Ihmiset

Yhdessä: Suomen monipuolisinta harrastustoimintaa – 4H:n harrastustoiminta jaetaan neljään avaintuotteiseen

Tiedätkö sinä, kuinka monipuolista 4H:n harrastustoiminta on? Monet tietävät vain 4H-kerhot, mutta se on vain vähäinen osa 4H-harrastustoimintaa.

4H:n harrastustoiminta jaetaan neljään avaintuotteiseen, jotka ovat ryhmätoiminta, 4H-akatemia, työpaikat ja 4H-yritykset. Kainuun 4H-yhdistykset toteuttavat kaikkia avaintuotteita.

Ryhmätoimintaan sisältyvät kerhot ja leirit. Kerhoihin pääsee 6-vuotiaana. Kerhoissa kokataan, leikitään, retkeillään, pelataan, kansainvälistytään ja opitaan kädentaitoja. Sellaista kivaa tuskin on olemassakaan, mitä noin 2 900 4H-kerhossa ja -teemakerhossa ei joskus olisi kokeiltu. Teemakerhoissa taasen keskitytään useampia kertoja yhteen tiettyyn aihepiiriin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällä hetkellä teemakerhoja ovat safkasankarit, metsäsalapoliisit ja kädentaitajat. Esimerkiksi alakouluikäisille tarkoitetussa Metsäsalapoliisikerhossa tutkitaan ja havainnoidaan metsää ja sen anteja. Leirejä järjestetään päiväleireinä ja yönylileireinä pääasiassa koulujen loma-aikoihin.

4H-akatemia kokoaa yhteen 4H:ssa tapahtuvan nuorten oppimisen eli koulutukset ja osaamisen. 4H-akatemia on yrittäjyyttä, työtaitoja, ohjaamisosaamista, projekteja, tekoja ympäristön ja ihmisten hyväksi, vapaaehtoisuutta ja vaikuttamista.

Kaikki, mitä 4H:ssa opit, on tavalla tai toisella työelämäosaamista. 4H-akatemia on myös keinoja oman osaamisen näyttämiseen. Voit saada opintopisteytetyn todistuksen, digitaalisen osaamismerkin tai voit näyttää osaamisesi esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa. Suosituimpia koulutuksia ovat Ajokortti Työelämään-koulutus, Osaava Kerhonohjaaja - koulutus ja 4H-yrityskoulutus.

4H-yhdistykset työllistävät nuoria kerhonohjaajiksi sekä työpalveluun asiakkaan kotona tehtäviin työtehtäviin. Lisäksi monet 4H-yhdistykset toteuttavat kuntien kesätyöllistämisen. Silloin yhdistys etsii nuorelle kesätyöpaikan paikkakunnan yrityksistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kerhonohjaajat työllistyvät koulun lukuvuoden ajaksi. Työpalvelun työ voi olla keikkaluonteista tai muutaman päivänkin kestäviä. Työtehtävät voivat olla pihanhoitoa, siivousta, lastenhoitoa, lemmikkienhoitoa, tarjoiluapua.

4H-yritys antaa nuorille mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä turvallisesti ja ohjatusti. 4H-yritys on keino tienata rahaa, mutta elinkeinosta ei ole kysymys. 4H-yrityksen perustaminen on helppoa ja 4H-yhdistys auttaa yrityksen perustamisessa. 4H-yritykset ovat aina tekijöidensä näköisiä.

Yritys on harrastustoimintaa, jossa edetään aina omaan tahtiin. Yleisimmät 4H-yritysten tuottamat palvelut ovat kotityöt, siivoukset, pihatyöt ja lastenhoito. Osa 4H-yrityksistä tuottaa myytäviä tuotteita kuten keppihevosia, koruja tai maalattuja posliiniesineitä.

Neljän avaintuotteen lisäksi 4H-yhdistyksissä harrastetaan muun muassa kansainvälistä vaihtoa, pelimiittitoimintaa, taimien istutusta, metsäpäiviä ja pakohuoneita. Yllätyitkö 4H:n harrastustoiminnan monipuolisuudesta?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhdessä-palsta on tuotettu 4H Kainuun, Kainuun Liikunnan, Kainuun Nuotan, MLL:n ja Kainuun Sanomien yhteistyönä. Palstalla 29kerrotaan alueellisesta järjestötyöstä ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä.

4H lukuina

202 4H-yhdistystä

2 900 4H-kerhoa

44 000 jäsentä

120 000 toimintaan osallistunutta lasta ja nuorta

5 000 työllistettyä nuorta ja 3,6 m€ maksettuja palkkoja nuorille

1 700 4H-yritystä ja 2,0m€ 4H-yritysten liikevaihto

4H-toiminnassa on neljä kivijalkaa, joihin nuoret voivat osallistua.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä