Sotkamon tauti

Olin viikonlopun ajan nykyisessä Siikalatvan kunnassa. Entisessä Pulkkilan pitäjässä. Tiedättehän nämä pienet Pohjois-Pohjanmaan kunnat.
Ennen opasteissakin luki esimerkiksi Pyhäntä kko. Lyhenne kko tuli sanoista kirkko, koulu ja osuuskauppa.
Tasaista seutua, jossa lestadiolaisuus ja keskustalaisuus ovat levinneet kuin usva hallaisena yönä soilla.
Molemmat, siis lestadiolaisuus ja keskustalaisuus ihan hyviä aatteita maaseudun elinvoimaisuuden kannalta. Yhdessä ja erikseen. Muutamia lieveilmiöitä paitsi.
***
Perjantaina illalla käytiin katsomassa Laakkolan kylätalolla järjestettyä kyläjuhlaa.
Esiintymässä olivat Mikko Mäkeläinen ja Anne Mattila orkestereineen.
Tilaisuuteen pääsy oli ilmainen. Alkoholijuomia ei myyty, mutta tarjoiltiin auliisti.
Niille, joilla ei sattunut omia juomia mukana olemaan.
Pihalle oli pystytetty teltta. Sekä vanerilevyistä avotaivaan alle tanssilava. Sadekaan ei haitannut tanssijoita, eikä muuten paikalle saapuneita. Meno oli kuin Vesivehmaan jenkassa,
Missä nuoret ja vanhat menivät samalla lailla. Puolen yön jälkeen lähellä asuvat hoipertelivat koteihinsa. Kauempana asuvat kyydillä jos toisellakin kuka minnekin. Hyvät juhlat kertakaikkiaan.
***
Kyläjuhlan esiintyjät olivat kustantaneet paikalliset yrittäjät. Järjestelyistä vastasi kyläyhfdistys.
Sotkamossa ei vastaavien hippaloiden järjestäminen onnistuisi. Jos ei muuta, niin joku kihdin, kulumien ja vaivaisnluiden takia muutenkin yöllä valvova muori valittaisi melusta tai torin viereen kerrostaloon asumaan tullut kätisijä avautuisi yleisönosastossa.
Siihen saakka ei päästäisi. Yrittäjiltä tuskin löytyisi yhteishenkeä. Sitten paikasta ei päästäisi yksimielisyyteen. Aina olisi pelkona, että joku yritys hyötyy enemmän kuin toinen.
Ja jos löytyisi rahaa ja sopiva paikka, niin juhla järjestettäisin varmasti samaan aikaan muiden isojen tapahtumien kanssa. Jos ei jotain tapahtumaa olisi samaan aikaan, sellainenhan järjestettäisiin.
Siksipä vastaavia juhlia ei Sotkamossa järjestetä. Torilla soitetaan lattareita lauantaina ja tehdään isoja juttuja lehteen, jos joku sattuu helteestä tai jostain muusta syystä huumaantuneena Osuuspankin rahapuun ympärillä tanssahtelemaan.
Henkinen ilmapiiri on pitäjässämme samanlainen kuin Venäjällä. Kaikki epäilevät kaikkia, kadehtivat kaikkia ja puhuvat paskaa kaikista.
Naapureissa, Kajaanissa muun muassa oireille on annettu nimikin. Se on Sotkamon tauti.
***
Sellaisella palstalla kuin Suomi24.fi on käyty keskustelua sotkamolaisuudesta.
Nyt viimeistään romuttuvat myytit luovuudesta, suvaitsevaisuudesta ja erilaisuuden ymmärtämisestä. Todellisuudessa olemme kateellisia ja yhteistyökyvyttömiä narsistisia paskoja. Joita ei kiinnosta muuta kuin oman erinomaisuuden korostaminen.
Voisin jopa veikata selfiekuvien ottamisen keksityn Sotkamossa.
Päättäjäksi on valikoitunut linja-autolastillinen kokovartalokyrpiä. Porukkaa, jonka suurin saavutus kuluvalla valtuustokaudella on Sotkamon putoaminen Kainuun kuntarankingin kärkipaikalta neljänneksi.
Ilmiö ei ole vain tässä ajassa. Epäluuloisuuden ja suvaitsemattomuuden ja tietämättömyyden takia meillä Sotkamossa ei ole prikaatia ja ravirataa. Kuten tuolla keskustelupalstalla oli joku tekstiäni lainannut, niin isännät pelkäsivät sotilaiden vikittelevän talojen tytöt ja mustalaisten varastavan hevoset.
***
Kjk-kauppias (lyhenne tarkoittaa kivijalkakauppiasta) Hannu Korhonen varoitti valtuustossa, ettei ensi kesää ole varaa sössiä.
Silloin on Sotkamossa isoja tapahumia körttiseuroista alkaen.
Meillä ei ole varaa sössiä yhtenäkään kesänä eikä talvellakaan. Sotkamon tautiin on löydyttävä lääkkeet nopeasti. Muuten tauti tappaa kantajansa.

Pertti G

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti