Kotimaa

Rokote ensin terveydenhuollon ammattilaisille – rokotukset alkavat tammikuussa

Suomen koronatilanne on pahentunut nopeasti. Joulun ja uudenvuoden pyhät voivat ruuhkauttaa tehohoito-osastot. Tehohoidon ylilääkäri muistuttaa, että koronaan voi kuolla myös Suomessa.

Koronarokotukset aloitetaan heti, kun rokotteita saadaan maahan, näin toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Ensimmäisenä rokotetaan ne henkilöt, jotka työskentelevät sellaisissa sosiaali- ja terveysalan työtehtävissä, joissa koronatartunnan riskin on suurin. Lisäksi rokotetta varataan riskiryhmään kuuluville ihmisille.

– On selvää, ettei rokotteita saada kaikille samanaikaisesti. Ensimmäiseksi rokote tarjotaan koronapotilaita hoitaville sekä ikääntyneille, ministeri Kiuru sanoi torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hoitohenkilökunnan rokotukset alkavat tammikuussa ja sen jälkeen rokotukset laajennetaan ikäihmisiin.

Eilen keskiviikkona julkistetun rokotestrategian mukaan Suomessa rokotetaan kaikki, joille rokote terveyden puolesta sopii ja ne, jotka rokotteen haluavat. Koronarokotteen ottaminen on kaikille vapaaehtoista.

– Rokotemäärä on sellainen, että se riittää kaikille suomalaisille, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoo.

Rokotteiden jakaminen alueille on haastavaa

Alueilla rokotukset ovat kuntien vastuulla ja he tekevät järjestelyt yhdessä oman alueen sairaanhoitopiirin kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rokotteiden jakaminen on kuitenkin haastavaa, sillä rokotteiden säilyttäminen vaatii -70 asteen kylmyyden.

– Tämä tarkoittaa sitä, että sote-henkilöstön rokotuksia pitää tehdä suurimmissa rokotepisteissä. Pieniin toimipisteisiin kuljettaminen on riskialtista ja hankalaa, ettei rokotteen vaatima kylmäketju petä, Puumalainen kertoo.

Suomi hankkii rokotteita yhdessä muiden EU:n jäsenmaiden kanssa yhteishankintana. Puumalaisen mukaan tämä parantaa pienen maan mahdollisuuksia hankkia rokotteita, joista käydään kovaa kilpailua. EU:n komissio käy neuvotteluja yhteensä kuuden eri rokotteen osalta.

Ministeri Kiuru pitää hyvänä sitä, että rokotepakissa on useita eri vaihtoehtoja, sillä rokotteiden myyntiluvissa rajoitetaan sitä, kenelle mikin rokote on sopiva.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On tärkeää, ettemme ole yhden kortin varassa.

Tehohoidon tarve kasvaa

Koronaepidemiatilanne on pahentunut Suomessa ja tämä kasvattaa muun muassa tehohoidon tarvetta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tehohoidosta vastaavan ylilääkärin Ville Pettilän mukaan tehohoidon tarve voi kasvaa erityisesti joulun ja uuden vuoden aikana.

– Tehohoidon kapasiteettia voidaan kasvattaa vain siirtämällä työntekijöitä muista tehtävistä tehohoitoon. Tämä vaatii muiden toimintojen supistamista ja suunniteltujen kirurgisten toimenpiteiden siirtämistä, Pettilä sanoo.

Suomessa on noin 300 tehohoitopaikkaa, jotka ovat normaalioloissakin käytettynä, eikä ylimääräistä kapasiteettia ole tarjolla.

Tehohoitoon joutuneen koronapotilaan tehohoitojakso kestää keskimäärin 12,7 vuorokautta. Tavallisesti tehohoitojaksot kestävät keskimäärin kolme vuorokautta.

– Vaikka tehohoidon osalta ennuste on erinomainen, niin siitä huolimatta tähän tautiin voi myös Suomessa kuolla. Vaikka kuolleisuus nousee voimakkaasti iän myötä, niin myös alle 60-vuotiailla perusterveillä on kuolleisuutta, Pettilä sanoi.

Uusia tartuntoja myös pienillä paikkakunnilla

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru korosti sitä, että koronatapausten määrä kasvaa kaikkialla Suomessa, ei vain Uudellamaalla. Koronaepidemia on pahentunut nopeasti.

– Uusia tartuntoja ilmenee kaikkien sairaanhoitopiirien alueella, mutta enenevässä määrin myös pienillä paikkakunnilla, Kiuru kertoi.

Uusia koronatartuntoja on todettu tänään torstaina 540 kappaletta. Kaikkiaan ilmoitettujen koronatapausten määrä on 25 882 kappaletta.

– Vaikka suosituksia on noudatettu, emme ole onnistuneet kääntämään kehityskulkua alaspäin. Taudin ilmaantuusluku on nyt 101,4 / 100 000 henkilöä kohden, THL:n Puumalainen sanoi.

Koronatartuntojen lähde saadaan selville noin puolessa tapauksista. Koronavirus leviää erityisesti kodeissa ja työpaikoilla.

Edit: Korjattu Taneli Puumalaisen nimi. Oli aiemmin Tuomo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä