Uuden auringon kirjat: Kiduttajan seikkailut haastavat lukijan

Uuden auringon kirjat 1-4

Gene Wolfe, 1980 – 1983

S.1 482, Gummerus, 2011 – 2016, scifi

Kiduttaja ja teloittaja Severianin seikkailujen seuraaminen Urdilla ei ole niitä helpoimpia tehtäviä. Luin sarjaa puoleen väliin pääsemättä olenkaan jyvälle, miksi tämä on klassikon maineessa. Hitaasti, kovin hitaasti vastaus alkoi selkiintyä, kun kirjaa jaksoi työstää ajatuksissaan.

Neliosaiseksi paisuva Uuden auringon kirja alkaa fantasiana, mutta paljastaa hitaasti todellisen karvansa, eli onkin ehtaa science fictionia.

Hitaus ja outous ovat tämän romaanin ominaisuuksia. Kuinka kauas tulevaisuuteen päähenkilö Severianin maailma sijoittuu, on epäselvää, mutta se voi hyvinkin olla miljoonien vuosien päässä, niin kaukana, että muistuttaa jo vanhoja myyttejä.

Matkallaan kohti pohjoista kiltansa sääntöjä rikkonut ja karkotettu Severian kohtaa erilaisia ihmisiä ja päätyy muun muassa teatteriseurueeseen, vankilaan ja sotaan. Karkotus tarjoaa hänelle vaaroja, mutta myös onnea.

Gene Wolfe vieraannuttaa lukijaa luomastaan eriskummallisesta maailmanlopun maailmasta. Hän välttää kliseitä eikä pahemmin selittele. Tällöin lukija joutuu itse tulkitsemaan kerrottuja ilmiöitä ja niiden merkityksiä.

Matkallaan Severian kohtaa avaruusolentoja, aikamatkustajia, jättiläisiä, hirviöitä, robotteja, eräänlaisen zombin ja herra ties mitä. Nämä kaikki ovat osa Urdin maailmaa. Kiusoitteleva kirjailija raottaa hiukan esirippua, mutta vain sen verran, että lukijan uteliaisuus herää, ei yhtään enempää.

On lukijan varassa itse tulkita, miten nämä kaikki liittyvät Urdiin ja millaisesta maailmasta lopultakin on kyse. Severianille itselleen kuvattu maailma kiltoineen, kaupunkeineen ja olentoineen on tuttuakin tutumpi. Romaani on kirjoitettu ikään kuin Severianin muistelmina, eikä niissä tietenkään selitetä ”itsestään selvyyksiä”.

Jos lukija pystyy niksauttamaan ajukoppansa Urdin aallonpituudelle, avautuu hänen eteensä käsittämättömän rikas ja yltäkylläinen maailma filosofisine pohdintoineen, jos ei, saattaa kirja lentää nurkkaan käsittämättömänä ja kuivana.

Jätä kommentti