Mother! ei elokuvana ole helpoimmasta päästä.

Mother! ei päästä katsojaa vähällä, mutta palkitsee

Mother!: Ohjaus: Darren Aronofsky. Pääosissa: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer. Genre: draama, kauhu. USA: 2017. Peurat: 5/5

Mother! on elokuva, joka pitää osata tulkita. Jos tulkinnalle ei löydä avainta, niin runoilijan ja tämän vaimon tarina voi jäädä käsittämättömäksi surrealistisanarkistiseksi painajaiseksi ilman päätä tai häntää. Siksi tämä on myös hyvä elokuva. Jos katsoja kaipaa helposti seurattavaa elokuvaa selkeine juonenjuoksutuksineen, voi tämä osoittautua painajaiseksi myös katsojalle.
Pinnalta katsoen Motherissa! käsitellään taiteilijan luomistuskaa ja hänen omistautumistaan taiteelleen, niin että kaikki muu – myös perhe – jäävät toiselle sijalle. Runoilijan vaimo kokeekin, että itsekeskeinen ja omasta lahjakkuudestaan hurmaantunut mies ei häntä kuuntele.
Elokuva tapahtuu  komeassa talossa keskellä metsää, aivan kuin muuta maailmaa ei olisi olemassakaan. Runoilijan vaimo remontoi tulipalossa kärsinyttä taloa rakkaudella, mutta sitten sinne alkaa tuppautua omituisesti käyttäytyviä vieraita jatkuvalla syötöllä, ja tästä seuraa painajainen.
Runoilijalle vieraat ovat faneja ja näiden palvonta on hänelle elinehto, mutta vaimolle he ovat röyhkeitä tunkeilijoita, joiden jälkiä hän joutuu tuon tuosta korjailemaan. Tämän lisäksi hänellä näyttää olevan kyky aistia taloa itseään, aivan kuin se olisi orgaaninen olento.
Alkupuoliskolla elokuva pysyttelee kutakuinkin kiltisti realistisessa kerronnassa, mutta loppua kohden kaaosmainen surrealismi yltyy fantastisiin mittoihin.

Seuraavana tulee spoilereita, mikä kannattaa huomioida jos katsoja haluaa suunnistaa ilman karttaa ja kompassia tuntemattomille korpimaille.
Vaikka päällisin puolin Mother! kertookin taitelijan luomisprosesseista, niin syvemmältä kouraisemalla elokuva paljastuu raamatulliseksi allegoriaksi. Tällöin elokuvan henkilöt ja omituiset tapahtumat saavat mielen ja tarkoituksen.
Talo merkitsee paratiisia ja maailmaa. Runoilija on kristinuskon luojajumala ja tämän vaimo personoitu luonto. Ensimmäiset vieraat, jo ikääntynyt lääkäripariskunta, ovat Aatami ja Eeva.
Symboliikka muodostaa viittausten verkoston perustavanlaatuisiin myytteihin. Ketjussa polttavan lääkärin sytyttimeen on kuvattu Asklepioksen sauva, jossa kiemurteleva käärme on Saatanan ja syntiinlankeemuksen symboli.
Kinastelevat veljekset ovat Kain ja Abel. Ensimmäisessä murhassa vuodatettu veri ilmestyy tuon tuostakin lattiaan ja uhkaa pilata koko talon syöpymällä lattialankkujen läpi kellariin kohti viimeisen tuomion alkusysäystä.
Runoilija-Luojan vaatimus itseensä kohdistuvasta rakkaudesta on niin mahdoton toteuttaa, että se käytännössä murskaa ihmisen. Luoja tarvitsee ihmisiä oman “taiteensa” ja egonsa ihailijoiksi. Eräässä kohdassa lääkärin vaimo osuvasti toteaakin, että tämän egolle talo onkin pelkkä kulissi. Elokuva sisältää myös luonnon saastumisen ja tuhoutumisen vertauskuvia.

Jätä kommentti