Vastuullisuus on tärkeä teema Euroopan Nuorten Talviolympialaisissa

Kajaanin ja Vuokatin seudulla riittää tänä talvena vilskettä, kun EYOF Vuokatti 2022 -tapahtuma tuo seudulle jopa 5000 vierailijaa 46 eri maasta. Lumme Energia on vahvasti mukana Talviolympiafestivaalien ympäristövastuullisuustyössä.

Euroopan Nuorten Talviolympiafestivaalit eli EYOF Vuokatti 2022 -tapahtuma tuo Kainuulle paljon näkyvyyttä ja kasvattaa alueen elinvoimaa. Tapahtuman projektivastaava, Kainuun Liikunta ry:n toiminnanjohtaja Teemu Takalo kertoo, että ilmastovastuullisuuteen on kiinnitetty EYOF:in järjestelyissä erityistä huomiota:

– Ympäristövastuullisuus on tärkeää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen vuoksi. Myös Euroopan Olympiakomiteoiden visio "nuoret ovat tulevaisuus" ohjaa ajattelua ilmastovastuulliseen suuntaan.

Epäsuorat päästöt kuriin ilmastovastuullisilla toimilla

EYOF valitsi vastuullisuuden yhteistyökumppanikseen energiayhtiö Lumme Energian. Yhteistyössä on tehty tapahtuman hiilijalanjäljen laskenta, joka konkretisoi tapahtuman päästöjä ja auttaa järjestelyissä vastuullisempiin valintoihin. Tämä auttaa Kainuun Liikuntaa myös Ekokompassi -ympäristösertifikaatin saavuttamisessa, johon se tähtää osana Ekosport Kainuu -hankettaan.

Tapahtuman ilmastokuorma koostuu pääasiassa niin sanotuista epäsuorista päästöistä, joita syntyy esimerkiksi liikenteestä ja kuljetuksista, ruokailuista sekä materiaalien kulutuksesta.

– Kun tiedetään, mistä päästökuorma koostuu, on helpompi lähteä rakentamaan pitkäjänteistä ympäristöohjelmaa, toteaa Lumme Energian tuotepäällikkö Mirka Juujärvi.

– Suunnittelemme kisojen logistiikan ja reitit niin, että autoilua tulee mahdollisimman vähän. Kisakylässä on tarjolla kasvisruokaa ja lähellä tuotettuja elintarvikkeita. Kertakäyttöiset materiaalit on korvattu kestävillä ja uudelleen käytettävillä tuotteilla, Takalo listaa.

Olympiasähkö | Lumme Energia (lumme-energia.fi)

Ilmastovastuullisuus korostuu tulevaisuudessa

Takalo uskoo, että ilmastovastuullisuus nousee tulevaisuudessa yhä tärkeämmäksi teemaksi isoissa yleisötapahtumissa.

– Me EYOF:ssa haluamme tehdä parhaamme, jotta myös tulevaisuuden nuorilla olisi mahdollisuus harrastaa Kainuussa talviurheilua, Takalo sanoo.

Lumme Energia haluaa auttaa paikallisia yhteisöjä, yrityksiä ja kuluttajia matkalla kohti hiilineutraaliutta.

– Yksi helppo tapa vaikuttaa ilmastoon ja tukea samalla urheilua on valita uusiutuvilla energialähteillä tuotettu Lumme Energian Olympiasähkö-sopimus , Juujärvi vinkkaa.