Paikallisuutiset

SAK ei peru mielenosoitusta, opettajat valmiudessa jo lakkoihinkin

OAJ:n hallitus on saanut valtuustolta mandaatin kaikkiin tarvittaviin toimiin. Kuva: Timo Varila

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on poikkeuksellisesti valmiudessa järeisiinkin painostustoimiin. OAJ ei hyväksy, että valtakunnansovittelijan rajat säädettäisiin lailla, koska se tekisi instituutiosta sille jatkossa turhan ja vaikuttaisi merkittävällä tavalla erityisesti julkisen sektorin palkansaajien ansiokehitykseen.

OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto ei vielä ennakoi, pitääkö vanhempien alkaa valmistautua lasten kotiin jäämiseen. Hän kuitenkin huomauttaa järjestön hallituksen saaneen jo valtuustolta mandaatin kaikkiin tarvittaviin toimiin.

OAJ:n hallitus on koolla keskiviikkona.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos jotain toimia teemme, pitää niillä olla myös vaikuttavuutta ja tuloksia.

Murto katsoo, että työmarkkinaosapuolten palaaminen samaan neuvottelupöytään vaikuttaa aika toivottomalta, vaikka hän sitä toivookin.

Toisin kuin SAK, haluaa OAJ pitää työelämän muutoksia koskevat kynnyskysymyksensä erillään työmarkkinamallia koskevista neuvotteluista.

– Emme me voi tehdä kompromissia, jolla kuitattaisiin vientivetoinen työmarkkinamalli sillä, että saisimme joitakin muita työelämäheikennyksiä pois pöydältä. Se ei meille käy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös hoitajajärjestö Tehy päätti tiistaina kutsua järjestön valtuuston ylimääräiseen kokoukseen ensi maanantaina. Valtuusto saa selvityksen tilanteesta ja päättää jatkotoimista.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta puolestaan sanoi, ettei helmikuun alkuun suunniteltua SAK:n ja STTK:n isoa mielenosoitusta peruta työministeri Arto Satosen (kok.) tiistaisen palaverin perusteella, sillä se ei muuttanut mitään.

Hän sanoo SAK:n hallinnon pohtivan mahdollisuutta palata kaksikantaiseen neuvotteluun, mutta reunaehdot ovat yhä olemassa.

Palvelualojen työnantajien Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto pitää mallin lakiin viemistä oikeana ratkaisuna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lähihistoria on osoittanut, että vientivetoinen työmarkkinamalli tarvitsee tuekseen hallitusohjelmakirjauksen kaltaista määräystä eli lakia.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT puolestaan haluaisi jatkaa neuvotteluita.

– Sovittelujärjestelmän kykyä sovitella ja ratkoa työmarkkinakriisejä ei pitäisi rajoittaa siten kuin lakisääteisessä mallissa aiotaan tehdä, KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen sanoi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä