Yhdessä: Vertaistukea kainuulaisille potilaille
Julkaistu: 16.2.2020 klo 14:39OLKA-hanke tarjoaa tukea sairastuneiden koteihin ja perheisiin. Lähes kaikkien maamme sairaanhoitopiirien alueella on käynnissä vastaavaa toimintaa.
Vertaistukea sairastuneille ja heidän omaisilleen tarjoava OLKA-hanke tarjoaa auttavaa olkapäätä nyt myös Kainuussa. Kainuun Nuotta ry:n hallinnoima hanke on saanut sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta STEAlta tuen kaksivuotiselle hankkeelle.
Lähes kaikkien maamme sairaanhoitopiirien alueella on käynnissä vastaavaa toimintaa.
OLKA-hankkeita on ollut käynnissä jo useiden vuosien ajan. Nyt Kainuussa alkavan toiminnan erikoisuutena vertaistuen tarjoamisessa on tuen vieminen hankkeen etenemisen myötä sairastuneiden koteihin ja perheisiin.
Kaikkien Kainuun kuntien alueella toiminnassa rakennetaan keskussairaalassa ja kotona sairastavien potilaiden vapaaehtoistoimintaan perustuva vertaistukiverkosto.
– Lisäksi rakennetaan digitaaliset palvelut tukemaan toimintaa. Kainuun vastuulla on koko Suomen verkoston digipalvelujen kehittäminen ja käyttöönotto, toiminnanjohtaja Veli-Matti Karppinen Kainuun Nuotasta toteaa.
OLKA-toimintamallia kehitetään tiiviissä yhteistyössä Kainuun soten kanssa. Aloitusvaiheessa hankkeeseen on lähtenyt mukaan 14 järjestöä.
Karppinen kiittelee hankkeen kehittämisessä Kainuun soten ja järjestöjen kesken ollutta erinomaista yhteistyötä.
– Tavoitteenamme on saada järjestöt ja vapaaehtoistoimijat mahdollisimman laajasti mukaan OLKA-hankkeen vertaistukea kehittämään. Järjestöille toimintaan osallistuminen on maksutonta, hankkeen suunnitteluprosessista vastannut Tarja Lukkari kertoo.
Hankkeen tehtävänä nyt alkuvaiheessa on kartoittaa ja laajentaa järjestökumppaneiden verkostoa sekä kouluttaa vertaistoimijoita OLKA-työhön.
Myös yhteistyön rakentaminen soten henkilöstön kanssa on tärkeää.
OLKA-koordinaattoriksi on nimitetty Seija Heikkinen Kajaanista.
Aikaisemmin hän on toiminut erilaisissa järjestötehtävissä, tähän hankkeeseen hän siirtyy Suomen 4H-liiton järjestöpäällikön tehtävästä.
Hankkeen verkostokoordinaattoriksi on nimitetty Jari Vierimaa Kainuun Nuotasta.
Heikkinen toivoo, että järjestöt ja myös järjestöjen ulkopuoliset vapaaehtoistoimijat lähtisivät mukaan uudenlaiseen vertaistukitoimintaan.
– Isot ja pienet, resursseista riippumatta.
Kainuuseen ollaan kehittämässä omanlaista OLKA-mallia, jossa päätoiminta tapahtuu sairaaloissa.
Kuntien terveysasemilla järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten pop up -pisteitä, joissa pistäytymällä pääsee tutustumaan toimintaan.
Vertaistukitoiminnan kehittämisessä jo pitkään vaikuttanut järjestösuunnittelija Risto Lappalainen Aivoliitosta näkee Kainuussa tärkeäksi jo aikaisemmin vertaistukityössä mukana olleiden järjestöjen osallistumisen uuden toimintamallin OLKA-työhön.
– Tärkeää on myös se, kuinka soten henkilökunta osaa ohjata väkeä vertaistoimintaan mukaan, hän arvioi.
Lappalainen tähdentää kokemustoimijuuden merkitystä, eli esimerkiksi syöpäpotilas voi toimia tukena uudelle sairastuneelle.
Koko Kainuussa
Kainuun OLKA-hankkeen toiminta-aika 1.1.2020 – 31.12.2022
Hanketta hallinnoi Kainuun Nuotta ry
Hankkeen toimipaikka on Teppanakeskus, Ilmarintie 2 Kajaani
OLKA-toiminta on osa potilaan palvelupolkua
Tiivis yhteistyö hankkeen, Kainuun soten, järjestöjen ja vertaistoimijoiden kesken
OLKA toimii koko Kainuun alueella