Nannan ja kumppaneiden edesottamuksia voi seurata uudessa albumissa.

City-kettu Nanna säilyttänyt tuoreutensa

Nanna – Eläimen pelikirja: Tuuli Hypén, Arktinen Banaani 2018, sarjakuva.

Ihmisyyskurssin suorittanut kettutyttö Nanna jatkaa ihmisten maailman tutkimista uudessa sarjakuvassa Nanna – Eläimen pelikirja.
Kyseessä on Nanna-sarjan kuudes albumi, ja edellisen  ilmestymisestä on vierähtänyt jo puolenkymmentä vuotta. Ensimmäinen Nannan-albumi ilmestyi 2010.
Vaikka turkulaisen Tuuli Hypénin luomalla sarjakuvalla on jo ikää, on se silti säilyttänyt tuoreutensa ja kosketuspintansa ajan ilmiöihin.  Kertaakaan Nannaa lukiessa ei tule oloa, että tämä kaikkia olisi jo nähty.

Humoristinen sarjakuva on koko perheelle sopiva ja tarinat lyhyitä. Ne on piirretty joko neljään ruutuun jaetun sivun mittaisiksi tai sitten sanomalehdistä tuttuun strippimuotoon.  Osa on mustavalkoisia ja osa värillisiä. Simppeli ratkaisu toimii, eikä kaipaa muita  kommervenkkeja.
Sarjakuvan huumori on sävyltään hyväntahtoista ja perustuu usein henkilöiden kömmähdyksiin, väärinkäsityksiin tai oivaltaviin huomioihin.
Huumoria syntyy myös, kun kaksi toisiinsa sinänsä kuulumatonta asiaa yhdistetään. Esimerkiksi Luontovalokuvaaja houkuttelee city-eläimiä kuvattavaksi ranskalaisaterian ja juoman voimalla.
Eläinten ja ihmisten maailmojen kosketukset eivät aina suju kommelluksitta. Miten esimerkiksi käy, kun päästäiset haluavat perustaa oman kansallisvaltion asuinlähiöön?
Myös näkökulma rauhalliselta vaikuttavaan puistoon vaihtuu, kun sitä ajattelee siivekkäiden ja nelijalkaisten kannalta.
Nanna on kiinni myös nykyajan ilmiöissä. Esimerkiksi kansalaisaloitepalvelussa city-eläimet voivat kokeilla uudistusideoidensa kannatusta, vaikkapa sitten yrittämällä saada lintujen syönnin sallituksi kissoille, ja Nannan kotimetsässä sometetaan täysillä.
Nannassa on havaittavissa myös pientä kantaaottavuutta, kun city-naali Nilak yrittää toimia Arktiksen puolesta ja Nanna joutuu ”Kela-käskee”-byrokratian rattaisiin.
Uudessa Nannassa tavataan vanhoja tuttuja henkilöitä. Nanna asuu yhdessä ihmisystävänsä Ritun kanssa, joka edelleen kamppailee gradunsa kanssa.
Mukana ovat myös kollikissa Misse, ennustajatar LaMiau ja värikästaustainen Ritun mummo.

Jätä kommentti