Kotimaa
Virastosta rauhoitteleva viesti kananmunan ystäville – ''Tällaista tapahtuu kerran vuodessa, jos sitäkään''
Kananmunia vedettiin pois markkinoilta salmonellariskin vuoksi. Tapaus ei kuitenkaan ole uhka Suomen hyvälle elintarviketurvallisuudelle.
Kolme yritystä vetää myynnistä eriä kananmunia mahdollisen salmonellariskin vuoksi, yritykset ja Ruokavirasto tiedottivat tammikuun puolivälissä.
Munat oli pakattu loimaalaisessa Kieku Oy:n pakkaamossa. Niitä on myyty kuluttajille kaupoissa tuotemerkeillä Kieku, Pirkka ja Kotimaista.
Takaisinveto koski yhden tuottajatilan kananmunia, josta kertyy noin kaksi prosenttia Kieku-yhtiön ja alle puoli prosenttia koko Suomen päivittäisestä tuotannosta.
Kyseessä oli harvinainen toimenpide, sillä Ruokaviraston ylitarkastajan Mika Varjosen mukaan kananmunien takaisinvetoja markkinoilta tehdään Suomessa noin yksi vuodessa, jos sitäkään.
– Tämä johtuu siitä, että kananmunatuotannon koko ketjussa ei löydy salmonellaa järjestelmällisestä ja laadukkaasta näytteenotosta huolimatta. Ei löydy, koska sitä ei tuota enempää ole, Varjonen sanoo.
Viime vuoden puolella eteläpohjalaisen kananmunatilan salmonellaohjelmaan kuuluvasta omavalvontanäytteestä löytyi rutiinitarkastuksen yhteydessä salmonellaa (mm. Ilkka-Pohjalainen 21.12.).
Kaikki 2 500 bakteeria pannassa
Varjonen tähdentää, että nyt esille tullut salmonellatapaus ei ole uhka elintarviketurvallisuudelle, eikä mahdolliselle munien viennillekään.
– On hyvä huomioida, että tässäkin tapauksessa salmonellatapaus löydettiin omavalvonnan avulla, kun tuottaja otti tilaltaan salmonellanäytteen. Lisäksi se löytyi kananlannasta, ei kananmunista, hän jatkaa.
Tällaisessa tilanteessa tulee kuitenkin tehdä tilalta kauppoihin lähteneiden munien takaisinveto.
Tilalla käytetyssä rehussa salmonellaa ei ollut.
Erilaisia salmonellabakteereita tunnetaan yli 2 500 kappaletta, eikä Suomessa sallita niistä mitään siipikarjan tuotantoketjussa. Kananmunatiedotuksen mukaan monissa Euroopankin maassa valvotaan vain 3-4 erilaista bakteeria.
Salmonellabakteerit ovat yleisiä ympäristössä, ja moni luonnoneläin voi toimia bakteerin kantajana.
Kypsennys tuhoaa salmonellan kananmunista.
Kymmenien miljoonien investoinnit
Kananmunien kysyntä on lisääntynyt Suomessa 15 vuotta peräjälkeen yhtä vuotta lukuun ottamatta.
Koronakevät on kasvattanut myyntiä kaksinumeroisilla luvuilla, kun suomalaiset ovat leiponeet ja kokanneet tavallista enemmän.
Munantuotanto virikehäkeissä tulee näillä näkymin loppumaan Suomesta vuoteen 2025 tai 2026 mennessä.
Tämä tietää alalle iso muutosta ja kymmenien miljoonien investointeja, sillä virikehäkeissä tuotetaan tällä hetkellä yli 50 prosenttia suomalaisista kananmunista.
Muutos arvellaan aiheuttavan painetta tuottajille maksettaviin hintoihin ja sitä kautta kuluttajien maksamiin hintoihin.
Kananmunia tuottavia tiloja on Suomessa enää noin 250.
Suomalaisilla kananmunilla on vientilupa muun muassa Singaporeen.