Valtuustosta viisaita: Sähkönsiirtohintoihin viimein rajoituksia
Sähkönkäyttäjät ovat aiheellisesti antaneet tiukkaa palautetta jatkuvasti nousseisiin sähkön siirtohintoihin. Keskustan ministeri Lintilä teki lakimuutoksen siirtohintojen kohtuullistamiseksi. Siirtohintojen vaikutukset näkyvät käyttäjien laskuissa tulevaisuudessa kautta maan. Verkkoyhtiöiden tuottotaso laskee lähes Ruotsin tasolle 4 %:iin. Tässä paikataan aiempien hallitusten virheitä. Aikoinaan Kokoomuksen ja SDP:n muodostama Kataisen hallitus siunasi kaudellaan Fortumin sähköverkon myynnin ja korkean sähköyhtiöiden tuottotason.
Kainuun alueella toimivan verkkoyhtiö Kajaven investoinnit eivät ole menneet hukkaan, sillä maakaapeloinnin lisääntyessä toimintavarmuus on parantunut, ja uudistusten myötä pitkät sähkökatkokset ovat kaikonneet. Toisaalta on harmi, että sähköverkon toimintavarmuuden parantuminen ei ole vielä kaikilta osin ulottunut harvaan asutulle maaseudulle.
Uudistetun lainsäädännön myötä investointitahtia ja samalla siirtohintojen nousuja rajoitetaan oikeutetusti. Tuottotason kutistamisen myötä myös Kajave joutunee hidastamaan investointiensa määrää ja jättämään pois vähemmän tärkeät, joskus jopa päällekkäisetkin verkon uudistamistyöt.
Loiste Oy:n uusi osaomistaja Kanerva Energia ja Kajaanin kaupunki ovat nostaneet vuosittaista osinkotuottovaatimusta reilusti. Vielä kolme vuotta sitten sähköyhtiön suuromistajalle Kajaanille korkotuottoa kertyi vuosittain yhteensä 4,8 milj. euroa. Tämän vuoden talousarvioon on osinko-odotusvaatimukseksi merkitty n. 10 milj. euroa.
Luovuttaessaan 34 %:n omistusosuuden uudelle omistajalle Kajaanin kaupunki sai reilun viiden vuoden omistuksesta hyvän myyntivoiton, eli 120 milj. euroa. Omistajien vaatimuksesta yhtiöstä nostettiin euromääräisesti osuus osinkoina velkarahalla. Kaupunki sai myyntivoiton lisäksi 52,5 milj. euroa osinkotuloja, mikä tarkoittaa n. 5 vuoden osinkotuottoa etukäteen. Rahat tulevat tarpeeseen.
Uusi osaomistaja Kanerva Energia sai kaupan yhteydessä osinkotuloja 35,7 milj. Kauppahinnasta johtuneet menot halutaan kattaa korotetuilla osinkotuotoilla, ja osinkovaatimusta yritetään pitää tuotto-odotusten mukaisesti korkealla. Kuka tämän kaiken maksaa? Sähkönkuluttaja kohtuuttoman korkeilla siirtohinnoilla.
Kaupungin alijäämät tulee kattaa rakenteellisilla ja toiminnallisilla muutoksilla, esimerkiksi henkilökunnan eläkkeelle siirtymisten yhteyksissä virkamiesjohtoisesti. Myös Kainuun sotessa olisi mahdollisuus tehdä toiminnallisia muutoksia. Kaupungin tappioita ja kasvavia sote-osuusmenoja ei tule kattaa sähkönkäyttäjien kustannuksella nostamalla siirtohintoja kohtuuttomasti, ja vaatimalla omistajana sähköyhtiöltä entistä suurempia osinkotuloja.
Kaupunkilaisten ja sähkönkäyttäjien etuja valvovat kunnallisvaaleilla valitut luottamusmiehet, joiden tulisi kantaa poliittista vastuuta toimiessaan sähköyhtiön hallituksessa.
Kirjoittaja on Kajaanin kaupunginvaltuutettu.
Kommentit
Jätä kommenttiOngelmavyyhtiä kerrakseen
4.2.2021 11:36
Olisi kiinnostavaa kuulla, millä keinoilla vasemmistoliiton paikallisjohto on saatu kannattamaan keskustapäättäjien suunnitelmaa Loisteessa. Kovin ovat niin Myllylä kuin Kortelainen puheissaan sitoutuneet yhtiön asialle. Onko selitys siinä, että vastemielisiin talouden remonttitoimiin ei tarvitse ryhtyä, kun kassa pullistelee kainuulaisilta pakko-otettuja pääomia? Rikkaita kulakkeja ne kahden lehmän omistajatkin aikoinaan olivat.
Rikkinäinen puhelin keskustalaisilla?
4.2.2021 10:56
Eikö Kajaanin ja Sotkamon keskustapuolueen edustajien viesti mene perille heidän Loisteen hallituksessa olevalle henkilölle?
Vai onko tämä vaan kuntavaalien alla tapahtuvaa kosiskelua jossa hetken aikaa ollaan kuntalaisten kanssa samaa mieltä eli Loisteen hintoja pitäisi saada reilusti alaspäin?
Omituista puljaamista sähköyhtiön ympärillä
4.2.2021 10:16
Eivät ole kainuulaiset poliitikot vaatineet Loistetta tehostamaan toimintaansa. Kaikki Loisteen tekemät virheet on ollut helppo hoitaa hintoja korottamalla.
Seuraavaksi Kajaani voikin tätä uutta mallia soveltaa Kajaanin Veteen. Kajaanin Veden voi muuttaa osakeyhtiöksi ja myydä siitä 33 prosentin siivu ulkomaille. Sitten Kajaanin Vesi voi ottaa velkaa 300 miljoonaa euroa ja jakaa tästä velkarahasta tuntuvat osingot Kajaanin kaupungille. Ja kas kummaa, Kaupungin talous näyttää hyvältä.
Valtio voikin jatkossa aivan hyvin pienentää Kainuuseen maksettavia valtionosuuksia koska kainuulaisilla kunnilla tai ainakin Kajaanilla ja Sotkamolla on velkavivulla saatuja sähkörahoja käytössään.
Tämä on siis
Ongelmavyyhtiä kerrakseen
3.2.2021 12:08
Paavo Niemelä käsittelee ansiokkaasti kaupungin johdon luomaa ongelmavyyhtiä. Nyt aletaan käsittelyssä vihdoin pääsemään ns. juurisyihin eli kaupungin johdon luomaan strategiaan. Aiemmin maakuntalehti on yleensä tiedustellut Loisteen toimivalta johdolta syitä korkeeseen hinnoitteluun ja kommentoijat nettisivuilla ovat olleet löytävinään syitä milloin hallituspalkkioista milloin tehottomista investoinneista.
Viimeisessä kappaleessa mennään kuitenkin hieman vikaan todettaessa, että ”kaupunkilaisten ja sähkönkäyttäjien etuja valvovat kunnallisvaaleilla valitut luottamusmiehet, joiden tulisi kantaa poliittista vastuuta toimiessaan sähköyhtiön hallituksessa”. Todellisuudessa Arto Okkonen, Raili Myllylä ja Antti Kela ovat kuuliaisesti toteuttaneet omistajakuntien strategiaa, joka tarkoittaa jatkossa 20 miljoonan vuosittaista osinkojen tuloutusta yhtiöstä. Tehty ylimääräinen yli 100 miljoonan ”osinkokaappaus” yhtiön ottamalla velkarahalla on aika ennenkuulumaton. Tämän strategian arkkitehdit ovat kaupungin ylimmässä johdossa. Paitsi, että korkeilla siirtohinnoilla kurjistetaan Kainuun pienituloista väestöä, niillä siirretään välttämättömien talouden korjaustoimien käynnistämistä niin kaupungin kuin Soten puolella.
Sähkömarkkinalain puolella tarvittaneen Lintilältä versio 2.0 ennenkuin hinnat Kainuussa edes havaittavasti värähtävät laskusuuntaan.
Kainuulaisten pöljyyttä liittyen sähköyhtiöön
4.2.2021 10:42
Ei voi pitää mitenkään onnistuneena Loisteen toimintaa jossa se ei käytä johtojaan käyttöikänsä päähän vaan investoi liian aikaisin. Maaseudulla investointeja tehty sellaisiinkin taloihin joissa koskaan ei kukaan tule asumaan.
Mitä korkeammat on Kainuussa sähköyhtiö Loisteen hinnat, niin sitä enemmän tämä alue maksaa arvonlisäveroina veroja valtion kassaan.
Viisaimpia ovatkin Suomessa ne alueet jotka ovat pitäneet sähköyhtiönsä omassa omistuksessaan ja pitävät hintansa mahdollisimman alhaalla.
Esimerkiksi Kajaania hieman suuremmassa kaupungissa Kokkolassa hinnat ovat huomattavasti halvempia.
Niemelän naapuri
3.2.2021 9:12
seuraavaksi nousee perusmaksu pilviin.
jebujee
3.2.2021 8:53
Siirtohintoihin rajoituksia, näinhän se menee.
Mutta alennuksia näillä toimenpiteillä ei tule, korotukset rajoittuu vaan siihen 8%:iin/v.
Perusvikaa, eli energiaviraston sähköverkon laskennallista hintaa, ei uskallettu korjata.
Tietääkseni hinnoittelut perustuu 13M€ summaan kun oikeampi luku olisi 9M€.
Eli kansan kuppaus jatkuu surutta.
Höpö juttuja, että siirtohinnat laskee.
Lintilän naamanpesua näin vaalien alla.