DVD-elokuvassa Noomi Rapace näyttelee seitsemän eri roolia.

Elokuva: Yksi nainen, seitsemän erilaista persoonaa

What Happened to Monday: Ohjaaja: Tommy Wirkola. Pääosissa: Noomi Rapace, Willem Dafoe, Glenn Close. Genre: scifi. Yhteistuotanto: 2017. Dvd: Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB. Peurat 2/5

Mutta, mitä kummaa tapahtui Maanantaille?

Suinkaan kyse ei ole rankan viikonlopun jälkeen huomaamatta ohi lipsahtaneesta työpäivästä, vaan Maanantai-nimisestä naisesta, joka jättää kerran palaamasta kotiin töistä. Hän on yksi seitsemästä täsmälleen samannäköisestä sisaresta, joita kaikkia näyttelee ansiokkaasti aina mainio Noomi Rapace.

Eletään tulevaisuuden dystopiassa, jossa noudatetaan Kiinasta tuttua yhdenlapsen politiikkaa maapallon väestöräjähdyksen, nälänhädän ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Mikäli lakia rikkoo, otetaan ylimääräiset lapset valtion huostaan ja heidät syväjäädytetään parempaa tulevaisuutta odottelemaan. Näin ainakin poliitikot kertovat.

Elokuvan juoni käynnistyy vetävästi, koska seitsemästä sisaruksesta kukin saa käydä ulkona vain omana nimikkoviikonpäivänään, sillä he esittävät yhtä ainoa henkilöä, Karen Settmania.

Tässä ovatkin sitten elokuvan myönteiset piirteet, sillä huolella pohjustetun jälkeen elokuva muuttuu toiminnalliseksi trilleriksi, jossa väkivaltaa ei säästellä, ja tällä vaihteella porhalletaankin lopputeksteihin saakka.

En suinkaan vastusta elokuvaväkivaltaa, se on parhaimmillaan katarttista, mutta keskittymällä tarpeettomaan toiminnallisuuteen elokuva hukkaa alun lupaamat mahdollisuutensa olla muutakin kuin kliseistä ja tyhjänpäiväistä mättöä.

Hukattuja mahdollisuuksia ovat sisarusten erilaisten persoonallisuuksien syventäminen, sen pohtiminen, mitä yksilölle merkitsee elää valeidentiteettiä ja yhteiskunnallisen tason syväluotaus.

Kaikki tämä on unohdettu taustalla, minkä lisäksi yhteiskunnalliset ja globaalit ongelmat ratkaisuyrityksineen latistetaan yksilötason ongelmiksi, ja loppujen lopuksi kaiken takaa löytyy yksi ainoa kiero poliitikko, jonka reagoiminen Karen Settmanin luomaan ongelmaan on lisäksi epäuskottavaa.

Jätä kommentti