Twentieth Century Fox Film Corporation
Sally Hawkins näyttelee Elisaa ja Octavia Spencer hänen ystäväänsä Zeldaa.

Elokuva: The Shape of Water

The Shape of Water: ohjaaja Guillermo del Toro. Pääosissa:  Sally Hawkins, Michael Shannon, Doug jones, Octavia Spencer. USA: 2017. Genre: fantasia. Peurat: 5/5.
The Shape of Water alkaa vedenalaista huonetta kuvaavalla fantasiakohtauksella, jossa huonekalut leijuvat vihertävässä vedessä kuin planeetat avaruudessa. Jo alkutekstien aikana katsoja johdatetaan elokuvan sadunomaiseen tunnelmaan.
Elokuva sankaritar, Occamin avaruustutkimuskeskuksessa siivoojana työskentelevä mykkä Elisa asuu elokuvateatterin yläkerrassa, jossa yhden seinän muodostaa puolikaaren muotoinen ikkunan puolikas.  Isompi ullakkohuone on jaettu kahdeksi erilliseksi huoneeksi, jossa toisessa asuu Elisan naapuri, vanha mainospiirtäjä, joka on menettänyt työnsä valokuvauskameralle.
Jaetun tilan omalaatuisuus sinne kuuluvine elokuvien vaimeine äänineen, jotka ovat kuin järven pinna alle eksyviä kaukaisia kaikuja, luovat erityislaatuisia tunnelmia.
Emilian elämä toistaa samaa kaavaa pienistä aamurituaaleista lähtien. Päivät hän siivoaa ja illat viettää naapurinsa Gilesin kanssa televisiota katsoen.
Eletään 1960-luvun alkua, Kuuban kriisi tekee tuloaan, mustien kansalaioikeusliike taistelee rasismia vastaan ja sotilashelikopteri halkoo Vietnamin taivasta. Ahdistava todellisuus on helppo sulkea oman kuplan ulkopuolelle vain tv-kanavaa vaihtamalla. Giles nauttii mieluummin vanhoista musikaaleista kuin antaa raadollisen todellisuuden häiritä mukavuuttaan.
Tarinassa on myös hirviö. Hän ei suinkaan ole se vesitankkiin vangittu mystinen vedenelävä, joka on kuin ihminen kyvyssään ajatella ja tuntea, vaan hänen vangitsijansa, eversti Richard Strickland – mojova Michael Shannon – joka karikatyyrimaisuudessaan edustaa aikakauden julmuutta. Hänet esitelläänkin katsojalle sähköpampun kanssa, joka jättää wc:n lavuaarin pinnalle verisen juovan.
Strickland on kyyninen ja sadistinen järjestelmän tuotos, joka pyrkii toteuttamaan esimiesten käskyt keinolla millä hyvänsä. Hän elää maailmassa, jossa yksi epäonnistuminen pyyhkii pois kaikki edeltävät onnistumiset ja menestyneen miehen merkki on uusi auto ja ydinperhe kotiäiteineen.
Vesiolennon ja ihmisen rakkaustarina voisi helposti langeta moneen ansakuoppaan, mutta del Toro vältää ne kaikki. Sally Hawkins on loistava ilmeikkäänä Elisana, joka ainoana huomaa olennon inhimillisyyden, koska on itsekin erilainen.
Kuten James Whalen Frankensteinissa, myös tässä hirviö on  se kaikkein inhimillisin olento. Ehkä se on jopa liiankin ristriidaton, toisin kuin del Toron  myös hienossa Pan´s Labyrinthissa.

Jätä kommentti