvioida perheiden talousahdingon aiheuttamissa ongelmissa,huoli on heilläkin ja varmasti vaikuttaa mielenterveyteen.
Ja ehkäpä oppivelvollisuusiän nosto ei ole päätöksiä viisaimmasta päästä,porkkanalla voi olla parempi tulos!