Annapurna Pictures
Vuosisadan naiset kuvaa kolmen eri-ikäisen naisen elämää.

Elokuva: Vuosisadan naiset

Vuosisadan naiset: Ohjaus: Mike Mills. Pääosissa: Greta Gerwig, Annette Bening, Lucas Jade Zumann, Elle Fanning ja Billy Crudup. Genre: draama. USA: 2017: Peurat: 4/5.

Kuinka monesti voi todeta uudesta elokuvatarjonnasta, että tätä varten koko niin sanottu seitsemäs taide on keksitty? Harvassa ovat ne kerrat, ellei sitten ryhdy koluamaan huolella laadittua klassikkokoelmaansa. Nyt kuitenkin saatan näin sanoa Mike Millsin Vuosisadan naisista.
Elokuva kertoo kolmesta eri-ikäisestä  naisesta: teini-ikäisestä Julienista, nuoresta aikuisesta Abbiesta ja eläkeikää lähestyvävästä Dorotheasta, joiden teiden risteämiskohtana toimii vanha vuokra-asunto 1970-luvulla.
Millsin elokuva koskettaa inhimillisesi aidontuntuisilla hahmoillaan, joiden kipuilut ja onnen hetket ovat ihmisen kokoisia – eivät sen vähäisempiä. Elokuva uskaltaa luottaa henkilöhahmojensa kiinnostavuuteen, mikä on oikea ratkaisu.
Elämänmakuinen on myös yksinhuoltajaäiti Dorothean 15-vuotiaan Jamie-pojan kuvaus hänen kasvaessaan kohti aikuisuutta. Jamien rakkaus Julieta kohtaan johdattaa hänet  naisen mysteerin äärelle, mutta miehenä kasvaminen merkitsee hänelle myös tutustumista feminismiin. Asioilla on kääntöpuolensa ja Jamie huomaa päätyneensä ikäistensä parissa “taidehomon” kirjoihin.
Ajankuvaa henkivät välähdykset Dorothean nuoruudesta elokuvan tapahtumahetkeen.  Presidentti Jimmy Carterin perinteitä korostanut puhe kirvottaa vastakkaiset kommentit Dorothealta ja nuoremmalta polvelta. Mieleen tulee USA:n nykyinen presidentti, jonka infantiileja heittoja olisi vaikea kuvitella tuohon aikaan. Ajankuvaa sekin.

Jätä kommentti