Kotimaa

Hallitustunnustelija Petteri Orpon kysymyksiin on kertynyt jo lukuisia vastauksia – etujärjestöt tarjoavat vastauksiaan vaikka niiltä ei kysytty

Kuvakaappaus Greenpeacen maajohtajan Touko Sipiläisen twitter-tililtä.

Hallitustunnustelijaksi valittu kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo jakoi perjantaina eduskuntaryhmille nipun kysymyksiä, joiden vastausten perusteella päätetään, mitkä puolueet etenevät varsinaisiin hallitusneuvotteluihin.

Puoluetoimistoissa on viikonloppuna pakerrettu vastauksia yhteensä 24 kohtaan ja 46 kysymykseen. Orpo odottaa vastauksia tiistain puoleenpäivään mennessä.

Etujärjestöiltä ei varsinaisesti kysytty, mutta vastauksia on silti kertynyt jo lukuisia. Esimerkiksi Ammattiliitto Pro ja Teknologiateollisuus julkaisivat omansa jo samana iltapäivänä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pro neuvoo nostamaan työllisyysastetta satsaamalla työllisyyspalveluihin ja työkyvyn parantamiseen. Kansainvälistä rekrytointia tulee edistää vahvistamalla Maahanmuuttovirastoa. Pro kertoo myös kannattavansa tavoitetta nostaa TKI-rahoitus neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta ja olevansa sitoutunut Suomen jäsenyyteen EU:ssa ja Natossa.

Teknologiateollisuus sitoutuu väistyvän hallituksen määrittelemään tavoitteeseen tehdä Suomi hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Se linjaa myös, että onnistuakseen vihreän kasvun edelläkävijänä pitää Suomen nousta houkuttelevaksi kasvavan maahanmuuton maaksi.

– Tarvitsemme Suomeen nykyiseen tasoon verrattuna enemmän kuin tuplaten työmaahanmuuttoa, jos haluamme turvata hyvinvointiyhteiskuntamme jatkuvuuden, Teknologiateollisuus kirjoittaa.

Myös Greenpeace ja Lääkäriliitto ovat ilmaisseet mielipiteensä

Vihreä siirtymä ja hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä ovat myös ympäristöjärjestö Greenpeacen päällimmäisenä huolenaiheena. Maajohtaja Touko Sipiläinen vastailee Orpon kysymyksiin tviittiketjussaan. Hän kirjoittaa, että metsätalouden tulevaisuus on täysin riippuvainen siitä, onnistuuko se sopeutumaan hiilinielujen romahduksen ja Suomen kansainvälisiin luontositoumuksiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nieluromahduksen korjaaminen edellyttää hakkuumäärien vähentämistä. Tästä on koossa varsin laaja konsensus, Sipiläinen perää.

Lääkäriliitto vaatii kannanotossaan tehokkaita toimia hoitojonojen purkamiseksi ja lääkäriinpääsyn parantamiseksi.

– Suomalaisen terveydenhuollon hoidon saatavuus on eurooppalaiseen tasoon verrattuna surkea, liitto tuomitsee.

Terveyttä pitäisi myös edistää vaikuttamalla elämäntapoihin, esimerkiksi terveysperusteisellä verotuksella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samaa ratkaisua kannattaa vastauksessaan myös Suomen sosiaali ja terveys Soste. Järjestöllä on myös ehdotus Orpolle, miten hallinnon ja byrokratian aiheuttamaa taakkaa pitäisi keventää.

– Sosiaaliturvaetuuksien hakemista on selkeytettävä ottamalla käyttöön etuusehdotus. Monimutkaisessa sosiaaliturvajärjestelmässä tuen hakeminen voi olla vaikeaa. Siksi kaikki eivät saa sitä apua, johon heillä on oikeus, Soste toteaa.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä