Pelon ja vihan kupla

”Suvikset” ja ”vihervasemmistolainen kupla”. Termistöä käyttävät maahanmuuton vastustajat ja rasistit maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuvista, ja se lienee jollakin tavalla tuttu jokaiselle, joka on vähänkin seurannut keskustelua pakolaiskriisistä sosiaalisessa mediassa. Keskustelua voisi kuvata vähintäänkin myrskyäväksi.

Some-keskustelusta näkyy suomalaisten jakautuminen pakolaisten ottoa kannattaviin ja vastustaviin puolueisiin. Nyt tarkoitan puolueilla ihmisten muodostamia mielipideryhmittymiä, enkä viittaa poliittisiin puolueisiin.

On ymmärrettävää, että ison ulkomaalaismäärän saapuminen maahan herättää kysymyksiä ja pelkoja ihmisissä. Kummallista olisikin, jos näin ei kävisi, onhan tilanne poikkeuksellinen ja harva tietää kovinkaan paljoa niistä maista, joista turvapaikanhakijat saapuvat. Tilanteessa korostuu avoimuuden ja tiedottamisen tärkeys.

Se, että suuret määrät ihmisiä joutuu lähtemään kotimaistaan, ei ole tietenkään myönteinen asia. Siitä kertoo jo termi ”kriisi”. Tämä on kuitenkin aikamme todellisuutta. Se on ongelma, joka vaatii koko Euroopalta toimenpiteitä, ei vain Suomelta.

.

Jos seuraa internetin eri keskustelupalstoilla käytävää keskustelu, esimerkiksi MV-lehden kirjoittelua ja siellä tapahtuvaa kommentointia, voi havaita, että osa kansasta elää kuplassa. Nimeän sen kuplan pelon ja vihan kuplaksi.

Pelon ja vihan kuplaa ei läpäise mikään muu informaatio kuin se, mikä tukee kuplassa elävien uskomuksia turvapaikanhakijoista ja islamista. kirjoittamiselle on ominaista, että turvapaikanhakijat epäinhimillistetään sellaisilla heihin viittaavilla käsitteillä kuin ”torakka” ja ”maahantunkeutuja”.

Kirjoittajat rakentavat vastakkainasettelua köyhien suomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välille. He pelkäävät Suomen islamisaatiota. Monet käyttävät sodankäynnintermistöä ja jotkut tarjoavat jopa väkivaltaista ongelmanratkaisumalliakin.

Tällainen kirjoittaminen on omiaan lisäämän pelon ja vihan ilmapiiriä. Se ei ole rakentavaa, sillä turvapaikanhakijat ja muut ulkomaalaiset ovat keskuudessamme. He ansaitsevat sen saman kunnioituksen ihmisinä kuin me kanstasuomalaisetkin.

.

Eräänä perusteluna kuplassa eläville on ulkomaalaistaustaisten tekemät rikokset. Tekijänä rikoksissa – niin ulkomaalaistaustaisilla kuin kantasuomalaisillakin – on korostuneesti nuori mies. Ulkomaalaisten tekemissä rikoksissa korostuvat kuitenkin kantasuomalaisia enemmän pahoinpitelyt, ryöstöt ja raiskaukset. Taustoiltaan afrikkalaisia ja Lähi-Idästä tulevia miehiä epäillään seksuaalirikoksista jopa 17 kertaa kantasuomalaisia enemmän.

Ero on niin suuri, että se kertoo ryhmän sisällä muhivasta ongelmasta, johon pitää puuttua. Asiaa on käsitellyt arabikulttuurin asiantuntija Päivi Käri-Zein Ylen Kulttuuricoctailin artikkelissa, joka löytyy netistä. Seksuaalirikosten taustalta löytyy hänen mukaansa ainakin naisten erilainen asema arabimaissa.

Pelon ja vihan kuplassa eläville tämä on kuitenkin ainoa totuus, jonka valossa katsoa koko ulkomaalaistaustaisten ryhmää. Vaikka kyseessä on vakava ongelma, niin kuplassa eläviltä unohtuu se, että rikoksia tekee vähemmistö ulkomaalaisista. valtaosa elää täysin kunniallisesti.

Pelon ja vihan kuplassa faktoja käytetään hyväksi tarkoitushakuisesti. Myös erilaiset huhut ja suoranaiset valheet liikkuvat some-maailmassa vikkelästi. Niihin tartutaan hanakasti, koska ne tukevat omia uskomuksia. Mikään myönteinen turvapaikanhakijoihin liittyvä ei läpäise kuplaa, eikä rakentavaa dialogia eri puolueiden välille synny.

 

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti