Ihmiset

Yhdessä: Etätoiminta monipuolistaa lasten ja nuorten palvelukenttää

Kainuun 4H-yhdistykset jatkoivat syksyllä keväällä alkanutta etätoimintaa. Etäyhteydet palvelevat alueita, joilla liikkuminen on ajallisesti tai muiden syiden takia vaikeaa.

Keväällä koronaviruspandemian takia kaikki Kainuun 4H-yhdistykset muuttivat kasvokkain tapahtuvan ryhmämuotoisen 4H-kerhotoiminnan etäkerhotoiminnaksi. Etäkerhot kestivät kevätkauden loppuun saakka

Monet etäkerhot pyörivät WhatsAppin kautta kerhokalenteriin merkittyinä ajankohtina. Ohjaajat lähettivät ja kerholaiset palauttivat tehtävät WhatsAppilla. Etäkerhoihin liittyi mukaan uusia lapsia, jotka eivät aiemmin olleet mukana 4H-toiminnassa.

* * *

Kainuun 4H-yhdistyksissä etäkerhotoiminta synnytti ajatuksen kehittää etätoimintaa laajemmin

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

4H-yhdistykset hakivat ja saivat kehittämisrahoitusta Kainuun liiton hankehausta. Projektipäälliköksi valittiin Kajaanin yhdistyksen toiminnanohjaaja Miia Rantala .

Etänä 4:ssa -hankkeessa työllistettiin kymmenen 15–28-vuotiasta nuorta digitaalisten materiaalien tuottamiseen ja etäleirin ohjaukseen.

Kuhmossa ja Kajaanissa toteutettiin etänä kuusi kaikille nuorille avointa työelämäkoulutusta, joilla ehkäistiin nuorten syrjäytymistä poikkeusolojen aikana ja kannustettiin työllistymään tai perustamaan omia yrityksiä.

* * *

Lokakuussa järjestettiin etäleiri, jolla taattiin lapsille ja nuorille laadukasta toimintaa ja hyödyllistä tekemistä kotiin sekä kannustettiin liikkumaan luonnossa poikkeusjärjestelyt huomioiden.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hankkeen tuloksena innostettiin nuoria yhteiseen etäyhteyksin toteutettavaan toimintaan.

Lasten ja nuorten aktiivisuus lisääntyi, ja he saivat osallisuuden kokemuksia. Etäleiri oli avoin kaikille 6–12-vuotiaille, ja se järjestettiin yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Leiri toteutettiin kolmipäiväisenä Teamsin välityksellä. Jokaiseen päivään kuului yhteisiä tuokioita muun muassa askarrellen, liikkuen ja ruokaa laittaen.

Leirillä oli myös erikoisempia osuuksia. Yhtenä iltapäivänä opeteltiin jonglöörauksen alkeita. Luontoon tutustuttiin valokuvaten kasveja ja maisemia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Leirin nuoret ohjaajat saivat arvokasta kokemusta varsinaisen ohjaamisen ja sisällön tuottamisen lisäksi myös etäyhteyksien käyttämisestä. Nuorten ohjaajien osaaminen kehittyi koko leirin ajan, ja leirin loppupuolella heidän ohjaustaitonsa ja motivoiva esiintymisensä olivat jo ihan ammattilaisten tasolla.

Ohjaajien tuutoroinnista vastasivat Kuhmon, Paltamon, Ristijärven, Suomussalmen ja Kajaanin 4H-yhdisttykset ja niiden työntekijät.

* * *

Poikkeuksellinen tilanne on ohjannut myös järjestökentän etsimään uusia laadukkaita, kannustavia ja syrjäytymistä ehkäiseviä menetelmiä nuorten aktivoimiseen. Helpottavaa on ollut huomata, että etäyhteyksillä voidaan tuottaa laadukasta palvelua myös nuorille ja lapsille.

Uudet menetelmät vaativat kuitenkin osaamista ja harjoittelua, jotta niiden mahdollisuudet voitaisiin täysin hyödyntää.

Etäyhteys tarjoaa kustannustehokkaan tavan tuoda harvemman harrastajaverkon teemoja ja kerhoja kiinnostuneiden ulottuville.

Parhaimmillaan etäyhteyksillä voidaan laajentaa palvelutarjontaa myös niille alueille, joilla liikkuminen on ajallisesti tai muiden syiden takia haastavaa.

Kirjoittaja on Kajaanin 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja

Yhdessä-palsta on tuotettu 4H Kainuun, Kainuun Liikunnan, Kainuun Nuotan, MLL:n ja Kainuun Sanomien yhteistyönä. Palstalla kerrotaan alueellisesta järjestötyöstä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Mikä?

Etänä 4H:ssa -hanke

Rahoittaja: Kainuun Liitto, maakunnan omaehtoisen kehittämisen rahoitus.

Päätoteuttaja: Kajaanin 4H-yhdistys.

Osatoteuttajat: Kuhmon 4H-yhdistys, Paltamon 4H-yhdistys, Ristijärven 4H-yhdistys ja Suomussalmen 4H-yhdistys.

Kesto : 5.5.-31.12.2020

Sisältö

Työllistettiin kymmenen nuorta digitaalisten materiaalien tuottamiseen ja etäleirin ohjaukseen.

Toteutettiin nuorille avoimia työelämäkoulutuksia etänä.

Järjestettiin etäleiri, jolla taattiin lapsille ja nuorille laadukasta toimintaa ja hyödyllistä tekemistä kotiin sekä kannustettiin liikkumaan luonnossa poikkeusjärjestelyt huomioiden.

Järjestökenttä on alkanut etsiä uusia laadukkaita, kannustavia ja syrjäytymistä ehkäiseviä menetelmiä nuorten aktivoimiseen. Kuvassa askarrellaan 4H-yhdistyksen etäleirillä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä