Ihmiset

Yhdessä: Kunnon kevätpäivässä kunnon tekemistä

Kainuun Liikunta ry ja Kajaanin ammattikorkeakoulu järjestivät yhdessä jo perinteeksi muodostuneen Kunnon kevätpäivä -tapahtuman etänä. Tapahtuma oli suunnattu kainuulaisille ikäihmisille.

Yhdessä

Yhdessä-palsta on tuotettu 4H Kainuun, Kainuun Liikunnan, Kainuun Nuotan, MLL:n ja Kainuun Sanomien yhteistyönä. Palstalla

kerrotaan alueellisesta järjestötyöstä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittajat ovat Kajaanin ammattikorkeakoulun liikunnanohjaajaopiskelijat Sara Kiuru, Irina Hankola ja Aki Ääpälä

Vallitsevan poikkeustilan vuoksi Kunnon kevätpäivä -tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa virtuaalisesti Kajaanin ammattikorkeakoulun studiolta Teams-sovelluksen kautta.

Tapahtumaan osallistui noin 150 etäjumppaajaa, joista noin 30 oli mukana oman päätelaitteen välityksellä. Loput reippailijat olivat paikalla kuntien järjestämissä tilaisuuksissa Hyrynsalmella, Kajaanissa, Paltamossa, Ristijärvellä, Sotkamossa sekä Suomussalmella. Teemana oli liikkumisen tuoma ilo ja hyvinvointi, yhdessä tekeminen ja hauskanpito.

– Meillä liikunnanohjaajaopiskelijoilla oli hieno mahdollisuus osallistua tämän tapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen osana projektiopintojamme, kertoo tapahtuman projektipäällikkö Irina Hankola .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monia tapahtumia ja ryhmäliikuntoja on jouduttu perumaan, joten projektien toteutuminen ei ole ollut itsestään selvää. Tapahtuman kautta opiskelijat pääsivät harjoittelemaan ryhmäliikunnan ohjaamista.

– Virtuaalisen tapahtuman myötä pääsimme etenemään opinnoissamme ja kehittämään ammatillista osaamistamme ajankohtaisesta ja uudesta näkökulmasta, summaa Samuli Hynninen .

Tämä toimintamalli kehittää liikunnanohjaajien vaihtoehtoisia ohjaustaitoja, joita tarvitaan nykypäivänä ja varsinkin tulevaisuudessa.

Tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa vaadittiin paljon teknistä osaamista. "Pohdimme, pitäisikö liikunnanohjaajaopinnoissa jatkossa olla opintojaksoja, joissa perehdytään erilaisten sovellusten käyttämiseen liikunnan ohjaamisessa. Projektiopinnoissa voitaisiin myös hyödyntää opiskelijoiden monialaista yhteistyötä", sanoo Sara Kiuru.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapahtuma koostui neljästä ohjatusta liikuntatuokiosta, Kainuun kuntien liikuntapalveluiden esittelyistä sekä Liikenneturvan infosta koskien turvallista pyöräilyä ja jalankulkua.

Lisäksi tapahtumassa näytettiin Ikäinstituutin Etäjumppaa Kolarin perukoilta -video. Tuokioiden aiheina olivat keppijumppa (Irina Hankola), tasapainojumppa (Samuli Hynninen), kuminauhajumppa (Aki Ääpälä ) sekä tanssi (Sara Kiuru). Tuokioihin oli mahdollista osallistua sekä seisten että istuen.

– Teimme tapahtumaan osallistuneille palautekyselyn, jonka avulla kartoitimme muun muassa tapahtuman onnistumista ja monipuolisuutta, Teams-sovelluksen käyttöä sekä liikuntahetkien toimivuutta, kertoo Aki Ääpälä

– Moni vastanneista oli tyytyväinen etätoteutukseen, ja kyselystä selvisi, että tällaisille tapahtumille on paljon kysyntää. Yksi monista saamistamme palautteista kertoo, että jatkossakin olisi toivottavaa, että tapahtuma olisi Teams-yhteyden kautta saatavissa. Päivän ohjelma sujui oikein hyvin ja etäyhteys mahdollisti suuren porukan mukanaolon. Kainuussa välimatkat ovat pitkiä, joten tilaisuuksiin ei välttämättä tule lähdettyä. Kolarin video oli hyvä esimerkki, miten tärkeää kuntien on mahdollistaa ja tukea ikäihmisten liikkumista. Saimme paljon kiitosta tapahtumasta, summaa Hankola

Ensi vuonna Kunnon kevätpäivä pyritään järjestämään perinteisen ja etäilymallin hybridiversiona. Näin mahdollisimman monelle ikäihmisille tarjotaan tilaisuus osallistua oman kykynsä ja kuntonsa mukaan.

Mikä

Kunnon kevätpäivä

Kunnon kevätpäivä -tapahtuman järjestivät Kainuun Liikunta, Kajaanin ammattikorkeakoulu sekä Kainuun kunnat.

Yhteistyökumppaneina toimivat Liikenneturva, Ikäinstituutti, Olvi Oyj sekä Konttorikolmio.

Kajaanin ammattikorkeakoulun liikunnanohjaajaopiskelijat vasemmalta, Sara Kiuru, Irina Hankola, Elisa Pihlaja ja Aki Ääpälä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä