Number 9 Films
Colette oppii Pariisissa suuren maailman tavoille.

Colette nousee kirjailijaksi miehensä varjosta

Colette: Ohjaaja: Wash Westmoreland. Pääosissa: Keira Knightley, Dominic West, Eleanor Tomlinson, Denise Gough. Peurat: 4/5
Colettessa ei ole jälkeäkään tunkkaisesta patsastelusta tai kuivakasta oppikirjamaisuudesta, kuten elämäkertaelokuvissa ikävimmillään voi olla. Colette on puhdasta, virtaavaa kuvaa, elävää persoonallisuutta, mukaansa tempaavaa tarinaa ja uskottavaa ajankuvaa.
Keira Knightley saa Coletteensa roppakaupalla hehkua ja luonnetta, jonka ansiosta elokuva elää ja hengittää, mutta myös vastapelurina toimiva Dominic West on mainio Willyn silinterissä ja hännystakissa.
Colette kertoo nuoresta maalaistytöstä, joka menee naimisiin vanhemman, ”kirjoittajatehdasta” pyörittävän kirjailijan, Willyn, kanssa. Aviomies kuitenkin kuluttaa enemmän kuin tienaa, joten eräänä kriittisenä hetkenä myös Colette joutuu tarttumaan kynään. Syntyy Claudine, josta tulee menestys, eikä vähiten rohkean tyylinsä ansiosta.
Willy on vapaamielinen monessakin mielessä, mikä avaa myös Colettelle uusia näkökulmia elämään. Aviomiehen tapa toimia usein vaimonsa selän takana murentaa kuitenkin puolisoiden keskinäistä luottamusta. Willy ei myöskään halua antaa kirjallista kunniaa vaimolleen tämän teoksesta.
Elokuvasta nousevia teemoja ovat naisen asema, erilaiset tavat rakentaa parisuhde sekä menestyksen ja kateuden välinen ristiriita.
Syvemmällä kysymys on ihmisen oikeudesta identiteettiinsä ilman, että ympäristö pyrkii kontrolloimaan sitä esimerkiksi moraalin nimissä.
Sielullisesti kasvavalle Colettelle henkisen korsetin murtuminen merkitsee minuuden ja kirjailijuuden täydellistä vapautumista ja tunnustamista.

Jätä kommentti