Paikallisuutiset

Ylinopeus on syynä yhä useammassa kolarissa. Kuvituskuva.

Ylinopeus syynä yhä useampaan kuolinonnettomuuteen

Useampi kuin joka toinen turmakuljettaja ajoi ylinopeutta.

Ylinopeutta ajaneiden turmakuljettajien osuus kasvoi viime vuonna poikkeuksellisen korkeaksi, kertoo Onnettomuustietoinstituutti tiedotteessaan.

Myös alkoholin vaikutuksen alaisena aiheutettujen liikenneonnettomuuksien osuus kasvoi.

Tiedot perustuvat instituutin vuosiraporttiin, jossa on selvitetty kuolinkolarien taustoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Reippaat ylinopeudet korostuivat kuolinonnettomuuksissa

Ylinopeutta ajaneiden onnettomuuden aiheuttaneiden kuljettajien osuus on vaihdellut instituutin mukaan viime vuosina 40–50 prosentin välillä, kun viime vuonna turmakuljettajista 59 prosenttia ajoi ylinopeutta.

Valtaosa heistä ylitti nopeusrajoituksen yli 30 kilometrin tuntivauhdilla. Nuorten, alle 25-vuotiaiden kuljettajien osuus ylinopeutta ajaneista turmakuljettajista kasvoi viime vuonna edellisvuoteen nähden.

– Reippaat ylinopeudet korostuvat entisestään kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa, liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari sanoo tiedotteessa.

Parkkari näkee, että liikennevalvontaan tulisi panostaa entistä enemmän kuolinonnettomuuksien vähentämiseksi. Hänen mukaansa myös nopeudenrajoittimia ajoneuvoissa voitaisiin hyödyntää enemmän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alkoholin vaikutuksen alaisena ajoi kolmannes kuolinonnettomuuden aiheuttaneista kuljettajista. Kaikkiaan päihtyneitä onnettomuuden aiheuttaneita kuljettajia oli noin 40 prosenttia.

Kesällä enemmän riskikäyttäytymistä

Yleisimmät onnettomuustyypit olivat instituutin mukaan vastakkaisiin ajosuuntiin ajaneiden ajoneuvojen törmäykset, joita oli vajaa puolet onnettomuuksista. Toiseksi yleisimpiä olivat suistumisonnettomuudet, joita oli onnettomuuksista noin kolmannes.

Lumisissa tai jäisissä sääoloissa tapahtui alle viidennes kuolemaan johtaneista onnettomuuksista, kun taas kolmannes onnettomuuksista ajoittui kesäkuukausille.

− Talvella kuljettajat usein ajavat varovasti, ja tyypillisemmin rytisee vain pelti, kesällä taas otetaan riskejä ja ajetaan kesäyössä päihtyneinä ilman turvavöitä, liikenneturvallisuustutkija Niina Sihvola sanoo tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Parempi suojautuminen olisi pelastanut

Kolmannes kuolonkolareissa osallisena olleista henkilö- ja pakettiauton kuljettajista ja matkustajista ei käyttänyt turvavyötä.

Tutkijalautakuntien arvioiden mukaan 17 henkilöä olisi voinut selvitä hengissä, jos heillä olisi ollut käytössään turvavyö.

− Turvatyyny tai mikään uusi teknologia ei auta, jos vyö ei ole kiinni ja ihminen ei pysy paikallaan ajoneuvossa, Sihvola muistuttaa.

Liikenneonnettomuuksissa menehtyi 11 polkupyöräilijää, joista vain kaksi käytti kypärää.

Kuolemaan johtaneet onnettomuudet vähenivät

Kun ajonaikaiset sairauskohtaukset suljetaan pois, vuonna 2022 tapahtui 160 kuolemaan johtanutta liikenneonnettomuutta, joissa kuoli 176 henkilöä. Näistä 146 henkilöä kuoli moottoriajoneuvossa. Jalankulkijoita kuoli 17 ja polkupyöräilijöitä 11. Lisäksi sähköisillä kulkuvälineillä kulkeneita menehtyi kaksi henkilöä.

Vuonna 2022 tutkijalautakunnat tutkivat kaikkiaan 189 kuolonkolaria, joissa kuoli 205 henkilöä.

Onnettomuuksien määrä väheni viime vuonna 32 onnettomuudella vuoteen 2021 verrattuna.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä