Valtuustosta viisaita: Ruvettaisko tienaamaan?
Kainuun kuntien valtuustoissa on etsitty säästöjä. Hyvä jos löytyy, vaan lisää tuloja olisi miellyttävämpää. Pekka Perä näytti kuinka Kainuuseen saadaan miljardiluokan rahapotti. Sen hinta oli liian kova. Pitää löytää ekologisesti kestäviä tulolähteitä.
Saimme kesän alussa lukea Kajaaniin tulevasta supertietokoneesta. Koneen tulo ei yksin riitä. Sen pitää myös voida käyttää alueen hyvinvoinnin edistämiseksi. Sekä Norjalla että Venezuelalla on öljylähteitä. Norjaan ne ovat luoneet hyvinvoinnin, Venezuelaan ei. Kuinka hyvin hyödynnämme itse Kainuun luontaiset ylivoimaisuustekijät: "3M" eli Metsä, Maito ja Marjat?
Kainuuseen on perustettu puuterminaaleja. Puun myyjät ja ostajat varmasti niistä hyötyvät. Maakunnalle ei ole eduksi, että viemme vihreän kultamme jalostamattomana ulos - tokkopa sellunakaan- muualle jalostettavaksi? Luoko puun käyttö saha- ja puuteollisuudessa enemmän työpaikkoja ja tuloja maakuntaan? Tuotteet sitovat ainakin hiiltä pidemmäksi aikaa.
Kainuussa nurmen viljelylle on hyvät puitteet. Nurmesta märehtijä tekee maitoa ja lantaa. Lannalla korvaamme entisen Kemiran tuotteita - maidon jalostusta ei täällä ole nimeksikään.
Pidemmällä tähtäimellä maidontuotannon jatkuminen riippuu siitä, kuinka tiloillamme otetaan käyttöön hiiltä sitovaa viljelytapaa. Maakunnan ja ympäristön kannalta olisi hyvä, jos supistuvasta EU-tuesta rahaa ohjattaisiin tähän tarkoitukseen. Seppälässä voitaisiin hoitaa koulutus.
Kainuu tunnetaan Suomessa marjamaakuntana viime ja tämän vuoden mustikkakadosta huolimatta. Marjojen jatkojalostus on meillä hyvällä mallilla. En lähde siitä siksi viisastelemaan. Puhun mielummin sienistä.
Herkkutattikautena näkee mäntykankailla vietnamilaisten jättämät puhdistusjäljet. Sienet viedään Italiaan herkkusuille. Hyöty olisi ihan toista luokkaa, jos saisimme nuo herkuttelijat turisteina tänne itse poimimaan Boletukset. Niille kun tatteja löytäessään kuulemma käy niin kuin kuulijoille eräitä Värttinän lauluja kuunnellessa - housut kastuu.
Sitten on vielä se neljäs M, eli Matkailu. Osa matkailijoista tulee tänne luonnon ja siihen liittyvien harrastusten takia - osa täällä järjestettäviin tapahtumiin. Kesällä niitä onkin hyvin tarjolla. On Kamarimusiikkia, Runoviikkoa, suopotkupalloa ja kunnissa kiertävä Rastiviikko. Kajaanissa ei lähivuosina järjestetä isoja yleisurheilukilpailuja kentän remonttimokien takia.
Talvella isoja tapahtumia, kuten Kainuun kennelpiirin Tamminäyttely, saisi olla lisää. Isojen hiihtokisojen saaminen edellyttäisi ilmeisesti uuden hyppyrimäen Vuokattiin. Suunnittelu on ilmeisesti jo alkanut.
Tarvitaan ajatuspaja pohtimaan, mitä voisimme resursseillamme tehdä toisin ja paremmin kuin nyt. Jospa löytyisi ideoita yrityksilleja ammattikorkeakoulle kehittämisprojekteja varten.
Kainuun Edulla olisi tässä keskeinen rooli. Se kun voi lisätä tarvittavaa osaamista ja vähentää tarpeettomaksi käynyttä ja on näin viranomaisorganisaatioita ketterämpi toimija.
Kirjoittaja on Kajaanin 29 kaupunginvaltuutettu.
Kommentit
Jätä kommenttiAsiantuntija
24.8.2019 6:24
Valtuutetulta viisasta puhetta.
Matkailu on hyvä vaihtoehto, jonka kehittäminen huolella ajateltuna kannattaa. Ammattilaisia kannattaa kuunnella ja omaa sydäntä oikeissa paikoissa.
Olennaisinya muistaa; jos tarjontaa ei ole, on matkailijoiden vaikeampi pysähtyä. Ja laatu (ei kitsi) on aina valttia.
Siis hotellit, ravintolat, rauha ja nähtävyydet.