Universal Pictures
Jasper Pääkkönen esittää Felixiä, vihaista klaanilaista. Ku Klux Klania käsittelevän elokuvan järkyttävimmät kohdat sijoittuvat lopun dokumentaariseen osuuteen.

Ohjaaja Spike Lee on vihainen musta mies

BlacKkKlansman: Ohjaaja: Spike Lee. Pääosissa: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Jasper Pääkkönen. Genre: komedia. Peurat. 4/5.

Ohjaaja Spike Lee on ollut vihainen (joskaan ei enää niin nuori) mies, kun hän on tehnyt uusimman elokuvansa. Ja mikäs siinä, on nimittäin virkistävää nähdä välillä elokuva, joka ei ainoastaan tyydy turvallisesti käsittelemään menneisyyden syntejä, vaan vetää niistä myös johtopäätökset suoraan nykypäivän kipupisteisiin. Juuri näin Spike Lee tekee kuvatessaan amerikkalaisen rasismin muotoja 1970-luvulle sijoittuvassa BlacKkKlansmanissa. Kuvatuista ilmiöistä löytyvät yhteydet trumpismiin ja amerikkalaiseen alt-rightiin, eikä Lee ainoastaan vihjaa, vaan niin sanotusti tekee elokuvaa vasaralla.

BlacKkKlansman on periaatteessa komedia, mutta se on myös jännityselokuva, jossa on vakava sanoma. Hienovarainen komediallisuus syntyy absurdeista tilanteista, kun Ron Stallworth, musta poliisi, ujuttautuu mustia vihaavan Ku Klux Klanin jäseneksi.
Elokuvan kuvaama vuosikymmen oli myös mustien kansalaisoikeustaistelun aikaa. Kyttäyskeikalla aktivistien kokouksessa Stallworth tutustuu Patriceen, opiskelijajärjestön kansalaisaktiiviin, ja näin saadaan elokuvaan pakolliset romanttiset kiemurat.
Lee leikkaa ristiin eri ryhmiä, joista toiset huutavat white poweria ja toiset black poweria. Tolkun ihminen voisi tässä vaiheessa puhua ääripäistä, mutta eräs oleellinen ero ryhmillä on: toinen taistelee sortoa ja eriarvoisuutta vastaan, toinen haluaa ylläpitää niitä.
Lee ei jätä rasismin kuvausta kuitenkaan vihajärjestöön, vaan Ron Stallworth joutuu kohtamaan sitä työyhteisössäänkin, vaikkakin hyvin karrikoidusti. Joukossa on yksi äärimmäisen rasistinen kyttä, kun taas toiset työkaverit nauraa räkättävät yhdessä Ronin kanssa tämän vedättäessä klaanilaisia. Arkipäivän rasismi on kuitenkin paljon hienovaraisempaa kuin vain joku tyyppi, joka sanoo päin naamaa, että vihaa sinua, koska olet musta.

Ku Klux Klaniin mahtuu monenlaisia persoonallisuuksia miellyttävistä epämiellyttäviin, maltillisemmista kiihkoileviin. Silti he kaikki jakavat yhden ja saman vihaan perustuvan aatteen.  Ja nyt pääsee myös suomalainen Jasper Pääkkönen loistamaan: hän näyttelee vakuuttavasti terrorismiin taipuvaa Felixiä ja onnistuu koko elokuvan ajan pitämään niin häiriintyneen ilmeen silmissään, että pikkulinnutkin tippuisivat puusta, jos tämä niitä vaivautuisi mulkaisemaan. Kuitenkin kaikkein vaarallisimpia ovat ne, jotka puku päällä yrittävät viedä vihan aatetta valtavirtaan.

BlacKkKlansman on itse myös vastaelokuva amerikkalaiselle D.W. Griffithin 1915 tekemälle Kansakunnan synnylle, joka oli avoimen rasistinen elokuva, ja siinä Ku Klux Klan korotettiin sankarilliseen rooliin. Kansakunnan synnyllä  oli aikoinaan myös poliittista vaikutusta, kun sen sanotaan auttaneen vihajärjestön elpymisessä. Leen omassa elokuvassa klaanilaiset  nähdään hurraamassa tälle elokuvalle. Spike Leellä on elokuvassaan myös viittauksia blaxploitaatio-elokuviin, joissa mustat  sankarit ovat pääosassa.

Jätä kommentti