Kotimaa

Vasemmistoliiton Andersson: Työttömyysturvan suojaosa pysyvästi 500 euroon ja irtisanomiskorvaus työuran pituuden perusteella

Hallituspuolueen johtaja tylytti oppositiota: "Kansanedustajan palkkiota nostavan tohtorin Eirasta onkin helppo huudella eduskunnan istuntosalissa populismista."

Vasemmistoliitto tulee kevään työllisyyspaketista käytävissä neuvotteluissa esittämään työttömyysturvan suoja-osan nostoa pysyvästi 500 euroon.

Marinin hallitus korotti suojaosan kesällä väliaikaisesti 300 eurosta 500 euroon. Korotettu suojaosa on käytössä toistaiseksi maaliskuun loppuun.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan, opetusministeri Li Anderssonin mukaan työttömyysturvan suojaosan nosto on konkreettinen tapa parantaa työnteon kannustimia heikentämättä vaikeassa asemassa olevien ihmisten toimeentuloa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hallitusohjelman mukaisesti hallituksen on päätöksillään vähennettävä eriarvoisuutta, jolloin se ei voi rakentaa työllisyyspolitiikkaansa sosiaaliturvan leikkaamiselle, Andersson sanoi Vasemmistoliiton puoluevaltuuston etäkokouksessa lauantaina.

Työttömyysturvan suojaosa tarkoittaa rahasummaa, jonka työtön saa ansaita ilman, että se vaikuttaa työttömyyspäivärahan suuruuteen.

Miksei Ruotsin irtisanomisjärjestyksestä ole puhuttu?

Vasemmistojohtajan mukaan ikääntyneiden syrjintä Suomen työmarkkinoilla on tosiasia, eikä se poistu työttömyysturvaa heikentämällä.

Hän ihmettelee, miten esimerkiksi käänteisen irtisanomissuojan merkitys Ruotsin ikääntyneiden paljon Suomea paremmalle työllisyydelle on jäänyt niin vähälle huomiolle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ruotsi on yksi ikääntyneiden työllisyyden mallimaista erityisesti juuri pisimpään töissä olleita suosivan irtisanomislainsäädännön takia. Vaikka käänteinen irtisanomisjärjestys ei sellaisenaan sovellu Suomen työmarkkinoille, on meilläkin tarpeen vahvistaa ikääntyvien turvaa irtisanomistilanteissa.

Vasemmistoliitto pitääkin erittäin varteenotettavana työuran pituuteen perustuvaa irtisanomiskorvausta.

– Tällä osaltaan vähennettäisiin työnantajien kannusteita irtisanoa ikääntyviä työntekijöitä, joiden uudelleentyöllistyminen on muita hankalampaa. Samalla korvaus toisi taloudellista turvaa irtisanomistilanteisiin pitkän työuran tehneille, Andersson sanoo.

Työntekijöiden muutosturvaa on vasemmistoliiton mukaan syytä vahvistaa laajasti ja samalla muutosturvaa koskevia säännöksiä tulisi uudistaa niin, että työnantajien vastuuta erityisesti ikääntyvien työntekijöiden uudelleentyöllistymisestä vahvistettaisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokoomus keskittyy veronalennuksiin

Hallituspuolueen puheenjohtaja löylytti puheessaan pääoppositiopuolueita.

Kokoomus keskittyy hänen mukaansa vain talouteen ja hyvätuloisten veronalennuksiin, perussuomalaiset maahanmuuttoon.

Perussuomalaisissa ihmetyttää myös perustoimeentulon väliaikaiseen korotukseen kohdistunut arvostelu.

– Heidän mielestään 75 euron korotus toimeentulotukeen on populismia ja ääntenkalastelua. Kansanedustajan palkkiota nostavan tohtorin Eirasta onkin helppo huudella eduskunnan istuntosalissa populismista, Andersson löylytti.

Hänen mukaansa niille lähes 200 000 pienituloiselle, jotka edes väliaikaisesti saavat tililleen lisää rahaa, epidemiakorvaus on hyvinkin konkreettinen apu tiukan arjen keskellä.

Keskustelu pormestarin henkilöstä vie harhaan

Terveys ja talous eivät ole koronakriisin hoidossa toistensa vastakohtia, Andersson korostaa.

– Tämä oppi on hyvä pitää mielessä nytkin. Viruksen leviämisvaiheessa on uskallettava toimia.

Kevään kuntavaaleissa vasemmistoliitto tavoittelee yli 10 prosentin kannatusta ja punavihreää enemmistöä päättäjiä mahdollisimman moneen kuntaan.

Keskittyminen tulevan pormestarin henkilöön kuntavaaleissa on Anderssonin mukaan epädemokraattista ja äänestäjien sumuttamista.

– On erittäin haitallista, jos henkilökilpailua vie huomion tärkeistä sisältökysymyksistä, hän sanoo.

Julkisuudessa on käyty vilkasta keskustelua Helsingin pormestariehdokkaista sen jälkeen, kun nykyinen pormestari Jan Vapaavuori ilmoitti, ettei ole enää ehdokkaana.

Opetusministeri Andersson jää äitiyslomalle joulun jälkeen. Hänen vanhempainvapaan ajan opetusministerinä toimii vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Jussi Saramo .

Opetusministeri Li Andersson kertoi lokakuussa hallituksen ja oman vastuualansa jättiprojektista eli oppivelvollisuuden pidentämisestä. Koronakriisin jälkihoidossa hän tähdentää etenkin oppilashuollon merkitystä.
Opetusministeri Li Andersson kertoi lokakuussa hallituksen ja oman vastuualansa jättiprojektista eli oppivelvollisuuden pidentämisestä. Koronakriisin jälkihoidossa hän tähdentää etenkin oppilashuollon merkitystä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä