Valtuustosta viisaita: Sote ei parane johtajan irtisanomisella
Kainuun maakunnan sote-hallinnolla olisi isot tehtävät käsissä uuden sairaalan käyttöönotossa ja koronaepidemian vaurioiden hoidossa. Se on kuitenkin kompastelemassa kokoustekniikkaan sotejohtaja Maire Ahopellon irtisanomisyrityksessä. Hänen toiminta ei ole kuitenkaan poikennut yhtään edeltäjänsä Hannu Leskisen toimista. Samalla tavalla silloinkin hän ruinasi kunnilta enemmän varoja, kuin mitä kunnilta olisi herunut.
Erikoissairaanhoidon kustannusten kasvua ei voida hillitä kuntademokratialla, vaan sitä varten tarvittaisiin aito maakuntahallinto. Kainuun hallintokokeilu oli yritys oikeaan suuntaan, mutta erikoissairaanhoidon kustannusten hillintään tarvittaisiin myös aivan erilaiset, tehokkaat valtakunnalliset keinot. Keinot eivät synny millään uudellakaan sote-hallinnolla. Tarvittaisiin toiminnan sisältä päin kustannustehokkuuteen ohjausta. Niihin täytyy saada mukaan hoidon priorisointia ja paikallisia kannusteita, ohjaavampaa käypä-hoitotoimintaa. Tilanne ei myöskään parane – huononee vain – hoitotakuilla ja hoitajamitoituksilla.
Kainuun hallintokokeilussa samoin kuin valtakunnallisissa sote-esityksissä on kuitenkin edelleen se valuvika, että perusterveydenhoito, terveyskeskukset, alistetaan erikoissairaanhoidon, keskussairaaloiden määräysvallan alle. On vaikea nähdä esimerkiksi, miten muualla Suomessa terveyskeskusten hoitoon pääsyä tällä parannetaan. Kainuussahan tämä aiheutti heti lääkäripulan. Hallintokokeilu lopetti toimineen omalääkärijärjestelmän. Kun se ei pystynyt sitä hoitamaan, se lakkautti omalääkäritoiminnan ja kertoi toiminnan näin muka paranevan.
Lähipalvelut pitäisi järjestää lähidemokratialla. Niiden järjestäminen pitää perustua jatkuvuuteen, pitkiin hoitosuhteisiin, hoidettavien ja hoitajien tuttuuteen. Kun he kaikki ovat saman yhteisön jäseniä ja saman kunnan veronmaksajia, toiminta löytää myös kustannustehokkaimmat muodot. Erikoissairaanhoito on sille lähes vastaskohta. Kunnat ovat lähipalveluissaan, lähidemokratialla pystyneet hyvin sopeuttamaan esimerkiksi peruskoulut ja muunkin koulutuksen varojensa mukaiseksi. Kouluverkosto on mitoitettu tarpeen mukaiseksi ja hallinto keveäksi. Terveydenhoito ei ole siihen pystynyt, eikä hyvältä näytä tulevaisuudessakaan.
Moniportaiset , korkeat hallintohimmelit eivät toteuta demokratiaa, eivät pysty kustannustehokkuuteen ja eivät luo tunnetta yhteiskunnan toimivuudesta ja tavallisten ihmisten palvelujen saatavuudesta. Sote-uudistusta on perusteltu, että luomalla korkea hallintopyramidi saadaan asioiden hoitoon leveämmät hartiat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että näiden leveämpien hartioiden taakse on helpompi piiloutua, helpompi olla kantamatta vastuuta.
Kun Kainuun hallintokokeilu aloitti, vannottiin pitkään sen toimivuuteen ja uskottiin sen hoitavan myös talouden. Nyt kun näin ei ole käynyt, kunnissa on loppunut usko, että tämä toimisi. Mutta on varma, että asiat eivät parane, jos nyt vain uhrataan sote-johtaja. Superkorvaajaa ei vain valtakunnasta löydy.
Kirjoittaja on Kajaanin kaupunginvaltuutettu.
Erikoissairaanhoidon kustannusten kasvua ei voida hillitä kuntademokratialla, vaan sitä varten tarvittaisiin aito maakuntahallinto.
Kommentit
Jätä kommenttiEntinen kepu paltamosta
10.7.2020 12:36
Vonha sanonta iki virkoja mutta ei vastuuta mistään, yksityisellä puolella palli heiluu.