Ihmiset

Yhdessä: Ajokortti työelämään -koulutuksissa kehitetään nuorten työelämävalmiuksia

Kainuun 4H-paikallisyhdistykset panostavat monin tavoin nuorten työelämävalmiuksien kehittämiseen. Yhtenä suurena ponnistuksena on kouluttaa kaikki kainuulaiset yhdeksännen luokkien oppilaat Ajokortti työelämään -koulutuksella.

Ajokortti työelämään -koulutus toteutetaan koulujen ja 4H-paikallisyhdistyksen yhteistyönä koulupäivän sisällä. Mukana koulutusyhteistyössä on maakunnallinen yrityskumppani Osuuskauppa Maakunta. Ilman Osuuskauppa Maakunnan tukea ei olisi mahdollista toteuttaa yli 700 ysiluokkalaiselle oppilaalle maksuton Ajokortti työelämään -koulutus.

Koronapandemian takia Ajokortti työelämään -koulutukset jouduttiin järjestämään etänä Teams-videokokousjärjestelmän avulla. Etäkoulutukset aiheuttavat kouluttajille lisätyötä, mutta viime kevään kokemukset etäkoulutuksista auttoivat tämän vuoden koulutusjärjestelyissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaikki Kajaanin ja Sotkamon Ajokortti työelämään -koulutuksista järjestettiin etänä. Etäkoulutuksissa on omat hankaluudet, mutta niistä selvittiin. Asiat saatiin käytyä läpi ja oppilaat pitivät sisällöistä sekä työtavoista, toteaa Heikki Suhonen Kajaanin 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja.

Koulutus sisältää tarpeelliset tiedot työelämään. Koulutuksessa käydään läpi työelämävalmiuksia kuten työn hakemista, työelämän pelisääntöjä ja asiakaspalvelun perusteita. Koulutuksen päätteeksi jokainen oppilas suorittaa loppukokeen, jonka läpipäässeille myönnetään todistus ja työelämän -ajokortti. Jokainen oppilas saa myös mukaansa työelämäoppaan koulutuksessa käydyistä asioista.

Oppilaiden kommentit Ajokortti työelämään -koulutuksesta olivat positiivisia. Moni kertoi koulutuksessa saatujen tietojen ja taitojen olevan tarpeellisia ja, että he varmasti tulevat hyötymään niistä.

– Koulutuksen anti nuorille oli tosi hyvä. Uskon, että koulutus helpottaa nuorten kesätyönsaantia, Heikki Suhonen toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ajokortti työelämään- koulutuksen jälkeen nuorilla on mahdollisuus käydä lisää 4H-paikallisyhdistykset tarjoamia 4H-työelämä- ja yrityskoulutuksia. 4H-työelämäkoulutukset valmentavat nuoria erilaisiin töihin lastenhoidosta metsätöihin.

4H-yrityskoulutuksessa kehitetään oma yritysidea ja koulutuksen jälkeen on mahdollista perustaa oma 4H-yritys. Näistä 4H-työelämä- ja yrityskoulutuksia löytyy lisätietoa oman kunnan 4H-paikallisyhdistyksestä.

Yhdessä-palsta on tuotettu 4H Kainuun, Kainuun Liikunnan, Kainuun Nuotan, MLL:n ja Kainuun Sanomien yhteistyönä. Palstalla 29kerrotaan alueellisesta järjestötyöstä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Fakta

Ajokortti työelämään -koulutus

Kainuussa järjestetään 9.-luokkalaisille keväisin yhteistyössä koulujen kanssa

Kurssin sisältö

työhakemuksen ja ansioluettelon teko

työhaastattelu

työelämän pelisäännöt

työnantajan rooli

asiakaspalvelu

Kurssi laajuus on kuusi tuntia

Kurssilta saat Ajokortti työelämään -oppaan, digitaalisen osaamismerkin ja todistuksen.

Ajokortti työelämään -koulutuksissa kehitetään nuorten työelämävalmiuksia.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä