Yellow Film & TV
Muuttuessaan Supermarsuksi Emilia osaa myös lentää.

Elokuva: Supermarsussa runsaasti marsuenergiaa

Supermarsu: Ohjaus: Joona Tena. Pääosissa: Ella Jäppinen, Viljami Lahti. Genre: Koko perheen supersankarielokuva. Muuta: Perustuu Paula Norosen kirjasarjaan. Peurat: 3 / 5.

Vaikka erikoistehosteiden laatu ei voikaan kilpailla  Hollywood-elokuvien kanssa, silti Supermarsu onnistuu jossakin, mitä voi tässä paremman puutteessa kutsua vaikka elokuvanihmeen löytämiseksi.
Elokuvassa lemmikkikaupan marsu puraisee 11-vuotiasta Emiliaa, eikä aikaakaan kun hän huomaa saaneensa valtavat voimat ja lentokyvyn – ja pystyvänsä muuttumaan lapsenkokoiseksi marsuksi.
Mitenkään erityisesti hakematta juonenkulusta tulee mieleen Hämähäkkimies, ja  näin aikuiskatsojan kannalta elokuvassa onkin havaittavissa supersankarielokuvia satirisoivaa otetta, mutta ennen kaikkea se on koko perheen elokuva.
Pääjuoni kertoo, kuinka Supermarsu saa tehtäväkseen pelastaa silakat, joita uhkaa Itämeren saastuminen, ja siitä “kalabaliikkia” sitten riittääkin.  Silakat murtavat ruotsalaisittain, mikä nostaa esiin suomalaisen kulttuurin moninaisuutta.
Alteregoonsa tutustuvan ja uusperhearkea elävän Emilian on myös päätettävä, miten suhtautua ystävänsä Simon koulukiusaamiseen: katsoako sivusta vai puolustaako kaveriaan? Nyt Emilialta ei vaadita supervoimia, vaan ennen kaikkea rohkeutta olla hyvä ystävä.

Elokuvana Supermarsu kärsii epätasaisuudesta ja välillä koko silakka-projektikin tuntuu unohtuvan taustalle. Myös Simon rooli Emilian kaverina jää ohueksi. Puolitoistattuntinen elokuva olisikin kaivannut ehkä enemmän kestoa, jotta kaikki teemat oli saatu kehiteltyä kasaan asiaankuuluvasti. Kun kyseessä on kuitenkin perhe-elokuva, niin varmastikin on haluttu, että myös kaikkein pienimmät katsojat jaksavat katsoa sen loppuun asti.
Siltikin Supermarsussa on paljon vahvuuksia, joiden varassa se onnistuu keräämään huomattavan määrän hyvää “marsuenergiaa“, eikä yksi vähäisemmistä vahvuuksista ole Emiliaa näyttelevän Ella Jäppisen luonnollisuus osassaan supervoimat saavana tyttönä ja koululaisena.
En pysty arvioimaan miten lapsi kokee elokuvan, mutta ainakin aikuiskatsojassa Supermarsun huumori ja henkilöt herättävät paljon hyvää mieltä. Myös animoitu marsuhahmo on erittäin onnistunut. Elokuva käsittelee myös tärkeitä teemoja, kuten koulukiusaamista ja luonnon saastumista tavoilla, jotka ovat sopivia lapsikatsojalle.

Jätä kommentti