Koti-Kajaani

Pertti Granqvist muistelee Karangan historiaa – "Kommunistien valssipalatsi nälkämaahan", otsikoi lehtijuttu

Naapurinvaaran Huvikeskuksen historiaa selvittelin 2019, jolloin nykyiselle paikalle tanssilavan rakentamisesta tuli kuluneeksi 60 vuotta. Naapurinvaaran Huvikeskuksen avajaistanssit pidettiin juhannuksena 1959, jolloin luotiin läpi vuosikymmeninen kestävä Naapurinvaaran Juhannuksen käsite.

Naapurinvaaran Huvikeskuksen rakennutti SKP:n Kainuun piiri. Vuonna 1962 oli juhannusjuhlissa 12 000 lipun ostanutta ja aikalaiskuvausten mukaan Naapurinvaaran seisakkeelta oli väkeä marssinut tanssipaikkaa kohti nelirivissä kuin naapurimaan sotaväkeä voitonpäivän paraatissa.

Marssijat olivat tulleet Oulun suunnasta junalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mitä todennäköisimmin vuoden 1962 juhannusjuhlien menestys Naapurinvaaralla oli ratkaiseva tekijä Karangan rakentamiselle.

SKP:n Kainuun piiri oli tässäkin hankkeessa vähintään takapiruna.

Legendaarinen toimittaja Aake Jermo oli tehnyt Karangan rakentamisesta artikkelin otsikolla "Kommunistien valssipalatsi nälkämaahan." Olen nähnyt lehtileikkeen. Varmuutta siitä, että missä lehdessä se on julkaistu ja milloin, ei ole. Todennäköisesti Seura-lehdessä kesällä 1963.

Jutussa oli haastateltu SKP:n Kainuun piirin taloudenhoitajaa Ilmari Karppista. Hän oli kertonut Karangan omistuksen jakautuneen useamman vasemmistolaisen järjestön kesken.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Karppinen oli kertonut myös parin peninkulman päässä Sotkamon Naapurinvaaralla olevasta melko uudesta tanssilavasta. Naapurinvaaran omistajaksi jutussa kerrottiin SKP:n Kainuun piiri.

Jutun mukaan Naapurinvaaralle mahtui 1200 henkilöä. Karankaan 1500–2000 henkilöä. Todellisuudessa Karankaan mahtui enemmän ja Naapurinvaarallakin oli vain taivas kattona ja karja-aidat laitoina. Silloin myytiin Napiksella niin sanottuja aluelippuja.

Vanha Napis. Kuva: Pertti Granqvistin albumi

Napista kutsuttiin Sotkamossa ruplahoviksi, mutta rahoitus hankittiin bulvaanien avulla. Pari isäntää otti pankista "navettalainan." Varsin nopeasti isännät saivat rahansa takaisin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sen sijaan Karangan rahoituksesta puhuttaessa vanhat toveritkin kuiskailivat rahaa tulleen idän suunnasta. Jos ei suoraan SKP:n Kainuun piirille, niin puolueen kautta kuitenkin.

Faktaa on se, että Naapurinvaaran tansseista saaduilla tuloillakin on rakentamista rahoitettu, toki mittavaksi paisuneen puolueorganisaation kustannuksetkin veivät osansa.

Olen sen verran "nuori", että Karangan riemuihin ehdin mukaan 1970-luvun puolivälissä. Silloin yksi suosituimmista esiintyjistä oli Suomen Roger Whittakeriksikin mainittu Erkki Junkkarinen. Vertaus johtui Junkkarisen tavasta viheltää muun muassa mainiossa esityksessä "Kappale kauneinta Suomea."

Oli vuosi 1975 ja Junkkarinen nousi lavalle. "Ruusuja Hopeamaljassa" alkoi soimaan. Kuin iso huippuimuri olisi vetänyt ihmiset lavan reunoilta ja kahviosta keinumaan valssin tahdissa. Yleisöä oli lavalla tuhansia ihmisiä. Pysäköintipaikka täynnä ja linja-auto vei sekä toi tanssiväkeä Kajaaniin ja Kajaanista.

1970-80 -lukujen vaihteessa olin järjestyksenvalvojana sekä Karangassa että Naapurinvaaralla. Karanka avasi ovensa vapunaattona, Napis viikkoa myöhemmin. Suutari Eero oli vastaavana ainakin kesällä 1980.

Karangasta on jäljellä perustukset ja ne kuuluista portaat muistojen lisäksi. Naapurinvaaralla olemme sinnitelleet läpi vaikeiden aikoja, josta kiitos erityisesti Sotkamon Nuorisoseuran talkooväelle. Yleensä tanssipaikoilla ei ole mennyt oikein hyvin kuluvan suven aikana. Naapurinvaaran Juhannus antoi kuitenkin toiveita paremmasta. Väkeä oli pitkästi toistatuhatta. Entisiin aikoihin verrattuna vähän, mutta paljon nykyaikana.

Naapurinvaaran historiasta kertova artikkeli on luettavissa napis.fi/historia/tapahtumia ja tarinoita.

Sotkamo

Eläkeläinen, toimittaja.

Sotkamon Nuorisoseuran hallituksen jäsen.

Pertti Granqvist

Karangan tanssilava
Vanha Napis
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä