Ihmiset

Yhdessä: Kestävän kehityksen viikko nostaa esille kylien kestävän kehityksen ratkaisuja

Maaseudulla asuville luonto on lähellä ja siten myös ekologinen kestävyys huomioidaan luontevasti.

Kirjoittaja on Kajaanin ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija/Maaseutupolitiikan neuvoston (MANE) Hyvän elämän edellytysten varmistaminen maaseutualueilla -verkostohanke.

Kestävä kehitys jaetaan ekologiseen, taloudelliseen, sosiaaliseen ja kulttuuriseen kestävyyteen. Tämä tarkoittaa muun muassa luonnon kantokyvyn huomioimista, ilmastoystävällisyyttä, tasapainoista taloudellista kasvua, tasa-arvoa ja hyvinvointia.

Maaseudulla asuville luonto on lähellä ja siten myös ekologinen kestävyys huomioidaan luontevasti. Maaseutu ja siellä toimivat kyläyhteisöt ovatkin osa kestävän kehityksen ratkaisuja. Kyläkoulujen lakkauttaminen ja palvelujen keskittäminen sen sijaan haastavat hyvinvoinnin ja tasa-arvon osalta kestävän kehityksen maaseudulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kyläyhteisöt ovat aktiivisia innovatiivisia vapaa-ehtoistoimijoita, painottaa Kainuun Nuotta ry:n toiminnanjohtaja Veli-Matti Karppinen .

– Kylät ovat jo vuosien ajan vaihtaneet kylätalojen lämmitysjärjestelmiä öljystä ja sähköstä maalämpöön sekä aurinko- ja puuenergiaan. Samoin monilla kylillä on haettu uudenlaisia palveluratkaisuja, toteutetaan palvelupäiviä sekä muita hyvinvointia edistäviä yhteisiä tapahtumia.

Nakertaja-Hetteenmäessä ilmastovastuullisuutta on haettu muun muassa yli 30 vuotta kierrätystoimintaa kehittämällä.

– Alussa lähdettiin liikkeelle vaatteiden kierrätyksestä oman kylätalon tiloissa, mutta toiminta on laajentunut vuosien myötä ja nykyään toimitaan pelkästään kierrätykselle varatuissa tiloissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kyläyhdistyksen toiminnanjohtaja Mauri Saastamoisen mukaan kierrätyskeskus Entrinki ottaa vastaan ongelmajätteitä, huonekaluja, leluja, sähköelektroniikka-laitteita, rakennustarvikkeita, vaatteita yms.

– Entrinki onkin laajentunut koko Kajaanin alueelle.

Kiinnostus maaseutua kohtaan kestävänä elinympäristönä on voimistunut korona-ajan myötä. Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen tutkimusten mukaan monet nuoret haluaisivat asumaan maaseutumaisempaan ympäristöön. Nuorille tärkeitä asioita ovat muun muassa ilmastonmuutos ja vastuulliset elämänvalinnat.

Maaseutupolitiikan Kestävän kehityksen viikko – maaseutu edelläkävijänä(KEKE) -verkostohanke haluaa tuoda esille maaseudun mahdollisuudet ja uudet innovaatiot kestävään elämäntapaan. Verkostohanke toimii työkaluna maaseudun edelläkävijöiden esille tuomiseen, ja lisäksi sen tarkoitus on innostaa eri alan toimijoita, työryhmiä ja etenkin nuoria käytännön tekoihin kestävämpää tulevaisuutta varten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomessa kestävän kehityksen viikon toteutuksessa on mukana kahdeksan maakuntaa. Kainuussa Kestävän kehityksen viikko järjestetään 26.9.-2.10.2022. Toteutuksesta vastaa Kainuun Nuotta ry.

Kainuulaisten kylien kestävän kehityksen ratkaisuista kuullaan kyliltä tulevissa suorissa valtakunnallisissa live-tv-lähetyksissä. Mukana ovat seuraavat lähetyskylät Kainuusta: Vaarankylä Paltamosta, Nakertaja-Hetteenmäki Kajaanista, Ruhtinansalmi Suomussalmelta, Heinämäki Sotkamosta ja Iivantiira Kuhmosta. Live.tv-lähetyskylillä on yksi oma tapahtuma/lähetysohjelma vuoroilloin maanantaista perjantaihin alkaen kunakin päivänä kello 18. Lähetyksiin voivat tulla mukaan myös naapurikylät. Lisäksi lähetykseen osallistuu teemojen asiantuntijoita eri puolilta valtakuntaa.

Kainuun kestävän kehityksen viikon järjestämisessä mukana ovat myös Maaseutupolitiikan neuvosto (MANE), Suomen kylät ry. sekä SLF/Landsbygdspolitiska nätverket, joka vastaa koko hankkeen operatiivisesta toteutuksesta.

Tervetuloa seuraamaan lähetyksiä kanavalta suomen.tv.

Yhdessä-palsta on tuotettu 4H Kainuun, Kainuun Liikunnan, Kainuun Nuotan, MLL:n ja Kainuun Sanomien yhteistyönä. Palstalla kerrotaan alueellisesta järjestötyöstä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä