Yhdessä: Kestävää ja oikeudenmukaista maaseutupolitiikkaa
Julkaistu: 28.3.2020 klo 10:30"Koronavirus pakottaa ottamaan digiloikan tulevaisuuteen ihmisten ja organisaatioiden tottuessa etätyöhön ja etäopiskeluun."
Kirjoittaja on harvaan asutun maaseudun verkoston erityisasiantuntija Kajaanin ammattikorkeakoulusta
Maaseutupoliittisen kokonaisohjelman 2021–2027 valmistelu on käynnissä.
Strategialuonnos on hyväksytty uusin tulevaisuuteen suuntautuvin näkökulmin. Professori Hilkka Vihinen valottaa strategian laatineen työryhmän työtä ja uusia linjauksia.
– Kestävä yhteiskunta toteutuu erityisesti kolmen kokonaisuuden kautta. Nämä ovat keskinäisriippuvuus (sosiaalinen kestävyys), ympäristöoikeudenmukaisuus (ympäristöllinen kestävyys), ja tietointensiivinen talous (taloudellinen kestävyys). Kokonaisohjelmassa nämä voisivat näkyä teemoina maaseudun kestävä talous, maaseutu kestävän bio- ja kiertotalouden kehtona ja maaseutu elämän ja hyvinvoinnin lähteenä.
Pääsihteeri Christell Åström Maaseutupolitiikan neuvostosta perustelee kokonaisohjelman valmistelua paikkaperustaisella toiminnalla. Samat ratkaisut eivät toimi kaupunki-, maaseutu- ja saaristoalueilla. Tarvitaan räätälöityjä toimenpiteitä. Ihmiset myös sitoutuvat paremmin paikkaperustaisiin ratkaisuihin.
– Strategiassa otetaan kantaa eriarvoisuuteen, jota voidaan ehkäistä mm. hyödyntämällä digitalisaatiota etäopetuksessa ei vain oppivelvollisuustasolla, vaan myös ammatti- ja korkeakouluopetuksessa, jotta lapsia ja nuoria ei pakoteta kohtuuttomiin koulumatkoihin ja muuttamaan pois. Sähköinen opetus mahdollistaisi jo nyt esimerkiksi amk- tai yliopisto-opintojen suorittamisen kotipaikkakunnalta käsin perustamalla koulutuskeskuksia, joissa opiskelijoiden tukena olisi koulutustutoreita. Koulutuskeskuksista löytyy esimerkkejä muun muass Ruotsista.
Toiminnanjohtaja Veli-Matti Karppinen Kainuun Nuotta ry:stä näkee digitaalisten toimintojen edistämisen ehdottomana edellytyksenä maaseudun ja kylien kehittymiselle.
– Voi olla, että koronavirus pakottaa ottamaan digiloikan tulevaisuuteen ihmisten ja organisaatioiden tottuessa etätyöhön ja etäopiskeluun.
Hilkka Vihisen mukaan radikaalinen maaseutu tarkoittaa tulevaisuudessa sitä, että talouden yhteiskunnallinen tehtävä on kasvun sijaan palvella kokonaisvaltaista ja reilua hyvinvointia alueellisesti kattavasti niin, että ei ylitetä luonnon kestokyvyn rajoja.
Maaseutupolitiikan neuvoston alaiset viisi verkostoa hakevat kestävän kehityksen näkökulmia ja ratkaisuja järjestämällä työpajoja alkuvuonna 2020. Tulevaisuudessa kestävä kehitys on otettava huomioon kaikessa toiminnassa, myös maaseutupolitiikassa, linjaa Christell Åström.
– Kestävään kehitykseen perustuvan talouden ytimessä ovat maaseudun uusiutuvat luonnonvarat.
Harvaan asutun maaseudun ja Maaseudun infrastruktuuri -verkostot ovat järjestäneet työpajoja ekosysteemipalvelut-, ympäristö- ja energiateemoilla. Tulevaisuuden energiaratkaisuja käsittelevä valtakunnallinen etätyöpaja pidettiin keskiviikkona Nuotan tarjoamilla etäratkaisujen avulla.
Keskustelua käytiin muun muassa hajautetuista energiaratkaisuista, biokaasusta, sähkönmyynnistä verkkoon sekä tuotannon sivuvirroista ja resurssitehokkuudesta.
Työpajoissa oltiin huolestuneita investointien kannattavuudesta ja rahoitusten vakuusarvoista. Johtaja Pekka Peura Levón instituutista oli samaa mieltä ja kertoi, että liiketaloudellisen kannattavuuden ja aluetalouden välillä eroa.
Julkinen talous haluaa edistää hajautettua energiantuotantoa aluetalouden vuoksi, sillä arvoketjut syntyy omalle alueella. Tämä ei aina ole kuitenkaan liiketaloudellisesti kannattavaa.
Kuntaliiton energia-asiantuntija Vesa Peltola pohti työpajassa, riittääkö energiainvestointien omaan rahoitukseen rahaa. Ellei riitä, voi esim. biokaasun tuotanto tyssätä.
Pekka Peura tiivisti työpajojen toimenpiteitä.
– Päättäjille pitää kertoa, ettei kyse ole tekniikasta vaan polttoaineista. Polttomoottorissa voi hyödyntää myös biopolttoaineita fossiilisten sijaan.
Verkostot muokkaavat työpajojen tuotoksia yhdessä MANEn jäsenten kanssa. Christell Åström toivoo, että strategian teemoihin saadaan konkreettisia toimenpiteitä. Kurikassa 1.-3.10. pidettävässä Maaseutuparlamentissa Maaseutupoliittinen kokonaisohjelma kestävän kehityksen teemoineen tulee olemaan vahvasti esillä.