Ihmiset

Yhdessä: Äitienpäivänä tärkeintä on yhdessä oleminen – Suomessa äitienpäivää on vietetty vuodesta 1918 lähtien

Sunnuntaina nostetaan liput salkoihin ja juhlitaan äitienpäivää. Äitienpäivänä yhdessä oleminen on monelle perheelle tärkeintä. Näin on myös Niina Lahtosen kohdalla.

– Yhdessä olo ja yhdessä tekeminen on meidän perheellemme tärkeintä äitienpäivänäkin.

Lahtonen viettää sunnuntaina kolmatta äitienpäiväänsä äitinä. Heidän perheessään äitienpäivää vietetään sekä oman perheen kesken että sukulaisten kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Oman perheen kanssa ulkoillaan ja tehdään joku hyvä brunssi yhdessä ja ollaan kotona. Siis hyvin sellaista perusolemista ja perusarkea lasten kanssa, Lahtonen kuvailee.

– Ensimmäisen äitienpäiväni aikaan oli korona. Silloin ei ollut kuin vain kahvittelut oman perheen kesken ja isovanhempien luona. Nyt olemme ottaneet perinteeksi, että olemme minun puoleiseni suvun kesken kokoonnuttu enon työpaikalle juhlimaan äitienpäivää, Lahtonen kertoo uusista perinteistään.

Lahtosen lapset 2-vuotias Inna ja 1-vuotias Kristian ovat antaneet äitienpäivän viettämiseen erilaisen merkityksen.

– Nyt äitienpäivä merkitsee paljon. Se on muistutus siitä, mitä on saanut aikaan. Kaksi ihanaa lasta, jotka ovat vielä pieniä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomessa äitienpäivää on vietetty vuodesta 1918 ja siitä lähtien äidit ovat saaneet myös enemmän huomiota ja onnitteluja lapsiltaan. Vuosien varrella suomalaisiin perinteisiin on muodostunut monenlaisia onnittelutapoja, esimerkiksi aamupala vuoteeseen, kukkia ja kortteja, sekä äitienpäivälounas. Päiväkodeissa ja kouluissa valmistaudutaan äitienpäivään yleensä askartelemalla äidille lahja tai kortti.

– Me ei siitä kaupallisuudesta hirveästi tykätä, että jokainen juhla kaupallistetaan. Meillä on itsetehtyjä lahjoja ja kortteja. Lapsen tehdessä jonkin lahjan siitä jää jälki ja muisto, Lahtonen kertoo.

Lahtonen vieraili tiistaina lastensa kanssa Perheiden Pesäkolo -kohtaamispaikassa Lohtajalla, jossa Inna pääsi askartelemaan äidille äitienpäiväkortin. Kartonkisydämen sisään Inna liimasi silkkipaperinyppyjä ja taiteili äidille kauniin kortin. Itse asiassa kortteja taisi syntyä samalla useampikin.

– Paljon enemmän minulle on tunnearvoa lasten tekemissä lahjoissa ja korteissa kuin ostetuissa, Lahtonen kertoo Innan korttia ihaillen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kristian ei vielä tänä vuonna kortin teosta innostunut, vaan panosti enemmän äidin halailuun ja liikkeellä pitämiseen.

– Tänä äitienpäivänä ääntä ja vauhtia on aiempia vuosia enemmän, kun on kaksi liikkuvaa ja iloista lasta, Lahtonen nauraa.

Yhdessä-palsta on tuotettu 4H Kainuun, Kainuun Liikunnan, Kainuun Nuotan, MLL:n ja Kainuun Sanomien yhteistyönä. Palstalla kerrotaan alueellisesta järjestötyöstä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Mikä

Pesäkolo

Perheiden Pesäkolo on kohtaamispaikka perheille, jossa vanhemmat saavat vertaistukea ja lapset leikkiseuraa.

Pesäkolo on avoinna tiistaisin Lohtajan nuorisotalolla klo 8.30–10.30 ja keskiviikkoisin Linnantauksen seurakuntakeskuksessa klo 9.00–12.00.

Jokaisella kerralla on ajankohtaista ohjelmaa.

Toimintaa järjestävät yhteistyössä MLL:n Kainuun piiri, Kainuun sote ja Kajaanin seurakunta.

Kristian, Inna ja Niina Lahtonen vierailivat Perheiden Pesäkolossa, jossa mm. askarreltiin äitienpäiväkortteja. Inna (edessä) harjoitteli kaikuvassa Lohtajan nuorisotalon salissa äitienpäivätervehdystä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä