Valtuustosta viisaita: Maaseutu – kuka siellä määrää?
Päiväkahvit heinäseipään juurella kesäisenä päivänä lapsuuskodin pellolla muistuvat mieleen, kun miettii maaseutua.
Pienet maa- ja metsätilat toimivat elinvoimaisina ennen. Maatila tarjosi työtä vanhemmille ja myös tilan nuorille kesäisin. Talven opiskelutkin maksettiin siitä maitotilistä. Joku nuorista jatkoi kotitilan pitoa.
Nyt on aika toinen. Tuli EU, piti seurata ja raportoida, tuli tarkastukset tiloille. Moni viljelijä koki tämän turhaksi byrokratiaksi ja laittoi pillit pussiin. Tilojen piti olla entistä suurempia, siten sai EU tukea.
Nyt Euroopan vaikutusvaltaisin komissaari Franz Timmermans kuuntelee vihreän siirtymän varjolla ainoastaan ja vain ympäristöjärjestöjä ja sen myötä tulee maa- ja metsätaloudelle uusia direktiivejä ja säädöksiä, rajoituksia.
Ensin piti tilat saada suuriksi, ja nyt kotieläintilat ovat joutumassa teollisuuspäästödirektiivin piiriin.
Yli 150 eläinyksikön tiloja käsiteltäisiin teollisuuslaitoksina. Se tietäisi lisää raportointeja, entistä tiukempia sitoutumisia päästötavoitteisiin ja tietysti lisää kuluja.
Luken tutkimuksen mukaan suomalainen maito ja liha ovat huippuluokkaa, nurmirehut pitävät siitä huolen.
Keskivertosuomalainen haluaa syödä monipuolisesti ja puhtaasti tuotettuja elintarvikkeita. Suomen puhdas luonto antaa niin hyvän kasvuympäristön kaikille elintarvikkeille, että niistä voidaan tehdä vaikka menestyviä vientituotteita.
Lähiruoalle tulee olla tilausta. Hankintalakiin toivon joustoja, jotta paikalliset maaseudun tuotteet otetaan huomioon. Halvin ei välttämättä ole paras.
Maaseutua on yritetty lytätä tämän hallituskauden aikana monella tavalla. Lihantuotantoa on pyritty rajoittamaan, lehmät ovat jo piereskelleet niin paljon, ettei ilmastotavoitteeseen päästä.
Olen sitä mieltä, että jokainen voi syödä sitä, mikä parhaalta maistuu. Terveydellisistä syistä ymmärrän rajoitukset, mutta ilmastonmuutos ei saa lihantuottajan leipää kaventaa, eikä ruokalajeja määrätä.
Elämme hiilikaupan aikaa. Mitä syömme, jos maata ei enää voi viljellä, metsää ei hakata, vaan pyritään lisäämään valtion hiilitaseeseen hiilensidonnan hyötyjä?
Ennen syötiin hiilitabletteja, kun vatsa oli sekaisin! Minusta alkaa tuntua, että maailma on pian niin sekaisin, että maanomistajat eivät voi tehdä omilla maillaan mitään, ilman lupaa.
Annetaan maaseudun elää ja otetaan kuntiin maaseudulle tulijat ja rannoille rakentajat – Pelastetaan Suomi!
Kirjoittaja on kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.
Eila Aavakare (ps.)
Kommentit
Jätä kommenttiSeuraaja
10.3.2023 8:06
Vastsus”Normisto uusiksi”
Populistinen äänten haalinta ei ole ole todellakaan oikea vastaus. Tämä tapa ennen vaaleja on turhaa, sillä eiköhän äänestäjät ole tehneet päätöksensä ihan jokapäiväisen siviilielämänkin taholta? Entisenä ps-äänestäjänä en näe minkäänlaista motiivia vaalipuheiden ja kirjoitusten perusteella äänetää Perussusuomalaisia.
Normisto uusiksi!
9.3.2023 14:49
Totuus on kuitenkin se, että jos Suomi ei noudata EUn määräämiä tavoitteita Suomen luonnon palauttamisesta, ennallistamisesta ja villiinnyttämisestä 30 % pinta-alastaan vuoteen 2030 mennessä niin tulee isot rapsut ja myös tilanne jolloin sitä itse valittua leipää ja lempiruokalajeja ei ehkä olekaan enää vapaaehtoisesti valittavaksi ja syötäväksi. Jos maapallo muuttuu elinkelvottomaksi ja ilmastokatastrofi tuhoaa kaiken, niin luuleeko Aavakare, että rahaa voi syödä? Populistinen äänten haalinta ei nyt ole se oikea vastaus, eikä loputon vanhakantainen yksisilmäinen itsekkyys, vaan kokonaisvaltainen asenteiden muutos, uusi suunta, jolla tästä kaikesta vielä joten kuten selvitään niin että jälkipolvillekin jää edes jotain. Ei kannata olla kehityksen jarru!
häh
14.3.2023 19:42
Täälläpä ei nähtävästi saa TOTUUKSIA laukoo tästä ilmastokiimasta.
Nimetön
10.3.2023 9:07
Tuonnempana TK väittää, ettei mitään ilmastokatasrofia ole tulossa. Ei niin, sehän on jo.
TK
9.3.2023 20:05
Mitään ilmastokatastrofia ei ole tulossa. Teknologian ja uusien viljelytapojen myötä ilmaston vaikutukset voidaan rajoittaa minimiin ja ihminen on sopeutunut vallitsevaan muuttuvaan tilanteeseen jo nyt. Nämä maailmanlopun viljelijät eivät tiedä mistä puhuvat.